Padėka ir knygos apžvalga

Padėka ir knygos apžvalga

27. Jun 2019, 18:10 Profesionali Mama Profesionali Mama

Pavadinimas - Vyras be trūkumų
Autorius - Jane Gardam
Leidėjas - Tyto Alba
Leidimo metai - 2019
Puslapių skaičius - 344
Žanras - istorinis romanas
Ar skaityčiau dar kartą - taip

„Aš vis dar svetimas. Jiems, ir sau čia. Aš neturiu priešistorės. Mano gyvenimo priešistorė buvo išplėšta. Buvau prilipintas prie kitos gyvenimo istorijos tarsi iškarpa.”

Tos „iškarpos” – tai Radžo našlaičiai. Taip būdavo vadinami vaikai, gimę Didžiosios Britanijos kolonijose, kuriuos tėvai visai dar mažus laivais išsiųsdavo atgal į tėvynę globėjams. Tarp tėvų ir vaikų tyvuliavo žiauri atskirties jūra: „Dauguma išmoko niekada nieko nemylėti, niekada, visą gyvenimą”.  Šis romanas apie vieną tokį imperijos našlaičių – sėkmingą karjerą padariusį advokatą Edvardą Federsą.

Jo likimas buvo ypač sudėtingas, našlaičiu jis tapo du kartus – pirmą kartą praėjus kelioms dienoms po gimimo, kai mirė jo motina, o antrą kartą, kai buvo atplėštas nuo jį globojusios malajietės mergaitės Ados ir išsiųstas į Angliją. Pas įtėvius buvo mušamas, o tėvui nerūpėjo. Šie skaudūs įvykiai paliko randus vaiko širdyje, jis pradėjo mikčioti, o visą gyvenimą slėpti, vaikystės košmarai ir paslaptys sugrįžta senatvėje.

Nepaisant to, senasis Filtas, kitų akimis žiūrint, nugyveno ilgą, ramų ir nuobodų gyvenimą. Jis – tikras britas, senojo Honkongo advokatūros simbolis, senamadiška praėjusių laikų figūra. Mirus žmonai vėl liko vienas, nes „jam buvo lemta visada būti paliktam. Nuolatos būti paliktam ir užmirštam.”

Nors su žmona nugyveno daug metų, vaikų neturėjo. Betė neįsivaizdavo šalto, sarkastiško Filto, žiūrinčio su meile į vaikus ir anūkus. Neišmylėto vaiko sindromas tęsiasi visą gyvenimą: „Jei vaikystėje tavęs niekas nemylėjo, tu nemokėsi mylėti vaiko. Meilę reikia patirti kuo anksčiau”.

Prisipažinsiu, pagal knygos pavadinimą tikėjausi visai ne to. Originalus pavadinimas „Old Filth” mano nuomone, daug labiau atitinka romano turinį. Beje, tai pirmoji trilogijos „Old Filth” dalis, kiti du romanai kol kas į lietuvių kalbą neišversti. Ši knyga, kritikų vadinama literatūriniu šedevru, patiks visiems, besidomintiems istorija, o ypač – Britanijos imperijos istorija.