Nauja rubrika: VERSLIOS MAMOS ir pirmos viešnios - “Mainų studija”

Nauja rubrika: VERSLIOS MAMOS ir pirmos viešnios - “Mainų studija”

10. Jul 2013, 08:32 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Motinystė yra kažkas TOKIO nepakartojamo, neįsivaizduojamo, suteikianti sparnus ir kopėčias iki debesų. Rodos, pradedi kalnus nuversti ir kartais stabteli susimąstydama - ką aš iki šiol veikiau? Kodėl taip dariau? Kam dirbau nenorimą darbą? Ir tuomet pradedi daryti tai, ko trokšta širdis. Su tokia optimistine gaida pradedame naują rubriką “Verslios mamos” apie moteris, kurias motinystė tiesiogiai ar netiesiogiai įkvėpė imtis naujos veiklos, verslo ar kitaip keisti pasaulį. 

Pirmosios viešniomis tapo ką tik atsiradusios “Mainų studijos” įkūrėjos Jurgita Lenart ir Gedmina Rumšienė.

20130710082241-44322.jpg

Kas yra “Mainų studija”? Kaip kilo ši verslo idėja ir kaip ją įgyvendinate?

Jurgita: Mūsų idėja yra susijusi su paslaugų, žinių ir įgūdžių mainais. Mintis kilo prieš keletą metų, pačiai susidūrus su situacija, kai norėjau lankyti jogą, o grupiniai užsiėmimai vyko vakarais. Vakarais anglų kalbos kursus vedžiau ir pati, tad buvo labai nepatogu. O individualūs užsiėmimai pasirodė per brangūs. Parašiau laiškelius keliems jogos mokytojams su pasiūlymu jogą mainyti į anglų kalbos pamokas, vienas iš jų sutiko... Taip ir prasidėjo mano mainai. Vėliau anglų kalbą mainiau į informacinių technologijų paslaugas ir prancūzų kalbos pamokas. Mainai vyko tarp tokių pačių verslių, sau dirbančių žmonių, o ne įmonių. Šią idėją prisiminiau dar kartą, šį birželį, atėjusi į „Išmanios Moters“ renginį ieškoti naujų verslių idėjų. Nupūčiau dulkes nuo lentynoje ilgokai pragulėjusios idėjos, susipažinau su Gedmina, radom bendrą kalbą ir ėmėmės bendro projekto.

Gedmina: Mainų studija - tai keturių metų senumo Jurgitos idėja, kurią ryžomės kartu su ja įgyvendinti. Susipažinome "Išmanios moters" renginyje, "kritome į akį" ir nieko nelaukdamos ėmėmės darbų. 

Mainų studija - tai pirmasis Lietuvoje internetinis portalas, kuriame vyks paslaugų mainai. Į www.mainustudija.lt jau registruojasi pirmieji vartotojai, labai kviečiame ir Jus prisijungti!

Ar naujo verslo pradžia susijusi su motinyste? Kiek ji įkvėpė imtis kažko naujo?

Gedmina: Taip, tapusi mama daugiau laiko ėmiau skirti šeimai, namams, savo pomėgiams. Anksčiau labai daug laiko praleisdavau darbe.. Keista, bet kartais atrodo, kad dabar spėju daugiau nei anksčiau.

Jurgita: Tikrai susiję, nes galvoje pastoviai sukasi mintys, jog norisi sukurti tvirtesnį pagrindą po kojomis. Norisi, kad vaikas matytų aktyvią, nuolat besimokančią ir tobulėjančią mamą, nes tik taip ir pats vaikas mokysis. Nors turiu patikimą profesiją, norisi įgyti įgūdžius ir turėti veiklą, kuri leistų keliauti ir dirbti. 

Ką darėte prieš motinystės atostogas?

Jurgita: Dirbau anglų k. mokytoja.

Gedmina: Penkerius metus dirbau finansų srityje.

Kodėl nusprendėte keisti veiklos sritį?

Gedmina: Na, dar nedrįsčiau sakyti, kad pakeičiau veiklos sritį, bet labai norėčiau tikėti, kad "Mainų studija" taps populiari, po truputį pradės save "išmaitinti" ir leis lanksčiau nei anksčiau planuoti savo darbo laiką.

Jurgita: Tiesą sakant, aš nekeičiu veiklos. Ir toliau dirbsiu anglų k. mokytoja, bet mano darbas jau keletą metų yra susijęs su privačiu, asmeniniu kalbų mokymo verslu, tad imdamasi įgyvendinti šią internetinio verslo idėją aš tiesiog derinsiu veiklas, įgydama naują „kvalifikaciją“ ir neatsilikdama nuo šiuolaikinio gyvenimo peripetijų.

Kaip pavyksta suderinti naują projektą su vaikų auginimu?

Gedmina: Visų pirma turiu dėkoti vyrui, sesėms, savo ir vyro tėvams. Neturime auklės, todėl prie idėjos įgyvendinimo pavyksta prisėsti tik mažajam užmigus ar vieną kitą valandėlę, sulaukus namiškių pagalbos.

Jurgita: Derinam, derinam (juokiasi). Viskas įmanoma, jei labai nori.

Ar siūlytumėte ir kitoms mamytėms daryti ar kurti kažką savo?

Gedmina: Taip, būtinai! Net jei nepavyks, vis tiek verta pabandyti, nes geriausias laikas ką nors pradėti yra būtent dabar. Pritariu minčiai, kad praeitį reikia palikti praeičiai, ateitis pati pasirūpins savimi, o gyventi ir džiaugtis gyvenimu reikia dabar.

Jurgita: Jeigu turite didelį norą, idėją ir tinkamą partnerį (nes vienas lauke ne karys) – tikrai taip.

Pasvajokime! Po dešimties metų "Mainų studija" bus… O jūs… ?

Jurgita: Sunku nuspėti, kaip bus. Gal tai – tramplynas į kažką didesnio ir geresnio. Bet kuriuo atveju, būsiu pabandžiusi ir sužinojusi ir nereiks spėlioti „kas būtų, jeigu būtų“.

Gedmina: O aš svajoju, kad auginsiu jau ne viena pyplį, su vyru pakeisim ankštą dviejų kambarių butą į namą, dirbti ir užsidirbti pradėsiu ir galėsiu ir iš namų..:) Didžiausia mano svajonė yra pasiekti, kad darbas būtų ne tik darbas, bet ir malonumas. Daugelis turbūt svajoja apie tą patį..

Ar galite apibūdinti kokios esate mamos? Griežtos, atsipalaidavusios, skatinančios…?

Jurgita: Motyvuojanti, leidžianti vaikui bandyti, beveik nesakanti „negalima“. „ne“, supratinga. Daug kalbuosi su 1.5 metų dukryte, stengiuosi, kad jau dabar būtų veikli ir  turėtų gerus socialinius įgūdžius, nebijotų kitų vaikų ir pažįstamų žmonių.

Gedmina: Aš tikrai nesu griežta mama. Stengiuosi ugdyti, ne vadovauti. Kai kurie žmonės linkę vaiką laikyti tarsi moliu puodžiaus rankose, pradeda jį "lipdyti" ir jaučiasi atsakingi už rezultatą. Manau, kad tai neteisinga.

Kiek laiko lieka šeimai?

Jurgita: Kadangi dirbu neišeidama iš namų, vaikui lieka minimum 50 proc. mano laiko, vyrui – mažiau.

Gedmina: Kiekvieną dieną visą dėmesį pirmiausia skiriu savo šeimai. Turbūt kiekviena mama pritars, kad gimus vaikams imi tik daug labiau planuoti ir vertinti savo laiką, kartais dienas leidi daug produktyviau nei bet kada anksčiau.

Ar dar nekyla minčių: "Kodėl aš tai pradėjau?" "Geriau būčiau ramiai auginusi vaikutį"

Gedmina: Tikrai ne! Gal dar laukia tas laikas, bet kol kas labai džiaugiuosi, kad turiu "svarbių reikalų" (šypteli). Manau, jog svarbu, kad mama motinystės atostogų metu neužsidarytų tarp keturių sienų. Ji juk taip pat žmogus, turintis aistrų, norų, talentų, todėl privalo rasti laiko saviraiškai. Kaip sakė viena penkių (!) vaikų mama: "Laiko tarpas, kai esi reikalingas vaikams yra labai trumpas. Kiek jie negali be mamos? Metus? Dvejus? O kas nutinka, kai vaikai užauga ir išskrenda iš lizdo? Mamos gyvenime lieka tuštuma. Aš nenoriu ateityje graudinti jų savo nuobodoliu. Aš nenoriu gyventi jų gyvenimo, noriu savo gyvenimo. Liūdna žiūrėti į šeimas, kai mamos aukojasi dėl vaikų, o jiems autoritetas vis tiek būna.. Tėtis. Nes jis dirba, bendrauja, tobulėja, dosniai dalija įspūdžius. O ką mama? Kepė kotletus? Plovė langus? Bręstant vaikams pasidaro nebeįdomu su tokia mama."

Jurgita: Tikrai nekyla, man būtų gaila, jeigu vien tik auginčiau vaikutį, nes visiškai apkerpėčiau. Turiu daug idėjų ir noro veikti, bendrauti. To mokau ir dukrytę.

Ar nesulaukiate smerkimo, kad užsiimate verslu, o ne košes vaikus verdate?

Jurgita: Vyras juokauja : „Kol esi namie, daryk ką nori“  (šypsosi). Nors garsiai neprisipažįsta, manau, kad ir jam smagiau, kai žmona yra veikli, o ne tik "namų šeimininkė“.

Gedmina: Manau, kad svarbiausia, kad mama būtų laiminga. Laiminga mama ir žmona - laiminga šeima.

Ačiū už pokalbį, o mes tuomet aplankome ką tik atsivėrusius "Mainų studijos" namučius www.mainustudija.lt ir ieškome ko norėtume išmokti ir ką pačios galėtume pasiūlyti. 

Žinote daugiau verslių mamų? Rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt 

Krisliukas Krisliukas 10. Jul 2013, 09:43

šaunios tos mamos..motinystė suteikia sparnus 😀