Moteris - šeimos maitintoja, vyras - namuose su vaiku

Moteris - šeimos maitintoja, vyras - namuose su vaiku

24. Apr 2013, 00:00

Dar neseniai Lietuvoje buvo sunkiai įsivaizduojama, kad tėvystės atostogas prižiūrėti kūdikius ims vyrai. Dabar tokių šeimų yra ne vienas tūkstantis. Ir jų vis daugėja – tėvystės atostogos populiarėja.

 

Štai ką sako psichologai. Anot jų, susiklosčius šeimoje situacijai, kai vyrui lieka buities rūpesčiai, vis dėlto svarbu, kaip elgsis moteris. Ji turi suprasti, kad sutuoktinis dažniausiai skaudžiai išgyvena dėl pasikeitusio statuso, tad turi jį dvasiškai palaikyti, išsakyti savo pagarbą ir meilę.

 

Vyrui, bendraujant su vaikais, trūksta motiniškos intuicijos, tad jiems prižiūrėti mažylius nėra lengva. Tačiau jie turi didelį privalumą – tėčio reakcija yra ramesnė, tad, jeigu mažylis užsigauna, tėvas apsieina be isterijos, jo ramybė persiduoda ir vaikui.

 

Tėvystės atostogas dažniau ryžtasi rinktis labiau išsilavinę vyrai, nors jų profesijos labai įvairios: prižiūrėti vaiką imasi ir vairuotojai, ir gydytojai, ir inžinieriai.

 

Dažniausiai sprendimą likti namuose su vaiku vyrams lemia finansinės priežastys. Tačiau apgailestaujama dėl neigiamo visuomenės požiūrio.  Nemalonūs aplinkinių žvilgsniai, palydintys su kūdikiais sutiktus tėvus, ir klausimai „Ar jūsų žmonai viskas gerai?“ stipriajai lyčiai - lyg dūris peiliu.

 

Kaip rodo tyrimų duomenys, Lietuvos visuomenė linkusi pritarti, kad vyriškumas pirmiausia susijęs su šeimos maitintojo, išlaikytojo funkcija.

 

Tokiu atveju, pavyzdžiui, vyrai, išeinantys tėvystės atostogų, jaučiasi taip, tarsi darytų tai, kas nedera, ir susilaukia keistos darbdavių, aplinkinių reakcijos: gal kas nors negerai žmonai, jei vargšelis turi prižiūrėti vaikus.

 

Ar Tu norėtum būti pagrindine šeimos maitintoja, o vyras išeitų tėvystės atostogų ir prižiūrėtų mažylį?