Mėnesinės po gimdymo - svarbiausi atsakymai apie tai

Mėnesinės po gimdymo - svarbiausi atsakymai apie tai

21. Apr 2016, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žinoma, didžiausias pokytis moters organizme pastojus - dingusios menstruacijos. Tol, kol laukiatės ir dažniausiai kol žindote kūdikį - kraujavimą kas mėnesį galite pamiršti. O kai mėnesinės atsinaujina - kas pasikeičia? Atsakome į keletą dažniausių klausimų:

Kada tikėtis pirmųjų mėnesinių po gimdymo?

Dažniausiai tai įtakoja žindymas - kol maitinate kūdikį, mėnesinių greičiausiai nebus (primename, kad visad yra išimčių). Kodėl? Nes prolaktinas, hormonas, kuris atsakingas už pienelio gamybą, sustabdo evuliaciją. Jeigu nežindote, mėnesinės po gimdymo gali atsirasti aštuonios savaitės po gimdymo. Jeigu kūdikį maitinate mišriai - ir žindote, ir duodate papildomo maisto, mėnesinės grįš po keletos savaičių ar mėnesio. Jeigu žindate pilnu tempu - menstruacijų ciklas turėtų atsistatyti po šešių mėnesių ar net tik tuomet, kai baigsite žindyti.

Ar galima pastoti be mėnesinių?

Tai vienas iš didžiausių mitų, kuriuo patikėjusios moterys susilaukia pametinukų. Prisiminkite - mėnesinių nebuvimas neapsaugo jus nuo pastojimo. Yra moterų, kurios pastoja po gimdymo nepraėjus net šešioms savaitėms. Todėl dar prieš gimdymą apsvarstykite apsaugos priemones, kai kurios kontraceptinės tabletės ar spiralės tinka ir žindančioms moterims - tiksliai patars jūsų gydytojas.

Ar mėnesinės bus tokios pačios?

Menstruacijos gali šiek tiek arba visiškai pasikeisti. Vienoms jos būna ilgesnės, kitoms trumpesnės. Taip pat ir ciklo trukmė gali pasikeisti. Nenustebkite, kad kankins spazmai - jūsų gimda vis dar traukiasi po gimdymo. Jeigu gimdėte natūraliai, net tampono pozicija ir pojūtis su juo gali būti skirtingas! 

Ar menstruacijos pradžioje bus nereguliarios?

Užtruks šiek tiek laiko, kol jūsų hormonai normalizuosis, ypač, jeigu žindote. Vieną kartą menstruacijų ciklas gali būti 24 dienas, kitą - 28 ar 35. Vienodas ritmas turėtų tapti po poros mėnesių, kai atsirado mėnesinės arba kai baigsite žindyti.

Kaip žinoti, kad kažkas blogai?

Daugelis moterų mano, kad po gimdymo mėnesinės gali tapti gausesnės, atsirasti daugiau krešulių. Bet jeigu tamponą ar įklotą reikia keisti kas valandą ar dažniau - kreipkitės pas gydytoją. Tai gali būti infekcijos, polipų ar fibromos požymis. Taip pat susisiekite su gydytojų jeigu kraujuojate ilgiau nei septynias dienas ar krešuliai didesni nei didelė moneta; dingsta jau atsiradusios mėnesinės; smargiai tepa tarpe tarp mėnesinių; jeigu mėnesinės neatsistato trys mėnesiai po gimdymo (jeigu nežindote) ar trys mėnesiai, kai baigėte žindyti.