Mama išeina į darbą

Mama išeina į darbą

21. Jul 2012, 07:00

Mažylis jums atrodo dar toks mažas ir bejėgis, tačiau dėl susiklosčiusių aplinkybių reikia grįžti į darbą. Keletas patarimų šia tema.

 

Maitinti ar ne?


Kartais į darbą tenka išeiti dar tada, kai mažylis valgo mamos dieną. Įmanomi du sprendimai: bandyti derinti darbą su žindymu arba pamažu baigti maitinti, ir tada išeiti į darbą. Jeigu darbovietė yra šalia namų, ir jūs galite grįžti namo per pietų pertrauką, maitinimą krūtimi galima tęsti. Kitas variantas – nusitraukti pieno darbe (jeigu maitinate daugiau kartų, ne tik ryte ir vakare) arba atvežti mažylį į darbą, kad pamaitintumėte pati.

 

Visgi tai labiau išimtys iš taisyklės, dažniausiai į darbo rinką grįžtama, kai vaikučiui sueina metai, dveji ar treji, ir natūralaus maitinimo problema pamažu būna išspręsta.

 

Nesijauskite kalta


Priėmus sprendimą grįžti į darbą, jus gali užplūsti įvairiausi jausmai, neigiami taip pat. Žinokite, kad tai visiškai natūralu, ir panašiai jaučiasi daug į darbą susiruošusių mamų. Taigi, kas gali neraminti mamą?

 

- Jūs galite jausto kaltės jausmą, kad paliekate vaiką, nes juk „niekas negali tinkamai pasirūpinti vaiku, tik jo mama“.

- Kitas aspektas – jaudinimasis, ar mažyliui yra viskas gerai, ar jam nieko netrūksta, ar juo tinkamai pasirūpina auklė arba auklėtoja vaikų lopšelyje- darželyje.

- Na, ir suprantama, kad jūs galite ilgėtis vaiko, su kuriuo iki tol praleidote 24 valandas per parą.

 

Kaip elgtis užplūdus panašioms mintims?


Visų pirma, dar kartą atsakykite sau, o ir aplinkiniams, kodėl jūs priėmėte sprendimą grįžti į darbą. Greičiausiai jūs ne kartą dėliojote pliusus ir minusus, ir priėmėte sprendimą, kuris šiuo metu geriausias jūsų šeimai. Greičiausiai tai lėmė finansų sumažėjimas šeimoje, baimė dėl šeimos materialinio stabilumo, taip pat jūsų karjeros galimybės.

 

Planuokite ir ruoškitės iš anksto

 

Atsiskyrimą nuo vaiko planuokit eiš anksto ir pamažu. Iš pradžių keletą valandų palikite mažylį kito žmogaus priežiūrai, kad jis pratintųsi būti e tik su jumis. Jeigu pasirinkote samdyti auklę, tegul ji pradeda dirbti jūsų šeimoje anksčiau, negu jūs išeisite į darbą, kad ir jūs, ir ji spėtų priprasti prie naujų gyvenimo sąlygų. Jeigu yra galimybė darbe, paprašykite, kad pirmą ir antrą savaitę galėtumėte dirbti ne pilną darbo dieną, taip bus lengviau ir jums, ir mažyliui. Žinoma, ne visur tai įmanoma.

 

Paskambinkite namo

 

Jeigu darbe jaučiatės nejaukiai ir neramiai, paskambinkite namo, kad įsitikintumėte, kad jūsų vaikui viskas gerai. Gal yra galimybė naudoti „skype“ ar kitą programą, kuri leistų jums matyti ir vaizdą namuose- tai jus nuramintų ir suteiktų pasitikėjimo, kad mažyliui viskas gerai.

 

Svarbu kiekybė ar kokybė?

 

Atminkite, kad kiekybė nėra kokybė, todėl labai svarbu, kad laiką su savo vaiku, nors ir matote jį rečiau, praleistumėte kokybiškai. Kartais visą dieną su vaiku būnančios mamos daugiau praplepa su draugėmis, praleidžia laiką prie TV ar virtuvėje, tuo tarpu kokybiško bendravimo su mažyliu nėra tiek daug. Tai žinodama, pasistenkite, kad grįžus po darbo jūsų nebekamuotų mintys apie darbą, jūs visą dėmesį skirtumėte vaikui – žaistumėte su juo, skaitytumėte jam, kalbėtumėtės su juo.

 

Su kuo paliekate vaiką?


Šį klausimą gerai apgalvokite, prieš priimdami sprendimą grįžti į darbą. Yra keletas variantų: vaikų lopšelis darželis, auklė arba kitas artimas žmogus (tėtis, močiutė ir pan.) Kiekvienas iš pasirinkimų turi savų pliusų ir minusų, gerai apsvarstykite juos, atsižvelgdami į vaiko amžių.

 

Kaip reaguos vaikas?


Kaip į jūsų išėjimą į darbą reaguos vaikas, priklauso, pirmiausia, nuo jo amžiaus ypatumų. Iki pusės metų mažylis nelabai skiria savus ir svetimus, jam daug svarbiau jo poreikių patenkinimas – kad jis būtų sotus, sausas, pamyluotas, priglaustas. Apie 11 mėnesį vaikui pradeda vystytis nepažįstamųjų baimė, kuri savo piką pasiekia apie 1,5 metus. Tada ji pamažu mažėja. Taigi, remiantis vaiko raidos ypatumais, bene lengviausiai vaikas priimtų mamos išėjimą į darbą arba būdamas iki metukų arba jau po dvejų.

 

Pabėgti ar atsisveikinti?


Vaikų raidą tyrinėjantys specialistai nerekomenduoja pabėgti iš namų tada, kai vaikas nemato, yra „užsižaidęs“. Kitą kartą vaikas bus dar budresnis ir akylesnis, labiau stebės, kad „mama nedingtų“, tai gali reikšti, kad jis skausmingiau reaguos į jos išėjimą.  Jei mama išeidama pasakys vaikui, kad išeina, bet grįš, atsisveikins su juo, vaikas, laikui bėgant, padarys išvadą, kad mama niekur nedingsta, o grįžta, kaip pažadėjusi.

 

Kokio amžiaus buvo jūsų vaikas, kai išėjote į darbą ir kaip jis reagavo į tai?