Tikriausiai dauguma lietuvių šv. Kūčių vakarienės neįsivaizduoja be tradicinio patiekalo -kūčiukų. Savaitę prieš Kūčias su vaikučiais pasiraitoję rankoves ėmėmės darbo.
Kūčiukus gaminome pagal Beatą. Receptas labai patiko. Kūčiukai gavosi labai gardūs!
Taigi mums prireikė :
500 gr.miltų
250 ml pieno
20 gr. šviežių mielių
100 gr. cukraus
druskos
2 š. aliejaus
50 gr. aguonų.
Manau, kad daugelis žino, kaip gaminami kūčiukai, bet jei yra ir nežinančių, trumpai pasakysiu, jog mieles reikia sumaišyti su šlakeliu šilto pieno ir žiupsneliu cukraus. Likusį pieną išplakame su druska, cukrumi ir aliejumi. Sudedam mieles ir išmaišome. Suberiame mažiau nei pusę miltų ir išmaišome. Statome pusvalandžiui šiltai. Į pastovėjusią tešlą suberiame likusius miltus. Minkome apie 5 minutes. Tuomet vėl pridengiame ir statome antrą kartą , kad pakiltų maždaug 1 -1.5 val. Pakilusią tešlą vėl suminkome. Voliojame volelius, pjaustome mažais gabalėliais. Kepame 190 l. įkaitintoje orkaitėje iki 10min.
Vaikams buvo daug malonumo pjaustant kūčiukus, o mamai - didelė pagalba!
Visiems linkim gražių ir jaukių švenčių!