Koks plastikas tinkamiausias sąlyčiui su maistu?

Koks plastikas tinkamiausias sąlyčiui su maistu?

25. Apr 2014, 00:05 zvirblislaura zvirblislaura

Šiuolaikiniame gyvenime plastikinės pakuotės ir indai yra sutinkami kasdien ir kiekvienoje virtuvėje. Tačiau reiktų žinoti, kad kai kurios plastiko rūšys gaminamos naudojant pavojingas chemines medžiagas, kurios gali patekti į maistą. Su maistu į žmogaus organizmą patekusios pavojingos cheminės medžiagos gali pažeisti normalią hormonų pusiausvyrą ir veiklą, skatinti vėžinius susirgimus, alergijas, plaučių ligas, diabetą bei vaikų hiperaktyvumą. Atkreipkite dėmesį, kad daugiausia pavojingų cheminių medžiagų iš plastiko patenka į maistą jei indas/pakuotė yra šildomi su maistu/gėrimu, plaunami indaplovėje, jame laikomas riebus maistas ar jis yra veikiamas tiesioginių saulės spindulių. Keli lengvai įsimenami patarimai, ką reikėtų žinoti renkantis bei naudojant plastikinius indus ir pakuotes:

-        Naujausi nepriklausomų ekspertų tyrimai* parodo, kad net ir tokie plastiko gaminiai, kurių gamyboje nenaudojamas bisfenolis A (plačiausiai ištirta medžiaga, naudojama plastiko gamybai ir neigiamai veikianti hormoninę sistemą), ir kuriuos gamintojai žymimi specialia žyma „BPA free“ , dažnu atveju sudėtyje turi kitų medžiagų, pamėgdžiojančių estrogenus (vienus svarbiausių hormonų organizmo formavimuisi ir normalios organizmo veiklos palaikymui). Besilaukiančioms moterims ir mažiems vaikams, taip pat paaugliams patariame kaip įmanoma riboti plastikinių indų ir pakuočių naudojimą (pvz. kūdikių maitinimui naudoti stiklinius buteliukus).

*http://www.motherjones.com/environment/2014/03/tritan-certichem-eastman-bpa-free-plastic-safe

- Nešildykite maisto ir gėrimų plastikinėse pakuotėse, net ir tose, kurias gamintojai pažymi kaip saugias šildymui mikrobangų krosnelėse. Toks žymėjimas indikuoja tik tai, kad indas neišsilydys aukštoje temperatūroje. Pavojingų cheminių medžiagų karščiui atspariuose induose leidžiama naudoti mažiau, bet visgi jų ten aptinkama. Mikrobangų krosnelėse verčiau naudokite stiklinius indus, o geriausia – šildykite maistą keptuvėje arba puode ant viryklės.

- Nelaikykite ir nepatiekite karšto, rūgštaus, riebaus maisto plastikiniuose induose. Vienareikšmiškai patariame vengti vienkartinių plastikinių indų iškyloms gamtoje ir šventėms – taip išvengsite ne tik organizmo, bet ir aplinkos taršos pavojingomis cheminėmis medžiagomis.

- Saugiausiais ir mažiausiai pavojingų cheminių medžiagų turinčiais laikomi šie plastikai: 2 (HDPE), 4 (LDPE), 5 (PP). Plastikų žymenis (skaičių ir raidžių junginį) galima rasti ant visų pakuočių ir talpų (žr. paveiksliuką).

bpa_plastic

- Ypatingai venkite 1 (PETE) plastiko, kuris dažniausiai naudojamas vandens, sulčių, gazuotų gėrimų pakuotei. Naujausi tyrimai rodo, kad šį plastiką veikiant įvairias aplinkos veiksniais (pvz. tiesiginiais saulės spinduliais ar jis subraižomas plaunant), į maistą patenka nesaugus kiekis stibio. Stibis yra toksiškas. Jokiu būdu nenaudokite 1 (PETE) pakuotės pakartotinai, ji yra vienkartinė.

- Venkite 7 (OTHER) plastiko indų/pakuočių. Jose aptinkami didžiausi kiekiai bisfenolio A (hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos).

- Neplaukite plastikinių indų indaplovėje ir su plovimo skysčiais, kurių sudėtyje yra chloro ar kitų agresyvių valymo medžiagų – jos skatina toksiškų medžiagų, esančių plastiko gaminyje išsiskyrimą. Patikimiausia plastikinius indus plauti šiltu vandeniu ir nešiurkščia kempine.

- Plastikinę plėvelę maisto vyniojimui naudokite kuo rečiau. Joje aptinkami ftalatai – hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos, siejamos su nevaisingumu, smegenų pažeidimu, hiperaktyvumu.

- Nenaudokite subraižytų, pakeitusių spalvą, susidėvėjusių plastikinių indų – tokie pažeidimai leidžia į maistą patekti didesniems kiekiams pavojingų cheminių medžiagų.

- Plastikinius indus ir pakuotes meskite į perdirbimui skirtus konteinerius – taip išvengsime papildomos aplinkos taršos tiek pavojingomis cheminėmis medžiagomis, tiek sunkiai gamtoje suyrančiomis medžiagomis.

 Daugiau apie kasdienių gaminių sudėti www.pagalvok.lt

zvirblislaura zvirblislaura 27. Apr 2014, 13:34 Ingaa

skaičiukas nurodo plastiko rūšį - kaip lentelėje ir parašyta pvz., 5 reiškia PP

26. Apr 2014, 21:37

Netik plastikiniai indai bet ir paprasti celafaniniai maiseliai taip zymimi.

26. Apr 2014, 21:36

HDPE,LDPE ir PP man zinomi nes teko su jais dirbti.dar namuose idomumo delei buvau istikrinus visus plastikus 😃 o pats skaiciukas lygtais reiskia kiek kartu galima ta plastika perdirbti.

zvirblislaura zvirblislaura 25. Apr 2014, 11:21

Šaltis iš principo neveikia medžiagų išsiskyrimo į maistą taip kaip karštis, rūgšti terpė ar tiesioginiai saulės spinduliai.

25. Apr 2014, 10:29

Ačiū, informacija tikrai labai naudinga! Dabar visada žiūrėsiu į skaičiukus, ko anksčiau net nesusimąsčiau.