Kokio amžiaus žmonės dažniausiai emigruoja?

Kokio amžiaus žmonės dažniausiai emigruoja?

21. Feb 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Emigracija Lietuvoje pastarąjį dešimtmetį įgavo milžinišką mąstą. Kiekvienoje šeimoje yra giminaičių, draugų ar kaimynų, kurie išvykę ieškoti laimės į užsienį. 

Apie tai išsamiai kalbėsime vasario 27 dieną specialioje laidoje „Tėtis dirba užsienyje“. Tema pasirinkta neatsitiktinai, nes būtent darbingiausio amžiaus vyrai dažniausiai palieka Lietuvą ieškodami šeimai didesnio uždarbio. 

Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad dėl emigracijos Lietuva praranda daug jaunų darbingo amžiaus gyventojų. 72 proc. emigrantų yra 15 - 44 metų. Tarp Lietuvos gyventojų tokio amžiaus žmonės sudaro tik 39 proc. visų gyventojų. Ilgainiui emigracijos nulemtas jaunų žmonių skaičiaus mažėjimas (ypač kai imigracijos ar grįžtamosios migracijos srautai nėra dideli, o gimstamumas mažėja), sukelia rimtas demografines problemas – pradeda trūkti darbo jėgos, vis mažesnis dirbančiųjų skaičius turi išlaikyti didėjantį nedirbančiųjų skaičių. Atvirkštinė tendencija matoma lyginant vyresnio amžiaus emigrantų ir Lietuvos gyventojų skaičių. Tik apie 1,3 proc. emigrantų sudaro 65 m. ir vyresni asmenys, nors tokio amžiaus Lietuvos gyventojų – 18,4 proc.

Viršuje esančiame grafike žalia spalva rodomas emigrantų amžius. Tamiai mėlyna - Lietuvos gyventojų amžius.

Šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas

20160217121208-81153.jpg