Artėjant didžiosioms metų šventėms, mamos žino – daugiau laiko norisi skirti šeimai ir vaikams, dovanoti jiems stebuklingą laiką, belaukiant švenčių. Tačiau laiko turės užtekti ir šventiniams rūpesčiams. Ar galima viską suderinti?
„Šis laikotarpis yra bene geriausias metas įtraukti vaikus į pasiruošimo Kalėdoms karuselę. Kartu gaminamas maistas ir saldžios dovanos švenčių laukimą vaikams pavers tikra pasaka, kurioje jie išmoks patys pasigaminti sveikesnių skanumynų ir atras švenčių prasmę“, - sako „Confetti“ įkūrėja Aneta J. Borkovska.
Kelerius metus sveikos mitybos principų vaikus mokanti Aneta J. Borkovska įsitikinusi: gaminant kartu, galima padėti vaikams pamilti sveikesnį maistą. Ji dalinasi praktiniais patarimais, kaip pasiruošimą švetėms paversti jaukiu ir prasmingu laiku su vaikais.
Gamindami kartu su vaiku, nepamirškite pagirti jo pastangų, net jei sausainis išėjo ir kiek kreivas šleivas. Mažiesiems labai svarbu sulaukti įvertinimo – tai padidina jų motyvaciją ir pakelia savivertę. Nekritikuokite vaiko, tegu gaminimas kartu jums abiems sukuria šventišką atmosferą.
Vaikas greičiau pamėgs tą maistą, kurį pats gamins
Mamos paruošti pyragėliai su daržovėmis nė iš tolo neprilygs tiems, kuriems tešlą kočios, pyragėlių formas spaus, padės daržoves sumaišyti pats vaikas. O jei dar galės pyragėlių kraštus pirštukais užspausti, jie pretenduos tapti mėgstamiausiu šių švenčių patiekalu. Taisyklė paprasta: savo pagamintą maistą vaikai kur kas mieliau ragauja.
Gaminant su vaiku, A. J. Borkovska siūlo pasinaudoti maža gudrybe: į konditerijos gaminius dėkite mažiau cukraus nei įprastai – nuo mažens lavinsite vaikų skonio receptorius.
„Su vaiku gaminkite tik sveikus užkandžius, patiekalus, desertus. Parinkite tokius, kuriuose nėra ar yra labai mažai cukraus, riebalų, juose turėtų visiškai nebūti sintetinių priedų. Taip pat kuo daugiau pasakokite apie daržoves ir vaisius, kuriuos naudojate: kur jie auga, kas juos mėgsta, kuo naudingi organizmui. Padėkite vaikui suprasti, kodėl vieną ar kitą produktą naudinga valgyti, o kas yra mūsų sveikatos ir geros savijautos priešai. Kaip rodo mano patirtis, vaikams, kurie ne tik per šventes, bet ir kasdien gauna sveikesnį maistą, nereikia drausti kažko nevalgyti. Jiems riebūs tortai per saldūs ir neskanūs. Taip nuo mažens formuojamas geras skonis ir sąmoningas vaikų pasirinkimas“, - pataria pašnekovė.
A. J. Borkovska siūlo paieškoti vaikui patrauklių daržovių kombinacijų, mat dažnai tinkamai suporuotos daržovės mažiesiems kur kas patraukslesnės nei pavienės. Štai kubeliais pjaustytų virtų burokėlių ir morkų salotos, gardintos smulkinta rukola, kepintomis saulėgrąžomis, šlakeliu mėgstamo aliejaus, žiupsneliu druskos ir papuoštos špinatų lapais, daugelio vaikų mėgstamas ir šventėms puikiai tinkantis sveikas derinys.
Įtraukite vaiką visapusiškai – parodysite, kad pasitikite
„Jei gaminate saldžią dovaną, įtraukite vaiką ne tik į gaminimą, bet ir į jos pakavimą. Tai bus puiki proga supažindinti vaiką su tikrąja Kalėdinių dovanų prasme. Galite iškepti kartu kūčiukų ar imbierinių sausainių, sudėti į dėžutę, suvynioti į sviestinį popierių ir perrišti natūralaus pluošto virvele. Nupieškite nedidelę atvirutę, papuoškite eglės šakele. Viena dovanėlė, o kiek naujų potyrių vaikui: nuo sveikesnių sausainių kepimo iki šiltų žodžių patiems artimiausiems parinkimo“, - pasakoja A. J. Borkovska.
Atminkite, kad pasiruošimas šventėms vaikams gali būti dar reikšmingesnis nei pačios šventės. O brangiausias jiems bus laikas, praleistas su mama ir tėčiu. Įtraukdami vaiką į prieššventinių rūpesčių verpetą, padedate jam suprasti Kalėdų prasmę, mokote vertinti įdėtas pastangas, kad šventė visiems teiktų džiaugsmo, stiprinate šeimos ryšį, kuriate šeimos tradicijas ir perduodate jau esamas.
RECEPTAS: sveikesnė alternatyva įprastiems imbieriniams sausainiams
125 g speltos miltų
125 g avižų miltų (geriau, jeigu sumalsite patys, bus ne tokie smulkūs)
1 šaukštelis kepimo miltelių
50 g kokosų ar kito aliejaus
3 šaukštai rudojo cukraus arba medaus (galite pamaišyti per pusę)
2 kiaušiniai
2 šaukštai prieskonių meduoliams
2 šaukštai nutarkuotos apelsinų žievelės
žiupsnelis druskos
Sumaišykite visus ingredientus, tuomet tešlą padėkite 20 min. į šaldytuvą. Ištraukę formuokite norimų formų sausainius, kepkite apie 12 min. iki 1700C įkaitintoje orkaitėje. Jeigu norėsite papuošti glajumi, būtinai atvėsinkite ir tik tuomet pradėkite dekoro darbus. Jau paruoštą glajų galite nusipirkti parduotuvėje. Papuošti glajumi sausainiai tirps burnoje ir nukelts į stebuklingą Kalėdų pasaką.
IDĖJA: Iš tos pačios tešlos galite pagaminti kūčiukų, tik nepamirškite įdėti aguonų. Taip sutaupysite laiko, kurį galėsite prasmingai ir jaukiai praleisti su vaikais. „Noriu palinkėti branginti ir džiaugtis kiekviena akimirka su tais, kuriuos mylime, – jos neįkainojamos“, - linki A. J. Borkovska..