Kaip suderinti žindymą ir darbą: patarimai, nutraukiant pieną

Kaip suderinti žindymą ir darbą: patarimai, nutraukiant pieną

12. Jan 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų specialistams, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt

Žanetos laiškas:

Mano mažylei beveik du mėnesiai, sėkmingai maitinu pati, tačiau susiklostė taip aplinkybės, kad pamažu turi grįžti į darbą. Tiksliau, iš namų galiu dirbti, bet kartais turiu susitikimų, kurie užtrunka. Noriu nutraukti pienuką ir palikti auklei, bet kaip tinkamai tai daryti? Mano dukrytė niekada iš buteliuko negėrė ir nežinau ar ims buteliuko soskytę. Kartą pabandžiau, tai nusuko galvytę. Ką daryti, jei ji atsisakys taip maitintis? Kaip suderinti? Žaneta

Atsako viena iš tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ įkūrėjų, gydytoja Agnė Kilmanienė:

Miela Žaneta,

Kaip džiugu skaityti, jog žindote ir žadate suderinti darbus su žindymu! Šaunuolė mamytė!

Svarbu prieš pieno nutraukimą švariai nusiplauti rankas, jei naudositės pientraukiu labai svarbu gerai jį kas kartą išplauti karštu virintu vandeniu, mat besikaupiantys nešvarumai – puiki terpė veistis bakterijoms ar grybeliams.

Nutrauktas pienas kambario temperatūroje gali būti 3val, šaldytuve - 3 dienas. Atskirame šaldiklio skyriuje pienas gali būti šaldomas 6 mėnesius, atskirame gilaus šaldymo šaldiklyje 12 mėnesių. 

Saugokite pieną 30-120 ml porcijomis: tai palengvins jo atšildymą ir sumažins jo nuostolius. Geriausia užšaldytą pieną yra atšildyti pačiame šaldytuve, perkėlus indelį iš šaldiklio į pagrindinį šaldytuvo skyrių (tai užims apie 12 val., tad galite vakare įsidėti į šaldytuvą, jei šio pieno reikės jau kitą dieną). Venkite palikti pieną atšilti savaime kambario temperatūroje.

Greitesniam atšildymui palaikykite indelį po bėgančiu vandeniu – pradėkite nuo šalto vandens ir pamažu didinkite bėgančio vandens temperatūrą.

Jau atšildytas pienas gali būti laikomas šaldytuve iki 24 val. po jo pilno atšildymo. Nešaldykite jo pakartotinai!

Sumaitinti geriausia būtų nenaudojant buteliuko: taip užtikrinsite, jog neatsisakys krūties, mat valgyti iš buteliuko daug lengviau, nei iš krūties. Tam puikiai tinka puodelis. Maitinimo iš puoduko technika:

. kūdikis laikomas ant kelių pusiau sėdimoje padėtyje, vyresni kūdikiai sėdi;

. viena ranka prilaikoma kūdikio nugara ir kaklas;

. prie jo lūpų priglaudžiamas nedidelis puodukas su pienu;

. puodukas palenkiamas taip, kad pienas paliestų kūdikio lūpas;

. pienas į kūdikio burną nepilamas; kūdikis pajutęs pieno prisilietimą pats turi gerti;

. pavalgęs kūdikis užsičiaupia ir pats nusisuka.

Sėkmės Jums! Tikrai galite suderinti darbus ir žindymą!