Kaip kovoti su prakaitavimu?

Kaip kovoti su prakaitavimu?

18. Mar 2014, 09:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Prakaitavimas – problema, kuri gali kankinti bet kuriuo metų laiku. Mes kalbame apie tai kas yra prakaitavimas ir kokiomis natūraliomis priemonėmis galime sau padėti.

Medicinoje prakaitavimas yra normalus sveiko organizmo reiškinys. Prakaito liaukos visai mažytės – vienos ilgis sudaro 3 mm. Jeigu visas jas sudėtume, išeitų 6 km linija. Ypač jų daug ant pėdų, delnų ir pažastyse.

Jeigu prakaitavimas labai stiprus, reikėtų atkreipti dėmesį ir į savo mitybą. Venkite aštrių patiekalų – jie sukelia prakaito liaukų uždegimą. Atsisakyti derėtų ir alkoholinių gėrimų – jis taip pat skatina prakaito išsiskyrimą. 

Dažniausios pagalbinės priemonės – „visagaliai“ antiperspirantai ir dezodorantai. Tačiau ir jie ne visda padeda.

Stipresnis kurios nors kūno vietos prakaitavimas paprastai yra genetiškai paveldimas, todėl su problema susidoroti labai sunku, bet palengvinti ją tikrai galima. Užuot pirkę naujai pasirodžiusias priemones, pamėginkite pasidaryti jų namie – gal net bus veiksmingiau?

Keli patarimai, kaip pasigaminti voneles ar žolelių mišinius, mažinant prakaitavimą:

Pasidarykite ramunėlių arbatos:

-užpilkite 6 šaukštus smulkintų ramunėlių žiedų pora litrų verdančio vandens,

-palikite pusvalandžiui pritraukti.

-Įdėkite 2 šaukštus sodos.

Mišinys universalus, jį galima naudoti visam kūnui. 

Jeigu smarkiai prakaituoja pažastys, turėtų padėti asiūklių trauktinė (1 dalis žolės ir 10 degtinės) – pasitepkite ja du kartus per dieną. Jeigu neturite asiūklių, tiks graikinio riešutmedžio lapų trauktinė (naudojant degtinę, santykis tas pats, spiritą – jo reikia 5 dalių). Ji perpus atskiedžiama vandeniu ir naudojama kaip ir pirmuoju atveju.

Stipriai prakaituojantiems delnams darykite 5 minutes trunkančias dilgėlių ir šalavijų lapų voneles. Imkite po šaukštą žaliavos, susmulkinkite, užpilkite litru vandens. Galima į jas įpilti ir keletą šaukštelių obuolių acto.

Jeigu prakaituoja ir blizga veidas, rytais ir vakarais prauskitės nevirintu pienu arba stipria šalta arbata – veido nesausinkite, leiskite jam džiūti natūraliai. 2–3 kartus per dieną patrinkite jį citrinos griežinėliu, o nakčiai galite pasitepti šviežiomis pomidorų sultimis.

Jei prakaituoja kojos

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į savo avalynę: ji turi būti kaip įmanoma patogesnė, pagaminta iš natūralios odos – ji laidi orui, todėl oda gali kvėpuoti. Liaudies medicina rekomenduoja darytis voneles, aptrynimus, kompresus, miltelius.

Štai keletas receptų:

Ąžuolo žievę susmulkinkite iki miltelių, prieš miegą pabarstykite ant kojų ir apsiaukite medvilnines kojines. Ryte nuskalaukite šaltu vandeniu.

Galima naudoti ir boro rūgšties miltelius: jų nereikia įtrinti į odą, tiesiog papudruokite pėdas ir tarpupirščius, apsiaukite kojines ir būkite su jomis visą dieną. Vakare nuskalaukite šiltu vandeniu. Paprastai po 2–3 savaičių prakaitavimas ženkliai sumažėja. Šis būdas nerekomenduojamas tuo atveju, jeigu pažeistas odos paviršius.

Naudingos vaistažolių vonios: stiklinei vandens imama 15 g ąžuolo žievės, asiūklio žolės ir beržų lapų mišinio. 

Patikrinta priemonė: Užvirkite stiklinę vandens, įberkite šaukštelį smulkintos ąžuolo žievės ir supilkite vienos citrinos sultis. Suvilgykite nuovire vatos tamponą ir keletą kartų per dieną patrinkite problemiškas vietas. Nauda dviguba – prakaituosite daug mažiau, be to, maloniai kvepėsite.

Pasiruoškite dilgėlių ir šalavijų mišinio (santykiu 1:1). Imkite 100 g žaliavos ir užpilkite 3 litrais verdančio vandens, palaikykite tokioje vonelėje kojas 15 minučių.

Voneles galima daryti ir kitaip: užpilkite 6 šaukštus ramunėlių žiedų 2 litrais verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandai, kad pritrauktų. Nukoštą arbatą pašildykite ir laikykite joje kojas tol, kol atšals. Taip pat tinka ir ramunėlių nuoviras (verdama 10 minučių). Po procedūros rekomenduojama papudruoti pėdas lygiomis dalimis sumaišytu talku ir boro rūgšties milteliais. Nepamirškite kojinių!

Parengta pagal Ekodiena.lt 

Kaip jūs kovotojate su prakaitavimu? 

 

18. Mar 2014, 11:20

Aš esu išbandžiusi bent pora firmų to akmenėlio, viena buvo veiksminga, bet man pačiai toks variantas labiau tinka žiemą, vasarą norisi didesnės apsaugos. Be to jis nedukelia jokios alergijos! O jei prakairavimas tikrai labai didelis ir niekas nepadeda, čia gali būti ligos požymis - būtina tikrintis skydliaukę.

18. Mar 2014, 10:51

Tai gal as ta pati turejau.pirkau is papr.parduotuves

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 18. Mar 2014, 10:27 Ingaa

Natūralus kristalas, visokiausių firmų būna ir visose parduotuvėse. Bekvapis.

18. Mar 2014, 10:13

O kas cia per aluno akmenelis?

18. Mar 2014, 10:13

Mazina tai tikrai.as turejau kazkada druskos kristalus buteliuke kuriuos reikejo uzpilt vandeniu ir naudoti kaip purskikli pazastims, bet man nieko gero

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 18. Mar 2014, 09:59 Ingaa

Ar padėjo? Dar sako alūno akmenėlis gerai...

18. Mar 2014, 09:55

As pirkau is vaistynes spec purskikli kai padidejes prakaitavimas.