Šios žinios ir patarimai yra iš senelės, mamos ir žurnalų, dauguma gal žinote, bet vis tiek verta priminti.
- Tinkamiausias konservuoti yra baltas cukrus.
- Druska - atvirkščiai, ji turi būti rupi, juoduota. Balta smulki druska turi cheminių priemaišų, kurios kenkia konservavimui ir minkština daržoves.
- Aguročius ir patisonus rinkitės šviežius, ne senesnius nei 3 - 4 dienų.
- Geriausia konservuoti ką tik nuskintas daržoves (taip daro mano mama ir aš, iškart kaime išrenkame daržoves, pamirkome ir konservuojame), vaisius ar uogas, ilgiausiai juos galite laikyti 2 dienas.
- Kuo didesnes kopūsto galvas rinksitės rauginti, tuo mažiau bus atliekų.
- Jei patys skinate vaisius ar uogas, plaukite juos kuo mažiau. Jei perkate, plaukite juos kuo daugiau ir kuo kruopščiau.
- Jei agrastų ar slyvų itin tvirta žievelė, subadykite juos aštriu mediniu pagaliuku (taip daro senelė). Tada bus lengviau virti, nes geriau skirsis sultys ir bus daugiau sirupo.
- Kriaušes, persikus, abrikosus, avietes rinkitės beveik prinokusius, tada mažiau ištiš.
Šios žinios padeda kokybiškai, skaniai ir gerai paruošti daržoves ir vaisus konservavimui.
Rasa Karlonienė