Įstatymo pataisos, kurios gina vaikus. Bet ar tikrai?

Įstatymo pataisos, kurios gina vaikus. Bet ar tikrai?

13. May 2013, 08:30 gintarerei gintarerei

Paskutines kelias savaites esu giliuose apmąstymuose, net ir kažkiek nerimauju. 

 

Pirmą kartą gyvenime bijau dėl būsimo įstatymo pataisų svarstymo. Ne, Jūs teisingai perskaitėte ir taip, man viskas gerai, bet...šį kartą įstatymas gali neigiamai paliesti man pačius svarbiausius pamatinius dalykus - šeimą, o svarbiausia mano vaiką. Gegužės 21 d. Seime bus svarstomos Vaiko teisių apsauos pagrindų įstatymų pataisos, kurios trumpai tariant leis laisvai interpretuoti kas yra smurtas prieš vaiką ir leis atitinkamom institucijom, be teismo sprendimo ir neklausiant tėvų nuomonės, paimti vaiką iš šeimos ir atiduoti į svetimą šeimą (o Lietuvoje, ko gero, tiesiog į vaikų namus) ir tik teismo sprendimu galima bus vaiką susigrąžinti...arba ne. Sakot, o kas čia blogo? Juk puikus įstatymas, apginsime vaikus, prieš kuriuos smurtaujama. Bet kažkodėl man neramu vistiek.

 

Daugiau informacijos apie naujai siūlomas įtstaymo pataisas ir apie tai, kaip susibūrę tėvai bando sugalvoti, ką padaryti, galite rasti www.juvenalinejusticija.lt.

 

Pirmoji siūloma pataisa įstatyme yra smurto prieš vaiką apibrėžimo praplėtimas. Iš vienos pusės, šios įstatymo pataisos atveria daug kelių interpetacijoms, kas gi yra tas smurtas prieš vaikus, nes siūlomas naujas apibrėžimas apima ir gyvenimo salygas ir "netinkamą" auklėjimą ir nepriežiūrą ir orumo pažeidimą. O kas tai yra konkrečiai? Kokios gyvenimo sąlygos yra smurtas, koks auklėjimas yra smurtas, kokia nepriežiūra yra smurtas, kas yra orumo pažeidimas ir tampa smurtas?

 

Sakysite, juk aišku, visi normalūs žmonės, o galų galė institucijos tikrai supranta ir iš normalių šeimų tikrai niekas vaikų nepaims. Jei apibrėžimas toks platus, kaip tėvams nebijoti, kad nubrozdinti vaiko keliai žaidžiant lauke, nebus palaikyta smurtu prieš vaiką, nukritimas nuo sūpynių - vaiko nepriežiūra, rėkinačio vaiko išnešimas iš parduotuvės - jo orumo pažeidimu ir panašiai? Bet kas man užtikrins, kad kažkuris statistinis institucijos darbuotojas nepadarys klaidos ir neinterpetuos šios pataisos, taip kaip patogu. Kas man užtikrins kad visi dirbs darbą teisingai ir visi supras kas yra smurtas prieš vaiką vienodai? Vien aš turiu savo suvokimą apie tai kas yra smurtas, kas yra blogas auklėjimas, kas yra nepriežiūr ar panašiai. Va taip panašiai šias įstatymų pataisas įsivaizduoju aš.

 

Šios pataisos taip pat nurodo, kad bet kas anonimiškai gali pranešti apie smurtą prieš vaiką ir jis iš karto paimamas iš namų, be jokių pasiaiškinimų, paaiškinimų ir panašiai. Vaikas 3 dienoms patalpinamas velnias žino kur, o pagal įstatymą kažkokioje šeimoje ar vaikų namuose ir per tas 3 dienas visi aiškinasi kas nutiko. Man tai skamba kaip iš siaubo filmo. Pasvarstykime garsiai: pagal šias pataisas, pikta kaimynė išgirdusi, kad vaikas verkia kelias dienas iš eilės daugiau (tarkime serga ir yra irzlus, skauda jam kažka, nesvarbu), paskambina institucijoms ir praneša anonimiškai, kad pas mus šeimoje smurtaujama, pas mus atvyksta institucijų darbuotojai ir paima vaiką be jokių klausimų ir išveža, o tik vėliau aiškinasi. Ką patiria vaikas, kuris dėl absurdiškos situacijos buvo išpėštas iš šeimos? O pagal naujas pataisas tokios absurdiškos situacijos galimos ir tokios procedūros taptų norma.

 

Dar vienas aspektas - įstatymo pataisos lyg ir yra gražus žingsnis apsaugoti vaikus, bet mes turime labai plačią įstatytimę bazę ginančią vaikus, įtsatymą, kur griežtai apibrėžta kas yra smurtas, ką tokiu atveju daryti, šiuo metu netgi įstatymai leidžia paimti vaiką iš šeimos, taigi klausimas kodėl vistiek iki šiol manoma, kad vaikai neapsaugoti ir kam reikia tų pataisų, kurios įgalina valstybę atimti iš šeimos brangiausią turtą dėl menkiausios priežasties?

 

Ar paprastas, tėvų pasirinktas auklėjimo modelis nebus palaikytas smurtu prieš vaiką, jei kažkam taip pasirodys? Argi neturėtų įstatymai padėti piliečiams gyventi ir tvarkytis? Laukiant šio įstatymo pataisų svarstymo man kyla vis daugiau klausimų ir abejonių, viešoje erdvėje sklando daug interpetacijų, daug gandų, daug faktų, patikrintų ir nepatikrintų ir man darosi baisu.

 

Manęs klausia - o kodėl tu bijai tu pataisų, jei nesi smurtautoja, jei nemuši savo vaiko? Gal tu palaikai smurtines bausmes? NE, AŠ ESU GRIEŽTAI PRIEŠ SMURTĄ, aš niekada gyvenime nepakelsiu rankos prieš savo vaiką, BET man nepatinka, kai įstatymai/jų pataisos GALI sukelti nelabai geras pasekmes, vien todėl, kad KAŽKAM pasirodys, kad tėvai blogai auklėja vaiką, KAŽKAS anonimas praneš institucijoms ir iš šeimos GALI būti atimtas vaikas. Man nepatinka, kad dėl pataisų GALI nukentėti mylinčios savo vaikus ir niekada gyvenime nepanaudojusios jokio smurto prieš vaiką, šeimos.

 

O ir šiaip, negi valstybė smurtu kovos prieš smurtą? Net jei kalbame apie smurtaujančias, asocialias, vaikais nesirūpinančias šeimas, negi valstybė mano, kad esminę smurto problemą šeimoje išspręs atimdami vaiką iš šeimos? O jei šeima gimdo vaikus kas metus, porą? Kiek vaikų valstybė tikisi atimti, kol problemą išsispręs?

 

Daug dileminių klausimų mane kamuoja paskutinių metu, niekada negalvojau kad kažkoks įstatymas mane taip baugins. Nors ir sako, kad daugelis seimo narių vis dar seno kirpimo ir yra už fizines bausmes, todėl už pataisas nebalsuos, bet aš vistiek nerami.

 

P.S. kas žinote, gridėjote, tokie įstatymai veikia 17 pasaulio valstybių. Mano manymu tai yra labai nedaug.

P.P.S beje, ar girdėjote kokios šių įstatymų pasekmės vyksta Norvegijoje, JAV ar UK. Kiek ten yra ginamos vaikų teisės, bei interpetuojama šis įstatymas? Nenoriu nieko piršti, čia reikia pasidomėti pačiam.

P.P.P.S. beje, mane labai nustebino ir šokiravo, kažkurioje laidoje šia tema, vieno žurnalisto įžvalga, kad tėvai, kurie bijo prarasti vaikus į juos žiūri kaip į daiktą, kaip į nuosavybę... ir labai nustebino, kad tai pasakė vaikų turintis žmogus. Gimus sūnui, prarasti jį, tapo didžiausia baime mano gyvenime.

 

19. Jan 2016, 22:56

Man taip buvo visai neseniai del nieko is manes paeme vaika bedarydama misini vaikui apsiplikiau sau ranka karstu vandeniu vaikas verke negalejau tada prie jo prieiti suzalota ranka isgirdo socialines darbuotojos uz duru kad vaikas verkia iskviete policija medikus ir net neisigilinusios i situacija isveze
ateme vaika dabar einu per advokates vaiku teises kad atgauciau vaika padekite patarkite ka daryti isveze i ligonine del aceit nesaugios aplinkos mane apsmeize tos socialines darbuotojos primelavo neva vaikas verke del to kad ji skraude bet taip nebuvo o dabar is ligonines nenori vaiko grazinti be vaiku teisiu rasto nezinau ka daryti esu labai pasimetusi noriu atgauti sunu niekas nieko tam vaikui nedare man nutiko buitine nelaime visko pasitaiko gyvenime eisiu su seima kad patvirtintu kad vaiko niekas neskraude ateme vaika del nieko nors man teises neapribotos ir nera atimtos as negaliu pasiimti is ligonines man be vaiku teisiu jo neatiduoda vaiko valstybe kesinasi is manes sunu atimti ir viskas tik del to kad mano vaikas verke o as ranka nudegiau jam valgyt gaminant nors ir neleidzia vaiko pasiimti bet as kasdien ryte ir vakare atvazuoju i ligonine rupinuosi vaiku pagal viska mano vaikas yra sveikas nesuprantu kodel vaiku teises ji is manes paeme ir uzdare i ligonine ir neatiduoda atgal as nieko tam vaikui blogo nepadariqu per skubejima apsiplykiau ranka tenorejau valgyt vaikui pagaminti o jos nesupranta tos socialines darbuotos jei isgirsta kad koks vaikas uz duru verkia tik ir kviecia policijas vaiku teises vat kokia musu valdzia atimineja vaikus del nieko kita mama apsurdiskai prarado du vaikus ateme tik del kad namu nesitvarke o as nepasiduosiu neleisiu is manes vaiko atimti jie mane apgavo zadejo vaiku teises vaika grazinti negrazina meluoja

19. Jan 2016, 22:50

Man taip buvo visai neseniai del nieko is manes paeme vaika bedarydama misini vaikui apsiplikiau ranka kartu vandeniu vaikas verke negalejau tada prie jo prieiti suzalota ranka isgirdo socialines darbuotojos uz duru kad vaikas verkiaiskviete policija medikus ir net neisigilinusios i situacija isveze ateme vaika dabar einu per advokates vaiku teises kad atgauciau vaika padekite patarkite ka daryti isveze i ligonine del aceit nesaugios aplinkos mane apsmeize tos socialines darbuotojos primelavo neva vaikas verke del to kad jiskraude bet taip nebuvo o dabar is ligonines nenori vaiko grazinti be vaiku teisiu rasto nezinau ka daryti esu labai pasimetusi noriu atgauti sunu niekas nieko tam vaikui nedare man nutiko buitine nelaime visko pasitaiko eisiu su srima kad patvirtintu kad vaiko neskraude ateme vaika del nieko nors man teises neapribotos as negqliu pasiimti vaiko valstybe kesinasi is manes sunu atimti ir viskas tik del to kad mqno vqikqs verke o as ranka nudegiau jam valgyt gqminqnt nors ir neleidzia vaiko pasiimti bet as kasdien ryte ir vakare atvazuoju i ligonine rupinuosi vaiku pagal viska mano vaikas yra sveikas nesuprantu kodel vaiku teises ji is manes paeme ir uzdare i ligonine ir neatiduoda atgal as nieko tam vaikui blogo nepadariqu per skubejima apsiplykiau ranka tenorejau valgyt vaikui pagaminti o jos nesupranta tos socialines darbuotos jei isgirsta kad koks vaikas uz duru verkia tik ir kviecia policijas vaiku teises vat kokia musu valdzia atimineja vaikus del nieko kita mama apsurdiskai prarado du vaikus ateme tik del kad namu nesitvarke o as nepasiduosiu neleisiu is manes vaiko atimti jie mane apgavo zadejo vaiku teisez vaika grazinti negrazina meluoja

gintarerei gintarerei 13. May 2013, 10:38

taigi ne is to galo kaip visada valdzia bando tvarkyti kazka...arba kaip ir minejau po tomis pataisomis paslepti kiti tikslai...kas dar baisiau. Kalabama, kad po tuo slepiasi oficliaiai tiesetai paslepta prekyba vaikais: vaikai is normaliu, graziu seimu, atimti, apgyvendinami kitose seimose, kurios valstybei jau sumoka didelius pinigus. Arba veliau po teismo buna ivaikinti velniai zino kur. Kam to reikia, kai pilni vaiku namai vaikuciu? O niekas nenori asocialiu seimu vaiku, visi nori vaiku is graziu seimu, su geru genofondu. UK, JAV yra netgi ivaikinimo interneto puslapiai, kur gali pasirinkti vaika pagal plauku, akiu spalva, pagal charakteri ir panasiai, ji yra ikainoti tukstnaciais svaru, doleriu...norisi atsiriboti nuo tokiu dalyku bet kazkaip nori nenori pradedi galvoti ir mastyti kad kazkas cia ne taip

gintarerei gintarerei 13. May 2013, 10:05

as stengiuosi atsiriboti nuo tu visu istoriju uzsienyje, nes nezinia kas yra tiesa, nes aisku niekur nerasite oficialios informacijos, jei vaikai ir atiminejami del nereiksmingu priezasciu, juk valstye tokia informacija spres, todel informacija tokia pogrindine. Australija pries kelis metus atsauke si istatyma ir oficialiai atsiprase savo valstybes zmoniu uz sugriautas seimas ir sugriautus vaiku gyvenimus, juk jie taip isnaikino aborigenus. Cia oficialiai, per zinias dar rode. Dabar vyksta protestai norvegijoje pries ta tarnyba kur vaikus atima. Aisku visokiu situaciju buna, bet skaitant visokias naujienas, tai man atrodo tik viena - pilna virus interpretaciju. Tarnybos turi visas teises nuspresti taip kaip jiems patogu ir mane gasdina tai, kad ir pas mus LT tarnybos nedirbs saziningai ir gerai, nes paziurekite, dabar mes turime tikrai grieztus istatymus del smurto pries vaika, bet kazkodel visi pastebime, kad tu vaiku niekas nesaugo ir vyksta absurdas del tarnybu neveiksnumo. Taigi ka pakeis pataisos??? Gal geriau investuoti i soc darbuotojus, vaiku teisiu tarnybas, ruosti zmones, priziureti, kad jie gerai dirbtu, nes kiek dabar atveju, kai vaikas skundziasi, kad ji musa, o soc darbuotojos net nenuvaziuoja....kai pagalvoji koks absurdas vyksta, tada ir pradedi viduje galvoti samokslo teorijas, kam tos pataisos reikalingos????

13. May 2013, 08:45

As jau visas menuo tik apie sia istatymo pataisa ir tegalvoju .... Visos mano mintys kaip ir pas tave ... Labai neramu ☹