Ilzenbergo dvaro ūkio karvėms atsipalaiduoti padeda ir klasikinė muzika

Ilzenbergo dvaro ūkio karvėms atsipalaiduoti padeda ir klasikinė muzika

28. Jul 2016, 08:51 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Laimingos karvės duoda „laimingą“ pieną, kuris kvepia ramybe. Toks ypatingas pienas melžiamas Ilzenbergo dvaro biodinaminiais pagrindais veikiančiame ūkyje. Jei šio ūkio karvės kalbėtų, papasakotų, kaip smagiai jos gyvena modernioje fermoje, kurios šeimininkams itin rūpi gyvūnų ir augalų gerovė, o savo valgytojams jie tiekia tik sveiko maisto produktus.

Gyvena erdviai ir laisvai 

Ilzenbergo dvaro biodinaminiais pagrindais veikiančiame ūkyje, kuris įsikūręs Rokiškio rajone prie pat Latvijos sienos, karvių niekas neriša grandinėmis ir nevaiko, todėl jos nepatiria jokio streso. Karvės turi daug vietos atsigulti, joms nereikia trintis šonais su kaimynėmis ir kovoti dėl skanesnio kąsnio. 

Į aptvarą kieme karvės išeina kada panorėjusios, klausosi klasikinės muzikos, o ryte specialiai joms paruoštu taku smagiai žingsniuoja į ganyklą, kur želia sultingi dobilai, kramsnoja, atrajoja ir laimingos „šypsosi“. O šypsotis yra dėl ko. 

Jei įprastoje fermoje karvei skiriama vos 4 kv. metrai ploto, ekologinėje – 8, o biodinaminiame ūkyje – 10 kv. metrų. Atitinkamai ekologinio ūkio fermos įrengimas yra 22,5%, o biodinaminio ūkio fermos – 25,4% brangesnis nei įprastos fermos. Taip pat biodinaminėje fermoje karvėms, skirtingai nuo įprastinių fermų, skiriama 4,5 kv. metro lauke.

Jei veršeliams maitinti įprastoje fermoje skiriama tik 240 l pieno, biodinaminiame ūkyje motinos pienu veršeliai maitinami net 6 mėnesius ir jo sumaitinama 6,25 karto daugiau, o tai sudaro 1500 l pieno per metus.  

Palyginimui: iš karvės įprastame ūkyje per metus primelžiama net 7200 l pieno, biodinaminiame ūkyje primilžis iš vienos karvės tesiekia 5500 l arba trečdaliu mažiau. Tačiau gyvenantys erdviai ir laisvai, rūpesčio ir meilės apgaubti gyvuliai atsidėkoja ypatinga pieno kokybe. 

Nenaudoja nei antibiotikų, nei trąšų

Biodinaminiai principai draudžia naudoti antibiotikus, todėl ūkio valgytojai gali būti tikri, kad šio ūkio pagamintoje produkcijoje antibiotikų likučių nėra. Jei karvė suserga, ji gydoma natūraliomis priemonėmis – įvairiais augalų nuovirais ir užpilais. 

Karvės, kaip ir kiti ūkio gyvuliai ėda ekologiškus pašarus ir ganosi natūraliose pievose. Ūkis veikia kaip pats save išsilaikantis organizmas, kaip uždara ekologinė sistema uždarame rate: tą, ką gauna iš gamtos, turi jai atiduoti be jokių teršalų.

„Dažnai sulaukiame klausimų, kas yra biodinamika. Tai rūpestis mus supančia aplinka, augalų ir gyvūnų gerove, tai aukščiausia ekologijos pakopa, kai ūkyje nenaudojamos absoliučiai jokios cheminės trąšos ir jokie chemikalai, saugantys nuo ligų ir kenkėjų, o gamyboje – jokie skonio stiprikliai ir purintojai,  išvaizdos gerintojai, puvimą stabdančios dujos ir kiti sintetiniai priedai“, - aiškino Ilzenbergo dvaro biodinaminiais pagrindais veikiančio ūkio įkūrėjas Vaidas Barakauskas, praverdamas naujos pieninės duris.

Visi produktai – iš vienų rankų

Jau antrą mėnesį veikianti atnaujinta ūkio pieninė  gamina didelį pieno produktų asortimentą: valgytojams ruošia pieną, rūgpienį, sviestą, grietinę, įvairius jogurtus, sūrius ir sūrelius. 

„Džiaugiamės, kad jau galime garantuoti valgytojų pamėgtų produktų kokybę ir jie ilgiau išlieka švieži! Tai leidžia padaryti nauja įranga ir čia dirbantys bei savo darbą mylintys profesionalai“,- sakė V.Barakauskas. 

Pieninė – tai tik vienas iš aštuonių maisto gamybos cechų, valgytojams tiekiančių ir mėsos, grūdinių kultūrų, medaus ir vaistažolių, daržovių, duonos ir pyragų gaminius, ir net sveikus pusgaminius: virtinukus, koldūnus, varškėčius, kibinus, įvairius paštetus. Ūkis stengiasi, kad kuo platesnį produktų asortimentą ūkio valgytojai galėtų įsigyti iš vienų rankų, kviečia valgytojus į svečius – yra atviras ir visada laukiantis pasiūlymų, nuomonių, atsiliepimų.

„Kuriame ilgalaikius ryšius su valgytojais, kuriems rūpi, kokį maistą jie vartoja, kaip tas maistas užauginamas ir atkeliauja ant jų šeimos stalo, todėl rengiame ir edukacines ekskursijas su gidais ir sveikų biodinaminiais pagrindais pagamintų produktų degustacijas. Atvykite, palieskite, pamatykite, kaip auga ir dera, kaip ruošiame ir gaminame. Brangiausia yra tai, ką turime – užauginame, išpuoselėjame, valgome ir jums siūlome mes patys. Su meile ir didžiausiu rūpesčiu“, - kvietė V.Barakauskas. 

 20160728085417-77794.jpg

Šviežiausių ūkyje užaugintų ir pagamintų produktų krepšelius valgytojams patogu užsisakyti dvaro interneto svetainėje www.ilzenbergas.lt, jie keletą kartų per savaitę pristatomi į Vilnių, Kauną, Panevėžį, Anykščius, Uteną ir Rokiškį.

VASAROS SKONIAI: 7 savaitės tema - NETIKĖTI SVEČIAI