Gongų garso terapija: kam ji labiausiai naudinga

25. Apr 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kuri iš mūsų nesvajoja apie valandėlę sau, kuomet tavęs niekas nieko neprašo, niekas nieko neklausia, niekas niekur nekviečia išspręsti kokią nors problemą. Kai tu esi tiesiog viena su savimi. Su Super mažylės Medos mama Ramune Mamyčių klube išbandome vieną iš atsipalaidavimo būdų.

Istoriją apie augančią mūsų super Mažylę Medą aktyviai stebime daugiau nei pusmetį. Jei pastebėjote, Ramunė – viena iš optimiškiausiai nusiteikusių mamų, nepaisant to, jog visos temos šiuo metu sukasi apie tai, kaip masažuoti dukrytę, kaip tinkamai jai keisti sauskelnes, ką daryti, kad vyresnėlis Domas nesijaustų nuskriaustas ir pan.

Nusprendėme patalkininkauti Ramunei, stengiantis ištrūkti iš užburto rato "vaikai, vaikai, namai, namai". Tad kartu su Ramune išbandome meditaciją - savotišką Gongų garso terapiją...

Gongų garsai priskiriami garsinei meditacijai. Teigiama, jog gongų garsai sukelia kūno ląstelių vibraciją ir taip, be prisilietimų yra masažuojamas visas kūnas. Būtent šis masažas gali tapti  puikia priemone, skirta „skubančio“ gyvenimo tempo sukeltiems negalavimams gydyti. O kieno, jei ne mamų gyvenimo tempas yra skubantis?

Kaip pasakojo garso terapijos praktikas, gongų meistras Ramondas Binkauskas, skambant gongams, savaime žmogaus viduje vyksta procesai.

"Kai būni prie jūros ar pušyne, juk negalvoji, kad turi elgtis kažkaip kitaip - savaime ateina ramybė, jusles veikia kvapas, ta gaiva. Taip ir Gongų terapijoje, garsas pasiekia tas kūno vietas, kur jo labiausiai reikia. Jei yra buvusi kokia nors trauma, pvz.kelio lūžis, pajunti tą vietą stipriau, arba jei santykiuose yra kokia nors problema ar neišspręstas klausimas, žiūrėk - terapijos metu jis savaime iškyla. Bet po kurio laiko tos minties nebelieka - ji pasišalina", - pasakojo garso terapijos praktikas.

Garsas ir jo sukeltos vibracijos veikia keliomis kryptimis: veikiamas fizinis kūnas, emocijos, raminamas protas. Pasaulyje muzika ir garsas plačiai naudojamas kaip savigydos instrumentas, padedantis mažinti stresą, rasti vidinės harmonijos, taikos jausmą. Teigiama, kad garso terapija gali tapti veiksminga priemone nuo nemigos, depresijos, gydanti kraujotakos sutrikimus, padedanti mesti rūkyti. 

"Būna, kad gongų garsuose sukyla kontrolės jausmas, kad štai va reikia kontroliuoti - gal per tyliai, gal čia per garsiai skamba, gal čia kas nors šalia užknarkia ar už lango garsai trukdo susikaupti. Bet tai yra gerai, tai tas pats procesas, kai pajudinamos žmogaus mintys. Tame atsipalaidavime ir išlenda ta savybė - noras kontroliuoti. Būna, kad ir nerimas sukyla, bet po minutės kitos viskas išeina ir žmogus atsileidžia, atsipalaiduoja. Būna, kad žmonės ir susigraudina ar pradeda juoktis", - teigė R.Binkauskas.

Tačiau geriau vieną kartą išgirsti pačiam. Beje, garso terapija labai tinkama ir vaikams. Ne tik gongų, bet ir kitokių instrumentų.