GMO – siaubas ar tik gamybininkų išsigelbejimas gaminant pigų produktą?

GMO – siaubas ar tik gamybininkų išsigelbejimas gaminant pigų produktą?

26. Jul 2011, 00:00


Auginant vaiką ne viena mama susirūpina ne tik savo atžalos, bet ir savo mityba, taigi padariau tyrimą, kuris mane nuliūdino.

 

 

Šių trijų raidžių kombinacijos, manau, ir aiškinti nereikėtų, GMO -  genetiškai modifikuoti organizmai. Visgi auginant tokius augalus nebus prasto derliaus, vaisiai bus dideli, nesupuvę, gražios formos ir auga daug greiciau nei mūsų daržuose. Niekas jokių tyrimu nedaro, tai kaip lėto delsimo bomba, dabar mes nejuntame jokio poveikio, bet kas bus po 20 metų...manau, pajusime ...

 

Visgi, labai daug prieštaringų nuomonių. Gamybininkai džiaugiasi pigia produkcija, kiti traktuoja, jog gelbėja pasaulį nuo bado, o treti darosi milijardinius viršpelnius...Pervertus porą internetinių puslapių radau, jog skurstačios, neturtingos šalys kaip Afganistanas didžiuojasi, jog neįsileidžia GMO ir renkasi sveiko, natūralaus, gyvenimo būdą.

 

 

Visgi nueiname į prekybos centrą, skaitome etiketes nuo sausainių, saldainių, o sudėtis GMO...net šiurpas nukrato, kiek daug produktų su šiuo nepageidaujamu priedu. Remiantis naujausiu maisto produktų sąrašu, Lietuvoje jau pardavinėjami net 24 pavadinimų augaliniai aliejai...išties pati turiu karčią patirtį.

 

Kadangi aliejai be galo pabrango, nusipirkau paprastą aliejų, kurio kaina nesiekė 8 Lt...net napamaniau, kad ten svečiuojasi GMO...atsistojau kepti blynų, pamaniau, paskaitinėsiu etiketę, skaitau, kur kas gaminta..užkliuvo akis, sudėtis GMO rapsų aliejus, išpyliau jį laukan, taigi teko susidurti su nemalonumais ieškant aliejaus be GMO. Jų radau vos kelis butelius...o kaina - nuo 12 Lt už litrą, gal todėl, kad žiūrėjau nedideliuose prekybos centruose...

 

7 pavadinimų margarinai – visgi šio produkto mano šaldytuve nėra, renkuosi sviestą, tai tuo metu žiūrėjau pačius populiariausius, o kaina - kaip gero sviesto, apie 100 kulinarinių gaminių ir ,žinoma, nežiūrint kur visi padažai, ypač majonezai, net sunku išvardinti visą galybę produktų. Dažniausiai sunku ir pačiam vartotojui susigaudyti, ką pirkti, nes užrasai ant pakuotės reikalauja lupos, kad įžiūrėtum, kas parašyta, produktų išdėtymo tvarka bet kokia...ir t.t.

 

Prekybos centrai net nesistengia produktus išdėlioti, atskirti, kur GMO produktai, svarbu, graži pakuotė. Ar nepamąstome, kad kažkas net nesistengia atskirti, kartais žmogus skubėdamas net nemato, ką deda į savo krepšelį, mes, moterys, pasižiūrime, bet nemačiau vyro, besikrapštančio prie vienos lentynos ir skaitančio gaminio sudėtį..jei nėra reikiamo produkto, ima šalia esantį.

 

*****

Visgi mums ne paslaptis, kad Lietuvoje gimstamumas mažesnis nei mirtingumas, perpildytos poliklinikos ir onkologijos skyriai. Ar tai ne GMO ir E bei kitokių nesveikų produktų vartojimo padarinys. Visgi pradžioj turime atsakyti sau patys, kaip mes turime gyventi...bet Lietuvoje šiuo metu nelabai yra pasirinkimas, nes dažnas renkasi pigų produktą, kad tik išgyventų.

 

Pastebėjau prekybos centre, kad žmonės ne į etiketę žiūri, o į kainą, nes geras produktas kainuoja brangiai, kai kuriuos produktus ir aš pradėjau vadinti prabanga.

 

Naudojausi internete rasta informacija.

 

Su pagarba Milda:)

26. Jul 2011, 14:40

labai geri pastebejimai, taip jeigu GMO nevirsija 0,9 proc., gali ir nerasyti , teisingai ir pastebeta, deda riebalus i produktus, bet neparasyta etiketeje ju sudetis, labai retai kur parasyta riebalu sudetis.

26. Jul 2011, 11:31

GMO labai dviprasmiška, vieni staugia, kad tai geai, bet tyrimai atliekami ateityje bus aišku tik koks poveikis, o iki tol naudojama daug kur. Beje net jei ir neužrašyta ant etiketės, vistiek produkte gali būti GMO, nes jei nėra 0.9% tada nerašo, skaitosi nereikšminga . . . kaip, kad E vi kai kuriuos uždraudžia, taip ir su GMO gali nutikti. VIsgi skeptiškai žiūriu kol nėra konfidiancialių tyrimų šiuo klausimu ir neperku kur su E ar GMO, bet faktas, kad brangiau. Nors E išvengti neina, nes E ir natūralių yra. O pas mus labai daug produktų modifikuotų jau leidžiama naudoti, sojas, krakmolą ir dar nemažai kitų.

26. Jul 2011, 10:14

Mes su vyru vis skaitom. Ir vis paziurim Discover kanala, per kuri parodo labai geru dalyku, kaip kad pvz RAPSU aliejus issaukia vezines lasteles. MARGARINAS viena chemija. Ir jau kuris laikas, nebeperkam desru is prekybcentriu, desreliu, labai retai. O perkam ukininku turguose. Kur nusiperki desros, tai bent matai, kad yra mesos.

laurora laurora 26. Jul 2011, 00:33

savajai koses skaninu sviestu. bet tuo tikruoju. na, o patys valgom ne grietine, bet dazniausiai pigesni riebalu misini. kai aliejaus mazai naudojam, tai yra galimybe nusipirkti brangesnio ir su geresne sudetim, o kai grietine kokia beveik kasdien valgom, tai jau neiseina ipirkt geresnes. bet perkam be GMO

laurora laurora 26. Jul 2011, 00:30

mano vyras "uzsikrete" nuo manes ir bent jau alieju pirkdamas paskaito, ar jame nera GMO. o anksciau budavo, ima koki pigesni alieju, kai kartu prekinames, as paimu kita ir vis jam primenu, kad dar noreciau susilaukt vaiku. ir svarbiausia, sveiku 😀