Draudžiama prekiauti išbandyta su gyvūnais kosmetika

Draudžiama prekiauti išbandyta su gyvūnais kosmetika

13. Mar 2013, 08:30

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje įsigaliojo draudimas prekiauti kosmetikos gaminiais, kurie išbandyti su gyvūnais.

 

Šiomis dienomis įsigaliojantis visiškas prekybos tokiais gaminiais draudimas yra svarbus signalas apie tai, kaip Europa vertina gyvūnų gerovę.  Tai – puiki galimybė Europai parodyti pavyzdį, kaip atsakingai diegti kosmetikos srities inovacijas nedarant jokių kompromisų dėl vartotojų saugos.

 

Kadangi kosmetikos srityje Europa užima pirmaujančias pozicijas pasaulyje, mūsų prekybos partneriams reikia paaiškinti europinį modelį ir paskatinti jį perimti bei stengtis, kad alternatyvūs metodai būtų pradėti taikyti tarptautiniu mastu.

 

Bus toliau tęsiamos alternatyvių metodų paieškos, nes visiškai pakeisti bandymų su gyvūnais kuo nors kitu šiuo metu neįmanoma.  

 

Faktai:

 

-nuo 2004 m. Europos Sąjungoje draudžiami bandymai su gyvūnais kosmetikos produktų tyrimo tikslams.

 

- nuo 2009 m. Europos Sąjungoje taip pat draudžiama prekiauti kosmetikos gaminiais, kurių sudėtinės dalys buvo išbandytos su gyvūnais (prekybos draudimas).

 

-sudėtingesnio poveikio žmogaus sveikatai (daugkartinių dozių toksiškumas, įskaitant odos jautrinimą ir kancerogeniškumą, toksiškumą reprodukcijai ir toksikokinetiką) tyrimams prekybos draudimo įsigaliojimo terminas buvo pratęstas iki 2013 m. kovo 11 d.

 

Ar Jums svarbus toks draudimas? Ar renkantis kosmetiką, kuri yra panaši savo sudėtimi, pirktumėte būtent tą, kurią gaminant buvo nenaudojami bandymai su gyvūnais?