Baltojo šokolado ir aviečių tortas - iššūkis 6 Jonuko mėnesiadieniui!

Baltojo šokolado ir aviečių tortas - iššūkis 6 Jonuko mėnesiadieniui!

23. Nov 2012, 00:00 gintarerei gintarerei

Taigi, užsikabinusi už tortų kepimo, laukiau dar vienos šventės, kad galėčiau įgyvendinti savo norą - išmokti kepti tortus.

 

Nekepsi juk tortų kiekvieną dieną, nes tortas man asocijuojasi su gimtadieniu arba bent jau kokia nors švente. Kadangi 6 Jonuko mėnesiadienis - tokia simboliška, bet kartu ir didelė šventė, nusprendžiau svečius ir save nudžiuginti Baltojo šokolado ir aviečių tortu.

 

Šį tortą buvau nusižiūrėjusi jau nuo neatmenamų laikų, tačiau nebuvo nei geros progos, nei turbūt didelio noro anksčiau šį tortą gaminti.

 

10-12 svečių pamaloninti reikės:

 

Biskvitui:

150 g lazdyno riešutų

150 g sviesto

3 kiaušiniai

150 g cukraus

150 g miltų

1 kupinas šaukštelis kepimo miltelių

50 ml pieno

 

Baltojo šokolado kremui:

15 g želatinos (apie pusantro šaukšto)

50 ml vandens

400 g baltojo šokolado

500 ml plakamosios grietinėlės

3 kiaušinių baltymai

400 g aviečių (tiks ir šaldytos)

4 šaukštai aviečių likerio (nebūtinai, aš ir nedėjau)

 

Pirmiausia kepame biskvitą. Riešutus beriame į skardą ir šauname į 180 laipsnių orkaitę paskrusti kokioms 7-10 minučių. Kai riešutai pradeda skleisti kvapą ir pageltonuoja, išimam iš orkaitės, beriam į dubenį ir leidžiam šiek tiek atvėsti.

 

Tada patriname tarp delnų, kad nusiluptų luobelės. Išlupame riešutus iš luobelių, palaukiame, kol visai atvėsta ir sumalame kavamale/ virtuviniu kombainu (aš pasinaudojau plakikliu, tik daug darbo, kol viską sumaliau iki rupių miltų).

 

 

Ištirpdome sviestą ir leidžiame truputį atvėsti. Nuo baltymų atskirtus kiaušinio trynius sumaišome su cukrumi, išplakame iki balsvų putų ir dar plakdami supilame sviestą.

 

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir persijojame. Sumaišome juos su riešutais, pilame į trynių plakinį, dar supilame pieną ir viską sumaišome. Išeina tirštoka tešla.

 

Išplakame baltymus iki standžių putų ir po truputėlį dėdami įmaišome į tešlą. Taip ji pasidaro puresnė ir minkštesnė, su baltymais joje atsiranda daugiau oro.

 

Torto formą ištepame sviestu, išklojame sviestiniu popieriumi. Tešlą krečiame į formą ir šauname į 180 laipsnių orkaitę 45 minutėms. Patikriname, ar biskvitas iškepęs, įbesdami dantų krapštuką ar medinį pagaliuką. Paliekame biskvitą atvėsti (galime išsikepti prieš dieną, kaip dariau aš).

 Ruošiame kremą. Želatiną užpilame šaltu vandeniu ir leidžiame pabrinkti.

Sulaužytą šokoladą dedame į dubenį, statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir leidžiame ištirpti. Kai jau beveik visas ištirpęs, išjungiame ugnį, pamaišome, kad baigtų tirpti ir paliekame ant garuojančio puodo, kad nesustingtų, kol darysime kitus darbus.

Grietinėlę išplakame iki standžių putų. Želatiną supylę į nedidelį indelį pašildome, kad aptirptų ir pasidarytų vientisa masė, tik labai saugome, kad neužvirtų.

 

Nuimame želatiną nuo ugnies, įdedame šaukštą plaktos grietinėlės, išmaišome ir gautą masę po truputį įmaišome į visą plaktą grietinėlę. Į grietinėlę įmaišome truputį atvėsusį baltąjį šokoladą. Masė gaunasi pakankamai tiršta.

Elektriniu plakikliu kiaušinių baltymus išplakame iki standžių, bet ne per kietų putų, tada atsargiai įmaišome į šokolado ir grietinėlės masę. Kremas turi pasidaryti lengvas ir minkštas.

 

Kokius 4 šaukštus kremo dedame į kitą indelį ir paliekame tortui papuošti, taip pat atidedame aviečių papuošimui. Visas kitas avietes beriame į kremą ir lengvai pamaišome.

Atsegame torto formą, biskvitą perpjauname per pusę, viršutinį sluoksnį nuimame, apatinį paliekame ir kepimo formą vėl užsegame. Biskvitą galima (bet nebūtina) palaistyti keliais šaukštais aviečių likerio.

 

Ant formoje likusio biskvito dedame visą kremą, išskyrus paliktą papuošti. Ant viršaus, lyg kokį dangtį, užvožiame viršutinį biskvito sluoksnį ir atsargiai aptepame likusiu kremu.

Formą su paruoštu tortu apvyniojame maistine plėvele (kad neprisigertų visokių pašalinių kvapų) ir statome į šaldytuvą pastovėti per naktį ar bent kokias 4 valandas, kad sustingtų. Prieš nešdami ant stalo viršų prismaigstome aviečių.

Jei torto kraštai prilipę prie formos, atsargiai perbraukiame peiliu ir tada ją atsegame. Tortas skaniausias šiek tiek pastovėjęs kambario temperatūroje ir suminkštėjęs. 

 

Skanaus!

 

NUo MK redakcijos: Mmmm.... Gintare, ir širdis gali apsalti bežiūrint į tokį skanumyną :)

23. Nov 2012, 12:48

Skaniai atrodo 😀 bet man skaniau skamba Gintares karamelinis sokoladinis kakavos tortas😃

gintarerei gintarerei 23. Nov 2012, 10:31

zinokit, jei mano asmenine nuomone, mano skoniui skanesnis buvo Karamelinis sokoladinis kavos tortas 😀 bet ir sis atras manau savo skoni! Toliau ekperimentuosiu su tortais ir...jei bus koks MK susitikimas, pazadu kuri nros iskepti ir Jums 😉

23. Nov 2012, 09:56

Labai skaniai atrodo,noretusi gabaliuko prie rytines kavos 😀

23. Nov 2012, 08:19

Mmm... koks gardumynas 😛 😀