Auginu vaiką ir noriu užsiimti savarankiška veikla - ką turėčiau žinoti?

Auginu vaiką ir noriu užsiimti savarankiška veikla - ką turėčiau žinoti?

06. Nov 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar būdama antrus metus motinystės atostogose ir dirbdama oficialiai galiu internetu pardavinėti savo kurtus papuošalus? Kokie būtų šios veiklos mokesčiai SODRAI? Kokias institucijas apskritai turėčiau apie tai informuoti?

Antraisiais vaiko priežiūros metais galite gauti pajamų ir dirbti – tai neturės įtakos vaiko priežiūros išmokai. Įmokos „Sodrai“ priklauso nuo savarankiškos veiklos rūšies, kitaip tariant, jos skirsis priklausomai nuo to, kaip dirbsite – ar su verslo liudijimu, ar pagal individualios veiklos pažymą. Dėl to pakonsultuos VMI specialistai.

Dirbant su verslo liudijimu, jei jis galioja mėnesį, nuo pirmos iki paskutinės jo dienos, mokamas standartinis mėnesinis VSD įmokos dydis:

96,14 Eur (25,3 proc.nuo MMA),

103,74 Eur (27,3 proc. nuo MMA) jei dalyvaujate dalyvauja papildomame pensijų kaupime.

Jei verslo liudijimas galioja ilgiau ar trumpiau nei mėnesį, socialinio draudimo įmokos apskaičiuojamos proporcingai. Įmokos sumokamos iš karto įsigyjant verslo liudijimą.

VSD įmokų mokėti nereikia, jeigu žmogus jau yra draudžiamas socialiniu draudimu nuo sumos, ne mažesnės negu minimalioji mėnesinė alga (pvz., jeigu per mėnesį priskaičiuota vaiko priežiūros išmoka yra ne mažesnė negu minimalioji mėnesinė alga).

PSD įmoka dirbant su verslo liudijimu siekia 9 proc. nuo MMA, šiuo metu – 34,2 Eur.

Daugiau informacijos http://sodra.lt/lt/situacijos/informacija-draudejams/noriu-sumoketi-imokas/turiu-verslo-liudijima

Dirbant pagal individualios veiklos pažymą „Sodrai“ įmokos mokamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos.

VSD įmokų tarifas:

28,7 proc. (iki 2017 m. liepos 1 d. - 29,7 proc.)

30,7 proc. jei kaupiate pensijai papildomai. Iki 2017 m. liepos 1 d. - 31,7 proc.

PSD įmokos dydis yra 9 proc. Šios įmokos skaičiuojamos nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, t.y. nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos.

Daugiau informacijos http://sodra.lt/lt/situacijos/informacija-draudejams/noriu-sumoketi-imokas/vykdau-individualia-veikla

Į klausimus atsakė „Sodra“ specialistai.

Jei jums taip pat kilo įvairių su darbu, įsidarbinimu, darbo teise ir kitokių aktualių su profesija ar profesiniu tobulėjimu susijusių klausimų, rašykite mums. Stengsimės padėti.