Ar reikia įteisinti smurto prieš vaikus draudimą?

Ar reikia įteisinti smurto prieš vaikus draudimą?

16. May 2013, 09:00

 

Visuomeninės organizacijos ragina Seimą vykdyti tarptautinius įsipareigojimus ir uždrausti fizines bausmes vaikams šeimoje

 

Tarptautinę šeimos dieną Lietuvos mokinių parlamento Vaikų gerovės darbo grupės ir visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovai bei jų globojami vaikai prie LR Seimo dalinosi patarimais, kaip puoselėti pozityvią tėvystę.

 

Tokiu būdu renginio dalyviai kvietė parlamento narius įteisinti smurto prieš vaikus draudimą, kuris visų pirma būtinas siekiant formuoti suvokimą, jog smurtas nėra pateisinama priemonė nei vaikų auklėjimui, nei tarpusavio santykiams kurti ir palaikyti.  

 

„Lietuvos visuomenėje vyrauja iškreiptas požiūris į smurtą. Daugiau nei pusė, 52 proc., gyventojų pateisina fizines bausmes vaikams. Jos apibūdinamos kaip „senosios auklėjimo tradicijos“, o smurtas šeimoje suprantamas kaip normalus reiškinys. Tuo tarpu iš tiesų smurtas žaloja vaikų psichiką ir asmenybės suvokimą.

 

Vaikai praranda pasitikėjimą aplinkiniais žmonėmis – su tokiais jaunuoliais sunkiau bendrauti, jie labiau užsidarę, suvaržyti, įbauginti, o tai trukdo žmogaus vystymuisi ir, svarbiausia, tobulėjimui, asmenybės formavimuisi“, – sako Lietuvos mokinių parlamento pirmininkas Juozas Vaidelis. 

 

Pasak jo, smurtas prieš vaikus lemia ne tik psichologines, bet ir fizines problemas – tyrimais nustatytas tiesioginis stiprus ryšis tarp fizinių bausmių vaikystėje ir sunkių ligų.

 

Remiantis Plimuto universiteto mokslininkų atliktais tyrimais, stiprus stresas, kurį sukelia fizinės bausmės, žmogaus organizmą gali paversti itin pažeidžiamu ir negalinčiu pasipriešinti ligoms. Tyrimu metu nustatyta, kad net 60 proc. astma sergančių asmenų ir net 70 proc. vėžiu sergančių žmonių patyrė smurtą vaikystėje. Duke universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad su smurtu susidūrusių vaikų DNR nusilpsta ir prilygsta senstančių žmonių. 

 

Lietuvos mokinių parlamento pirmininko teigimu, šie duomenys kelia dar didesnį susirūpinimą žinant Lietuvos smurto prieš vaikus atvejų statistiką. Praėjusiais metais, šalies miestų ir rajonų vaiko teisių apsaugos skyrių duomenimis, jį Lietuvoje patyrė 1261 vaikas.

 

Šis skaičius mažėtų įstatymiškai uždraudus bet kokį smurtą prieš vaikus – to nepadarius neįmanoma veiksmingai užtikrinti vaiko teisių į išlikimą, orumą, sveikatą, raidą saugioje aplinkoje. 

 

Jūsų manymu, ar reikia įteisinti smurto prieš vaikus draudimą?

 

gintarerei gintarerei 16. May 2013, 23:29

Ka reiskia "Ar reikia iteisinti smurto pries vaikus draudima?", juk siuo metu musu istatymai draudzia smurta pries vaikus. Apie ka cia kalba??? Ar jie tikrai mano, kad zmones tokie durni? As jauciuosi kad mane tokia laiko. Bando prakisti nesamoningas pataisas esmam istatymui, kaip istatyma, kuris draudzia smurta, o visus kurie tik pasisako pries, apsaukia smurtautojais. Galbut ir reikia istatyma tobulinti, bet tikrai ne tokiomis pataisomis, kaip dabar.
O slyksciausia, kad tokios organizacijos, kaip "Gelbekit vaikus" itraukia ir mokiniu organizacijas ir praplauna smegenis apie tai, kaip dabar nori uzdrausti smurta, o va kvaila ir senu paziuru visuomene yra uz smurta pries vaikus ir priesinasi. Tfu, negaliu, kaip pikta ir tikiuosi zmones supranta kas yra kas.

16. May 2013, 11:57

Pritariu. Juk ir dabar istatymai neleidzia smurtauti, tegul tik socialines tarnybos tinkamai atlieka savo darba pagal esamus istatymus.