Ar norėtumėte keisti motinystės išmokų tvarką?

Ar norėtumėte keisti motinystės išmokų tvarką?

31. May 2012, 08:00

 

Nors Lietuvoje jau yra pakankamai lanksčios alternatyvos, kaip išeiti vaiko auginimo atostogų, tačiau kol kas egzistuoja „filologinė problema“.

 

Turima mintyje situacija, kai vaikų išėję auginti specialistai, nusprendę į darbo rinką grįžti anksčiau nei minimali vaiko auginimo atostogų trukmė, to negali padaryti nenukentėję finansiškai, rašo Delfi.lt

 

„Kodėl draudžiama iki 12 mėnesių, siekiantiems karjeros žmonėms, ar tai būtų politikai, advokatai, verslininkai, baigti atostogas anksčiau ir gauti tas išmokas? Čia kyla, kaip aš vadinu, filologinė problema diskusijose su „Sodra“. Tiesiog tai nesuderinama – darbas ir „Sodra“. Jeigu pakeistų išmokų pavadinimą į vaiko atlyginimą, manau, tokiu atveju gal ir galima būtų dirbti“, - per konferenciją „Verslo būklė Lietuvoje ir mokesčių sistemos tobulinimas“ sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Gediminas Rainys.

 

Pasak jo, reikia suteikti galimybę žmonėms patiems apsispręsti, kada jie nori grįžti į darbo rinką, tačiau dėl to neatiminėti išmokų, kurios yra nustatytos įstatymu. 

 

„Nieko nesiūlau bloginti, bet jeigu karjeros siekiantis žmogus, mama ar tėtis, nori dirbti nesulaukęs tų 12 mėnesių, o kad ir po 9 mėnesių, aš nemanau nieko blogo, kad jie tai padarytų ir neprarastų išmokų bei pradėtų mokėti mokesčius „Sodrai“. Švedijos finansų ministras Andersas Borgas yra pasakęs, kad nenori, jog Švedija būtų labiausiai išsilavinusių jaunų mamų valstybe, kurioje tos mamos leidžia laiką virtuvėje.

 

O Lietuvoje yra kvailokas žodis „pašalpa“, nes kyla klausimas, kaip žmogus gali dirbti ir gauti pašalpą. Tai pavadinkite tai atlyginimu už vaiką ar valstybės padėka už vaiką, nes vis tiek papildomos išlaidos atsiranda ar batukams, ar auklėms, ar darželiams“, - įsitikinęs G. Rainys.

 

Taip, anot jo, paspartėtų vaikus turinčių specialistų grąžinimas į rinką ir žmonės patys galėtų nuspręsti, koks sprendimas jiems yra patogesnis.

 

Šiuo metu galioja tvarka, kai vieneriems metams vaiko priežiūros atostogų išeinantys ir papildomų pajamų per tuos metus negausiantys mama ar tėtis gaus 100 proc. kompensuojamųjų pajamų dydžio išmoką.

 

Tuo metu pasirinkus dvejus metus trunkančias atostogas, pirmaisiais metais bus mokama 70 proc. kompensuojamųjų pajamų ir ši suma atitinkamai mažės, jei pašalpos gavėjas gaus papildomų pajamų. Antraisiais metais pašalpa sieks 40 proc. buvusių pajamų, tačiau dirbti jau bus galima be jokių apribojimų.

 

Ką jūs manote apie šį pasvarstymą?

Ar norėtumėte, kad pasikeistų motinystės išmokų tvarka? 

 

31. May 2012, 13:07

Nemanau, kad pinigai gaunami vaiko priežiūros atostogų metu yra pašalpa!!! Mano supratimu tai pinigai leidžiantys ramiau laiką leisti su vaiku (gaunant tas pačias ar panašias pajamas kaip dirbant) negalvojant iš ko reiks tą laiką pragyvent. Tai yra man teikiama valstybės garantija, kad atitinkamą laikotarpį, augindama vaiką, gausiu pinigėlius, kuriuos pati užsidirbau mokėdama mokesčius.
Pritariu, kad kai išeini į darbą nebegauni ir dalies pinigų iš valstybės. Norintiems greit grįžti į darbą yra pasirinkimas: 70proc pirmais metais ir 40proc - antrais, tada ir dirbti galima ir dar papildomai gani pinigėlių. Jei nenori su vaiku būto visus metus tik namuose kam rinktis pirmąjį variantą?