Ar kiekviena moteris gali būti mama?

Ar kiekviena moteris gali būti mama?

15. May 2013, 08:00

Motinystės instinktas - tai lytinio instinkto moteriškas variantas. Aišku, moterys taip pat galvoja apie lytinį gyvenimą, bet tai yra būtent motinystės instinkto dalis.

 

Lytinis instinktas kaip žinia yra skirtas giminės pratęsimui, tai yra, vaikams gimdyti. Čia vyrų ir moterų bendras tikslas skyla į 2 dalis: vyro biologinė paskirtis užmegzti vaiką, o moters – išnešioti, pagimdyti, užauginti, rašo Delfi.lt

 

Normalus vyras, aišku, prisideda saugodamas moterį nėštumo metu, būdamas šalia per gimdymą, kartu augindamas vaiką. Vis tik tai čia yra daugiausia moteriškų darbų. Būtent į jų įvykdymą ir nukreiptas motiniškas instinktas.

 

Taigi šį instinktą kiekviena mergaitė gauna nuo gimimo. Bet taip jau yra, kad įgimtiems instinktams gali kas tai nutikti. Visi kūdikiai iki 3-6 mėnesių turi plaukimo instinktą, jie sugeba plaukti, vėliau jis užgesta. Lytinis instinktas taip lengvai neužgesta, bet deformuotis, prigesti, iškrypti gali ir neretai tai atsitinka. Yra kelios priežastys, kodėl tai gali atsitikti, štai jos.

 

Motina, kuri laukia vaiko, siekia jį turėti ir gauna visišką pritarimą iš vyro, turi daug daugiau vilties tapti gera motina. Kita vertus, jei nepavyksta pastoti ilgesnį laiką, jei vaikas atsiranda po prieš tai mirusio vaiko, motinystės instinkto funkcionavimas gerokai pasikeičia.

 

Jei pastojama neplanuotai, moters jausmai patiria didesnį ar mažesnį išbandymą. Tai ir suprantama, nes ji priversta per trumpą laiką pakeisti savo jausmus dėl nenoro dabar gimdyti, nuoskaudos, kad sutriks karjera, bus finansinių problemų į sutikimą gimdyti, meilę busimam kūdikiui. Tas jausmų virsmas turi įvykti gana greitai, nes reikia apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo ir daug ką pertvarkyti.

 

Amžius taip pat turi įtakos motinystės instinktui. Vargu, ar kas galvoja, jog paauglė yra gera motina. Neplanuotas gimdymas tame amžiuje paprastai nieko gero neatneša nei paaugliams-tėvams, nei vaikui. Matyt, tinkamiausias motinystei amžius prasideda nuo 25 metų. Iki to amžiaus daugelio žmonių asmenybės jau būna pakankamai subrendusios. O jeigu dar ne, tai vargu ar kada subręs vėliau.

 

Psichologinė branda dažnai sutampa su socialine, finansine. Tai yra geras metas pasireikšti motiniškam instinktui. Po 35 metų vėl blogėja perspektyva. Vyresnės moterys gali jaustis vėluojančios, neretai pernelyg bijo nepastoti. Jų meilė vaikui neretai būna perdėta, kaustanti.

 

Kada Tu pajutai, kad nori tapti mama? O gal motinystės jausmas ateina, tik vakui gimus?