Ar galima paragauti alkoholio žindančiai mamai: akušerės patarimai

Ar galima paragauti alkoholio žindančiai mamai: akušerės patarimai

28. Nov 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Laba diena, norėčiau per šventes atsigerti alkoholio, tad kiek laiko turėčiau vaiko nemaitinti, kad išgaruotų jis, ir mažylį vėl saugiai galėčiau maitinti? Ačiū.

Tai, kad žindymas ir alkoholis yra nesuderinami dalykai, žinome visi. Tačiau ar tikrai negalima nė vienos taurės vyno nors retkarčiais ar per šventes?

Tad ar žindymo metu galiu truputį alkoholio? Pasak akušerės Agnės Škudienės, galima, tačiau reikia žinoti tam tikrus momentus:

“Iki trijų mėnesių griežtai draudžiama ragauti bet kokio alkoholio. Kaip vėliau? Nuomonių yra visokių. Žinoma, žindančiai mamai geriau išvis vengti alkoholio. Juk šiais laikais galima vartoti ir nealkoholinį alų ar vyną, kuris nedaug skirasi nuo alkoholio turinčio. Bet jei labai norisi išgerti tikro, tai galite daryti iškart po žindymo, kad jis spėtų išsigaruoti iki kito žindymo".

Anot akušerės A.Škudienės, alkoholio suvirškinimo ir pasišalinimo iš organizmo trukmė yra iki paros.

"Saugus alkoholio kiekis žindančiai mamai - yra taurė vyno per savaitę, kaip minėjau, geriausia po žindymo, kad praėjus dviem trim valandom, jis spėtų pasiekti saugų, leistiną kiekį. Juk ir kai kuriuose vaistuose, sirupuose yra labai nedidelis kiekis alkoholio", - teigė akušerė.

Paskanavus taurę vyno – pieną reikėtų nusitraukti ir išpilti. Tai mitas!

Kaip teigia specialistė, piene alkoholis nesikaupia, jame alkoholio yra tokia pati koncentracija kaip ir kraujyje. Tad kai alkoholis dingsta iš kraujo, jis dingsta ir iš pieno.

Netikėkite ir tais, kurie pieno krizės metu, kai nebežinai, ko griebtis, jums pasiūlys ją išspręsti paragaujant truputį alaus, neva jis gali padėti pagausinti pieno kiekį.

Kūdikio žindymas – ir didžiulė dovana, ir iššūkis. Tad kiekviena žindymo diena, savaitė, kiekvienas mėnuo – tai dar vienas laimėjimas vaiko imuniteto, mamos ir vaiko ryšio naudai. Tad svarbus ne tik sprendimas – žindysiu ar ne savo mažylį. Svarbu ir tai, kiek ilgai tai darysiu.