Ar abortų draudimas ribotų moters teisę į privatų gyvenimą?

Ar abortų draudimas ribotų moters teisę į privatų gyvenimą?

26. Mar 2013, 09:30


Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) įregistruotą abortus uždraudžiančio įstatymo projektą įvertinę Seimo kanceliarijos Teisės departamento teisininkai sako, jog kyla klausimas dėl tokio siūlymo atitikimo tarptautinėms konvencijoms.

 

Projekto išvadoje teisininkai pažymi, jog Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija gina kiekvieno asmens teisę į gyvybę, tačiau nekalba apie pradėtos gyvybės teisę į gyvenimą.

 

Tuo tarpu moters apsisprendimo teisė nutraukti nėštumą ar jo nenutraukti siejama ir su Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos 3 bei 7 straipsniais, įtvirtinančiais kiekvieno asmens teisę į jo fizinio vientisumo gerbimą bei teisę į privataus gyvenimo pagarbą.

 

"Konvencijos straipsnio, įtvirtinančio teisę į gyvybę, taikymo praktika rodo, kad gyvybė yra ginama būtent nuo gimimo momento, kadangi šis klausimas yra tiesiogiai susijęs su nėštumo nutraukimo teisėtumo problema. Todėl svarstytina, ar projekto nuostatos atitiktų konvencijos taikymo praktiką bei Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos straipsnių nuostatas, kadangi nepaliktų moteriai tinkamos apsisprendimo teisės", - rašoma projekto išvadoje.

 

"Darbietis" Kęstutis Daukšys ir "Drąsos kelio" frakcijos atstovas Algirdas Patackas įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektą, kuriuo būtų draudžiama atlikti abortus.

 

Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

 

Lietuvoje nutraukti nėštumą šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės, be papildomų sąlygų. Kasmet Lietuvoje nėštumą nutraukti ryžtasi apie 10 tūkst. moterų.

 

Europos Sąjungoje (ES) abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas įvairuoja nuo 10 iki 18 savaičių.

 

Parengta pagal Delfi.lt

 

 Kaip manoite, ar abortų draudimas ribotų moters teisę į privatų gyvenimą?

 

26. Mar 2013, 18:34

va va, pritariu 100%, pati patyriau savo kailiu, kai buvau 16 metu, tik mano situacijoj as zinojau, kad galiu pasikonsultuot ir su savo mama, tai ji tiesiog nuvede mane pas kt gine, o kiek mergaiciu rimtai gauna stresa ir viskas, uzsiskleidzia ir galvoja "ai, gal, kaip nors?"....ir siaip as irgi buciau UZ , kad kai kurios moterys isvis nustotu gimdyti, man net negaila butu skirti kas men ar kas metus tam tikra pinigu suma, jeigu jau valstybe negali tuo pasirupint😉

26. Mar 2013, 17:33

Mano vyro sesuo pastojo budama 17 metu. Ir tai yra kalte mano anytos. Ji labai konservatyvi ir gana tamsuoliska moteris. Su ja niekada nekalbejo moteriskai, kaip as sakau. Kiek as su pakalbedavau tiek, o dabar yra kaip yra. Ten auga dar viena mergaite, kuriai dabar yra 14 metu. Pries kokia pora metu as jai pasakojau kodel mergaitems atsiranda menesines, kaip ir kas vyksta mergaites organizme, kaip atsiranda vaikai ir t.t. Klausesi ji manes net issiziojusi is susidomejimo. Pasiuliau jai paprasyti mamos, kad i kuprine idetu atsargai paketa, kad pamokintu kaip isiklijuoti, tam atvejui, jei pirmosios menesines prasidetu mokykloje, nes atsiradus demei ant kelniu ji apturetu daug gedos, juk berniukai mokykloje yra labai ziaurus ir tik ziuri kaip pasityciot. Ir po siai dienai ji menesinemis dar neserga, taciau i mokykla paketo irgi nesinesioja - mama jai pasakiusi, kad neprasides ir nereikia nesiotis. As savo dukrai ideciau, o dar namuose ir pamokinciau kaip reikia isiklijuoti i kelnaites.

26. Mar 2013, 17:27

Ir as taip manau, kad seksualumo ir lyciu skirtumo tema reikia kalbeti nuo darzelinio amziaus, aisku, atitinkamai pagal ju supratimo laipsni ir amziu. O dar geriau, jei apie tai butu kalbama mokyklose jau nuo pradiniu klasiu ir tokias pamokeles daryti periodiskai bent i menesi karta. Kad vaikus sudomintu, i pamokeles galetu atvesti ir gydytoju, kad tartu zodi ir t.t. Tokiu budu butu svieciami tie vaikai, kuriu tevams visiskai dzin.

26. Mar 2013, 17:23

oi, cia tai gera situacija😀 na, maniskis dar sito neklausia, bet nujauciu, kad greit ateis ir mano eile, nes sunelis ciupinejau savo daikciuka kone kas min, man net keista buvo tai stebet po dukrytes auginimo😀 nes mano dukrytei buvo visiskai neidomu kas pas ja tarp koju😀

26. Mar 2013, 16:57

pas mus neseniai buvo juokinga situacija tai vos nepasimeciau isgirdus vaiko klausima. nuvedziau savo pipira praustis ir aisku vonioj jis paciupinejo savo daikciuka ir kadangi viskas gerai veikia tai jis sukietejo. atsigule vaikas an nugaros o daikciukas stovi, tai jis ir klausia manes '' mama, ka sitas daro?'' tikrai susimasciau kaip paaiskint vaikui ir atsakyt y toky klausima, juk jam dar tik 3 metukai. ir apskritai ar jis ta mano aiskinima supras?

26. Mar 2013, 16:56

mano galva moters pasirinkimas, ka jei daryt

26. Mar 2013, 16:35

va va, kadangi auginu porele, dukrytei rudeni sueis 4metukai, o suneliui 1m ir 10men, lb jau jie megsta nuogi pas mane namuose vaiksciot, tai jau seniai pastebi savo skirtumus, as to neslepiu, paaiskinau, kad pas suneli pimpaliukas, o pas dukryte kitox lytinis organas, kartais domisi jie ir manim, ypac sunelis, bet juk visai neseniai valge is kruties, tad tai manau naturalu😀

26. Mar 2013, 16:26

mano 3 metu sunus pradejo labai dometis kaip jis sako ''papais'' kisa rankas man po bliuska, vis stengiasi pamatyt... niekada su vyru prie jo taip nesielgem bet va jau jis pradejo tuo dometis. as pakraupus kaip anksti vaikai pradeda viska suprast.

26. Mar 2013, 16:21

klausykit, ko noret, kai mano 3 metuku dukryte atejo is darzelio ir buvo tokia situacija, mes zaidem su lelemis ir tuomet ji pavaizdavo kaip tos lelytes pasisveikina, o paskiau pasibuciuoja i lupas, ir ne siaip pasibuciuoja, o dar ir su neblogu igarsinimu😉 as buvau pakraupus, bet viska jai paaiskinau ir siaip matau, kad jau nuo darzelio reikia pamazu apie viska pasakot, kad ta tiesa nebutu iskraipyta, kad kaip Jus ir sakot, mano mergaite negalvotu, kad reiketu atsiduot vaikinui is aistros sokoladui😉 juokas pro asaras😉

26. Mar 2013, 16:21

va tokiem is asocialiu seimu tai isvis siulyciau 100 procentu kompencuot aborta, tai gal ir vaiku namuose sumazetu niekam nereikaling pamestu vaikuciu. uzdraude abortus tikrai nieko nepasieks.

26. Mar 2013, 16:16

tai jau tikrai tuose serialuose pilna intimiu scenu, o jau apie zurnalus nei neklabu, visos temos tik apie sexa ir ka daryt kad jis butu kuo saldesnis..... mano vyras net juokdavosi kad ne serialai o pornuske gryna 😀

26. Mar 2013, 16:15

Normalus tevai gal ir kalbasi su vaikais, bet asocialiu seimu tevai, kur vaikai gimdomi kaip triusiukai vienas po kito, ten vaiku svietimu niekas nesirupina. Zinau pavyzdziu, kai 15 metu mergaite pasigimde pirma vaika, 17 - antra vaika, 20 metu - trecia.

26. Mar 2013, 16:13

Pritariu. Manau ne abortus reikia drausti, o aistringas reklamas, kur neva pauoste kvepalu ir uzsimane cia ir dabar. Kvepalu visos reklamos persunktos seksualumu ir gaslumu, netgi ir ta pati Karunos sokolado reklama - ten taip pat kalba eina apie aistra - suvalge sokolado ir uzsimane vyro. Netgi tie patys serialai (muilo operos) iskreipia realia tikrove, ten pilna intymiu scenu, kersto varzovems ir t.t. O juos paaugles mergaites ziuri issiziojusios, po to mokykloj aptarineja, galu gale ir pacios prisigalvoja visokiu nesamoniu, prisikuria iliuziju ir zudosi, jei jos neissipildo. Uztenka pavartyti PANELE zurnala - ten pilna patarimu kaip suvilioti vaikina ir t.t. O cia gi zurnalas skirtas paauglems mergaitems...

26. Mar 2013, 15:34

manau, eilinis pilietis ant tiek isisukes i darba, kad vos speja kojas namo parvilkt, kai jau ir vel reikia eit i darba😉 o turciams ne iki savo atzalu svietimo, jie iesko budu kaip isvyti savo depresija vis idomesniais budais😉 nors visi spjaudo i ankstesne valstybes santvarka, ir i tai, kad mes buvom Rusijos vergovej, taciau tais laikais bent jau gyvenome ir zinojome, kad kazkam rupime, o db visiems ant taves nusispjaut😉

26. Mar 2013, 14:52

bet reikia kad ir tevai su vaikais nuosirdziai kalbetu apie apsisaugojima ir visas kitas pasekmes. kiek zinau atveju kai tevai tik grasina ''prisidarysi vaiku tai geriau nei namo neik.......'' siais laikais kalbet kalbet ir kalbet apie apsauga, o ne drausmint vaikus kad sexas negerai, siais laikais jaunimas viska nori isbandyti kuo anksciau ir tai kuo puikiausiai suprantama.

26. Mar 2013, 14:45

apie tai ir kalba, kad geriau ne draudimams pinigus svaistytu, o pati jaunima sviestu😉 kaip, kas, kodel ir t.t. ir pan., tuomet ir tu neplanuotu nestumu nebus tiek daug😉 kai mokiausi m-kloj, tai buvo geda pasakyt, jeigu pradejai lytinius santykius kokiu 15-16metu, o db jeigu dar esi nekalta, tai didziausia geda....mergaites vos subrenda ir jau pradeda lytini gyvenima, kad islaikytu berna prie saves, kad kt nieko blogo nepagalvotu, kad suaugtu, visuomenes poziuris visai kitox, pats jaunimas....i sia problema reikia zvelgt giliau....abortai-tai tik ledkalnio virsune...

26. Mar 2013, 11:04

as tai irgi nemanau kad draudimu kaska pasieks. jau praita karta parasiau savo nuomone ir jos tikrai nepakeiciau .

gintarerei gintarerei 26. Mar 2013, 10:22

pritariu zaliaakei del pastebejimo, kad daugeli dalyku susijusiu su nestumu ri gimdymu sprendzia ir nustato vyrai...ar ne ironiska?! Ir beje, nuo kada draudimai kazka issprende. Kai zmogui uzdrausta jis suras kelia kaip tai apeti, vel klestes nelegalus abortais ir kas is to visiems. O del abortu pasirinkimo, tai pasirinkimo laisve, kaip ir visos kitos, kurias samoningas zmogus naudoja taip kaip ismano ir tai nepriklauso ar as uz ar pries abortus!
P.S. kaip mane nervina tokie politikai, kurie is socialiai opiu klausimu bando uzsidirbti tam tikru interesu grupiu palankuma...tai dar karta irodo, kad kai kurie politikai ne patys masto o yra marionetes valdomos pinigais, itaka ir postais!
P.P.S o abortai yra tokia opi, gili ir skaudi tema, kad ne draudimais kazka pasieksime, o kalbejimu, diskusijosmis, svietimu, parama moterims ir panasiai!

26. Mar 2013, 09:56

tai mes vel grisim i akmens amziu, kai moterys pacios bandydavo nutraukt nestuma ir mirtinai nukraujuodavo☹ isvis kas cia per nesamone spresti apie tai vyrams, kurie isvis nieko nenutuokia apie pati nestuma??? moteris privalo turet savo teise nutraukt nestuma, juk jeigu vaikutis nera laukiamas, tai jis bus atiduotas arba juo bandys atsikratyt veliau, automatiskai padides pamestinuku gretos, o kaip jeigu nesiojamas vaikutis yra protiskai atsilikes??? as asmeniskai tikriausiai niekuomet negaleciau pasiryzti abortui, taciau manau, kad moteris turi turet sia teise....jeigu jau ribojame moteri, tai gal ir kiekvienam vyrui nurodykime kiek kartu ir kada jis gali myletis, juk nuo to ne ka maziau priklauso busimos gyvybes atsiradimas????