Apie ekologišką, natūralią ir kitokią kosmetiką

Apie ekologišką, natūralią ir kitokią kosmetiką

31. Jan 2014, 01:40 zvirblislaura zvirblislaura

Kadangi teko dalyvauti Mamyčių klubo susitikime su BioEco kosmetikos atstovais noriu padėkoti tiek organizatoriams, tiek kosmetiką pristačiusioms moterims :) Kad apie tai kalbame, kad yra pardavėjų, kurie rūpinasi ne tik apyvarta, bet ir mūsų, moterų, vaikų sveikata... Taip pat noriu su jumis pasidalinti savo nuomone ir  žiniomis...

Ne paslaptis, kad daugiausia kosmetikos naudoja moterys. Štai kokią statistiką pavyko surasti.

JAV mokslininkų duomenimis, moterys per dieną panaudoja apie dvylika skirtingų kosmetikos gaminių, kurių sudėtyje yra apie 160 skirtingų cheminių medžiagų. Tiesa, vyrai jų naudoja perpus mažiau. 

Per metus maždaug pusei milijardo Europos Sąjungos gyventojų yra parduodama penki milijardai kosmetikos produktų pakuočių, t. y. vienam žmogui (įskaitant kūdikius ir vaikus) per metus vidutiniškai tenka mažiausiai dešimt jų vienetų. 

Na ir panašiai, kaip žinote statistiką galima pateikti įvairiai, tačiau ir šie skaičiai manau daro įspūdį... ne viena, ne dvi, o dešimtys kosmetikos priemonių, net vaikams.... Ir tikrai, juk reklama sako, kad reikia vieno kremo užpakaliukui, dviejų veidukui, o kur dar prausikliai, net kvepalai kūdikiams.

Pradėjus naudoti įvairias medžiagas kosmetikoje, nebuvo tiriamas jų saugumas. Šiai dienai reikalavimai kosmetikos priemonėms yra gerokai sugriežtinti, tačiau dar yra naudojama nemažai medžiagų, kurios įtariama, kad gali sukelti įvairias ligas, nes linkusios ne tik patekti į mūsų organizmą, tačiau ir kauptis kraujyje, riebaluose.

Atsakingi kosmetikos gamintojai tokias neaiškias medžiagas stengiasi eliminuoti jau šiai dienai, nors jų naudojimas ir nėra uždraustas.

Kyla klausimas, kaip pasirinkti saugesnę kosmetiką?

1. Naudoti mažiau kosmetikos priemonių.

2. Skaityti sudedamąsias dalis ir įsiminti vengtinų ingridientų pavadinimus (sąrašą galite rasti tinklalapyje http://www.pagalvok.lt/kosmetika/)... taip taip gana sudėtinga, mažesnėje prekybos tinklui priklausančioje parduotuvėje ne visada randama alternatyvų.. bet tai manyčiau įmanoma, jei galvoji apie savo mažylio sveikatą :) juk geriausia ir veiksmingiausia priemonė nuo įvairių ligų - prevencija..

Pasitikrinti kosmetikos priemonės sudedamasias dalis galite tinklalapyje http://www.ewg.org/skindeep/ ... Duomenų bazėje suvedus cheminės medžiagos pavadinimą jums pateiks šią duomenų bazę kūrusių JAV specialistų įvertinima. Jei medžiaga vertinama nuo 0-2, tai saugi medžiaga, 3-6 apie medžiagos saugumą surinkta per mažai duomenų arba yra keletas straipsnių įrodančių šios medžiagos keliamą grėsmę sveikatai, 7-10 medžiaga kenksminga.

3. Patikimi ekologiniai ženklai - ne pačių gamintojų sugalvotas ženklelis ar užrašas, bet institucijos suteiktas sertifikatas, patvirtinantis, kad gamybai nenaudojama pavojingų medžiagų, prižiūrimas gamybos optimizavimas, išteklių protingas naudojimas... na žodžiu, saugoma aplinka ir sveikata. Ženklelių nemažai, ypač skiriasi kriterijai Europos Sąjungoje, JAV, Australijoje... (http://www.pagalvok.lt/wp-content/uploads/2013/11/Kosmetikos-ekozenklai.png, http://www.bioeco.lt/lt/eparduotuve/sertifikatai).

Užrašas natūrali kosmetika gali būti tik manipuliacinis, pvz. kosmetikos priemonėje yra tik 1 proc. natūralaus eterinio aliejaus, o visa kita gali būti sintetinės medžiagos. Ne visada tai reiškia, kad gamintojas apgaudinėja, tačiau sudėtį pasitikrinti verta.

4. Patikimas gamintojas, nors ir neturintis ekologinio ženklinimo, tačiau atvirai deklaruojantis gamybos procesą, medžiagų pasirinkimą  kaip pvz. sumani draugė gaminanti poreikius tenkinantį kremą.

O kaip jūs renkatės kosmetikos priemones? Ar naudojate kvepalus kūdikiams? :)