Akcija: "Pakelk sijoną, išsaugok gyvybę!"

Akcija: "Pakelk sijoną, išsaugok gyvybę!"

05. Sep 2014, 11:29 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rugsėjo 1 – 22 d. kviečiame atkreipti dėmesį į Vilniaus mieste esančias reklamines plokštumas. Net 50-yje iš jų su šūkiu: „Pakelk sijoną, išsaugok savo gyvybę!“ kreipiamės į Jus, mielos moterys ir merginos, primindami, jog Lietuvoje sergamumas ir mirtingumas gimdos kaklelio vėžiu vienas didžiausių Europoje. Mūsų šalyje kasmet nustatoma apie 400 - 500 naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų, kasmet nuo šios ligos miršta daugiau nei 200 moterų.  

Todėl Lietuvoje nuo 2004 m. vykdoma valstybės finansuojama gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa, kurios uždavinys – ištirti visas 25 - 60 metų amžiaus moteris ir nustatyti, kurioms iš jų yra ikivėžinių gimdos kaklelio pokyčių ar kliniškai dar nepasireiškiantis vėžys. Abiem šiais atvejais moterys siunčiamos gydytis. Taip užkertamas kelias gimdos kaklelio vėžiui atsirasti ir vystytis.

Nors didžiausias sergamumas gimdos kaklelio vėžiu tarp 40 – 60 metų amžiaus moterų, tačiau pastarąjį dešimtmetį ši liga vis dažniau nustatoma jaunesnėms moterims ir merginoms. Ligos „jaunėjimas“ siejamas su ankstyva lytinio gyvenimo pradžia, kai gleivinė paauglystėje daug lengviau pažeidžiama, bei partnerių kaita – dėl šių priežasčių galimybė į gimdos kaklelio gleivinę pakliūti svarbiausiam rizikos veiksniui – ŽPV virusui – ir išsivystyti vėžiui kur kas didesnė. Tad su šūkiu: „Pakelk sijoną, išsaugok savo gyvybę!“ kreipiamės ir į studentus, kurie atsivertę ZEBLOX užrašines ir sąsiuvinius užrašams ras priminimą nuolat rūpintis savo sveikata.

Visoms merginoms ir moterims nuo 25-erių kas treji metai NEMOKAMAI atliekamas PAP testas, kuris nustato ar tavo organizme yra ikivėžinių gimdos kaklelio pokyčių. 

Ar periodiškai tyriesi dėl šios ligos?

05. Sep 2014, 21:34

Jau padaryta! Rekomenduoju visoms pasitikrinti. 😀