Aistė Jasaitytė kviečia švęsti lygiadienį!

Aistė Jasaitytė kviečia švęsti lygiadienį!

24. Mar 2014, 20:40 Gerda_M Gerda_M

Šių metų, kovo 25  dieną, 16:00 val. Vilniuje “Šilagėlės“ darželyje Mickevičiaus g. 17 organizuojama Lygiadienio šventė vaikams  „Lygė“.

„Lygiadienis – tai pavasario šventė, kuomet diena lygi nakčiai, o naktis dienai. Tai gyvybės prabudimo šventė.  Manoma, kad šiuo metu reikia budinti Žemę, o ir mūsų vidaus dirvonus paruošti naujos sėjos pradžiai. Tai – baltų tikėjimas apie sugrįžtančią šviesą, gyvybę, energijos klodus“ – apie lygiadienio prasmę pasakoja garsi etnologė, Vilniaus etninės veiklos kūrėja Eglė Plioplienė, šią šventę padės įprasminti specialiais archajiškais baltiškais ritualais.

Mintis supažindinti mažuosius su kalendorine pavasario švente bei giliomis mūsų senolių baltų tradicijomis kilo dvi dukras auginančiai psichologei Aistei Jasaitytei, kuri prisipažįsta jog vaikams augantiems mieste yra sunkiau pajusti laukinės gamtos pasikeitimus, suvokti gamtos kaitos procesus.

„Labai norėčiau, kad mano vaikai jaustų sąryšį su žeme, ją mylėtų, puoselėtų bei suprastų, kad mūsų žemė, tai gyvybės pradžia, gyvybės šaltinis. Šis metas mums svarbus todėl, kad kiekvienas žmogus glaudžiai susijęs su gamtos ritmu: prasideda gamtos atgimimas – pasigirsta pirmasis perkūnas, medžiai sukrauna pumpurus, ima vešėti žaluma, tamsa vis labiau užleidžia vietą šviesai. Mūsų senolių tradicijos yra labai turtingos savo simboline medžiaga. Tad šia švente noriu atskleisti protėvių tradicijas ugdant sąmoningą jaunąją kartą. Tikiu, kad meilę, pagarbą žemei, gamtai reikia pasėti mažųjų vaikų širdyse, tik tuomet mes turėsime tokią gamtą, kuri mus maitins, džiugins ir skleis gaivą mūsų širdyse.“ – teigė šventės organizatorė ir autorė Aistė Jasaitytė