4 kartą paleidžiama moterų gimdymo patirtis įgarsinanti apklausa „Mano gimdymas“

4 kartą paleidžiama moterų gimdymo patirtis įgarsinanti apklausa „Mano gimdymas“

19. Mar 12:38 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gimdymas – reikšmingas įvykis moters ir šeimos gyvenime. Tiek fiziškai, tiek psichologiškai traumavęs gimdymas gali turėti ilgalaikių neigiamų pasekmių. Siekiant kuo sklandesnių gimdymo patirčių ir žmogaus teisių gimdant užtikrinimo, Motinystę globojančių iniciatyvų sąjunga jau ketvirtą kartą paleidžia apklausą „Mano gimdymas“.

Visos 2023 m. Lietuvoje gimdžiusios moterys kviečiamos užpildyti anoniminę apklausą ir pasidalinti patirtimi. Apklausos duomenys padeda inicijuoti dialogą su gimdymo priežiūrą teikiančiais medikais ir siekti teigiamų pokyčių šioje srityje.

Pernai apklausą užpildė 1763 moterys – 18% jų nebuvo patenkintos gimdymo patirtimi. Net 16% apklausą pildžiusių moterų teigia gimdymo metu patyrusios psichologinį smurtą, o beveik ketvirtadalis jaučia pogimdyminės depresijos simptomus. „Apklausoje daug dėmesio skiriama moterų subjektyviai patirčiai ir emociniams išgyvenimams. Remdamiesi ankstesnių metų duomenimis matome, kaip tai yra svarbu – subjektyvi moterų gimdymo patirtis yra reikšmingai susijusi su jų psichikos sveikata po gimdymo“, – teigia VU mokslininkė, psichologė dr. Eglė Mažulytė-Rašytinė, apklausos duomenis naudojanti mokslinėje veikloje.

„Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos“ vadovė Marina Pukelienė pabrėžia moterų balso svarbą: „Apie gimdymą ilgai buvo kalbama tik iš medicininės pusės, nuošalyje paliekant moterų išgyvenimus. Apklausos rezultatus pristatome Sveikatos apsaugos ministerijai, stacionarams, konferencijose ir susitikimuose, kuriuose priimami sprendimai dėl paslaugų teikimo pokyčių. Akcentuojame, kad kiekviena gimdymo patirtis unikali, kad pamatinis yra pagarbus ir atliepus požiūris į moterį, kad žmogaus teisės į savo kūną, saugumą nesibaigia gimdykloje“, – dalinasi ekspertė.

Su moterų patirtimis iš arti susidurianti tėvų bendruomenės „Auganti šeima“ įkūrėja Iveta Bakanauskė pastebi, kad šeimos dažnai lieka vienos ne tik „suvirškinti“ ką tik išgyventą gimdymo patirtį, bet ir intensyvius jausmus atsiradus naujagimiui. „Apklausos „Mano gimdymas“ dėka tėvai pagaliau gali jausti, jog jų patirtys rūpi ir jos bus išgirstos. Labai kviečiu mamas aktyviai dalintis savo patirtimis ir padėti gerinti situaciją Lietuvoje, kad vaikelio atėjimas kitai būsimai šeimai netaptų traumine patirtimi arba dar blogiau – dar vienu tragišku įvykiu“, – ragina I.Bakanauskė.

Apklausa šiemet paleidžiama kovo 19 dieną ir bus aktyvi iki birželio 1 dienos. Apklausą galima rasti: apklausa.manogimdymas.lt

Motinystę globojančių iniciatyvų sąjunga kviečia visas 2023 m. gimdžiusias moteris dalintis savo patirtimis ir prisidėti prie pagarbios gimdymo kultūros įtvirtinimo Lietuvoje.