Netrukus baigsis moksleivių atostogos, kai kurie vaikai grįš į mokyklas, kai kurie liks namie mokytis nuotoliniu būdu. Tad verta iš anksto pagalvoti apie sveikus užkandžius. Kaip užkandėlių gamybos procesą suplanuoti, palengvinti ir ką gaminti, kad vaikų mitybą praturtintume reikalingiausiomis medžiagomis?
Šokoladams užkandžių dėžutėje ne vieta
Tikriausiai ne vienam iš tėvelių pažįstama situacija, kai vaikas prašo įdėti į užkandžių dėžutę sausainių, saldainių, ar kitų saldumynų. Tačiau, pasak maisto ekspertės, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, prisidėjusios prie naujojo, sveikesnio valgiaraščio mokykloms ruošimo, taip tėvai daro ,,meškos paslaugą” savo vaikui. Cukrus skatina hyperaktyvumą, tad vaikui gali būti sunkiau susikaupti pamokose. Be to, saldumynai padidina tikimybę ateityje susirgti diabetu, turėti antsvorio. ,,Mano nuomone, tėvai, dedantys į užkandžių dėžutes saldumynus, elgiasi neatsakingai tiek savo vaiko, tiek jo bendraklasių atžvilgiu, juk ir kiti vaikai užsinori deserto. Jei visi tėveliai sutaria pasirūpinti sveikais užkandžiais, reikėtų laikytis susitarimo”, –komentavo A. Matulevičiūtė.
Pasiūlė sveikas alternatyvas saldėsiams
Pašnekovė įsitikinusi - sveiki užkandžiai yra energijos šaltinis mokyklinukams, tai ypač aktualu mokslo metų pradžioje, kai itin sunku susikaupti po vasaros atostogų. Vaikams, kaip ir suaugusiems, labai svarbi medžiagų įvairovė, tad užkandžių dėžutėje turėtų būti daržovių, vaisių, grūdinės kultūros patiekalų. Puiki idėja gaminti užtepėles, salotas, įvairius patiekalus paįvairinti riešutais bei džiovintais vaisiais, kuriuose yra daug vitaminų bei mineralų, gerųjų riebalų.
Jei kepate sausainius su vaikais, rinkitės viso grūdo arba grikių miltus, naudokite mažiau riebalų, vietoj cukraus įberkite mėgstamų džiovintų vaisių – abrikosų, slyvų, spanguolių, razinų, datulių, kokosų drožlių. Dar vienas vaikams ir suaugusiems patiksiantis užkandis - obuoliai su riešutų sviestu arba trintų datulių glajumi – juos galite pasigaminti ir namuose.
Blynai arba belgiški vafliai taip pat bus sveikesni, jei vietoj kvietinių miltų pasirinksite pilno grūdo miltus, o kad būtų gardžiau, įberkite ir nesaldintos kakavos, vaikams juk patinka viskas, kas kvepia šokoladu!
Norintiems sotesnių užkandžių, mėgstamą traškią vištieną galima paruošti greitai ir lengvai be miltų - pavoliojant vištienos gabalėlius kiaušinyje ir viso grūdo avižose. Žinoma, nepamirškite ir paprastų, bet vaikų mėgiamų užkandžių – morkų, agurkų šiaudelių, obuolių, kriaušių, tiesiog vienų mėgstamų riešutų.
5 sveiki užkandžiai – skanu ir greita!
Maisto gamyba gali būti puikus būdas praleisti sekmadienio valandą kartu su savo vaiku – leiskite mokyklinukui pačiam pasirinkti ingredientus sausainiams, suplanuoti kiekvienos savaitės dienos užkandį. Taip sutaupysite laiko ir išvengsite streso. Siūlome kartu su vaikais pasigaminti 5 užkandžius, kurie ne tik praturtins vitaminais ir mineralais, bet ir atstos mėgstamiausius desertus.
Avižinių dribsnių keksiukai su bananais ir datulėmis
Šiuos keksiukus galima valgyti ir kasdien! Papuošus uogomis, vaisiais, kokosų drožlėmis – jie niekad nepabos! Purūs, maistingi ir suteikiantys sotumo jausmą.
Reikės:
Puodelio viso grūdo kvietinių, ar kitų miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
Žiupsnelio malto cinamono
1 puodelio avižų
1 puodelio smulkintų datulių
1/4 puodelio kokosų aliejaus
2 prinokusių bananų
1 didelės saldžios trintos bulvės tyrės
Pusės puodelio graikinių riešutų
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių, paruoškite keksiukų formeles - ištepkite kokosų aliejumi arba sviestu. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Įpilkite avižas ir maišykite. Bananus, saldžiųjų bulvių tyrę, kokosų aliejų sutrinkite ir sumaišykite su sausais ingredientais, suberkite riešutus. Paruoštą mišinį išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite apie 45 min.
Receptas: ,,Wholefoodbellies”
Pūstų ryžių skanėstas - patiks visiems vaikams!
Pamenate pūstų ryžių paplotėlius? Taip, vaikystės skonis, kurį galite perteikti ir vaikams, tik dar šiek tiek paįvairinant šį užkandį siūlome pagardinti šiuos paplotėlius uogomis ir riešutais.
Reikės:
2 valg. š mėgstamo riešutų kremo
2 valg. š. medaus arba datulių pastos
1 prinokusio banano
2 valg. š.kokosų aliejaus
100 g goji uogų
100 g džiovintų abrikosų
200 g karijų
3 puodelių pūstų ryžių
Gaminame:
Mažame puodelyje sumaišykite riešutų sviestą, medų, trintą bananą ir kokosų aliejų. Pakaitinkite ant mažos ugnies, pastoviai maišykite. Abrikosus ir riešutus šiek tiek susmulkinkite, sumaišykite su pūstais ryžiais, goji uogomis. Užpilkite skysta šilta mase, sudėkite į norimą formą, suspauskite, laikykite šaldytuve 2-3 valandas šiek tiek paslėgtus. Pjaustykite norimo dydžio, vyniokite į kepimo popierių, kad būtų patogiau valgyti ar įdėti į užkandžių dėžutę.
Receptą ruošė: ,,Skanios Bajalių istorijos”
Bananų duona – keksas
Vaikams šį keksą patiks ne tik gaminti, bet ir valgyti. Paruošite greitai, lengvai, o valgys visa šeima.
Reikės:
5 bananų
4 v. š. skysto medaus
3 kiaušinių
100 g sviesto
100 g avižinių miltų
100 g kvietinių miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
50 g karijų riešutų
1 v. š. klevų sirupo;
50 g džiovintų vyšnių
Gaminame:
Bananus sutrinkite maistiniu smulkintuvu iki tyrelės masės. Sviestą ištirpinkite. Kiaušinius išplakite, pilkite sviestą, medų, viską gerai išplakite. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į drėgnąją masę. Į masę berkite cinamoną, vyšnias. Karijų riešutus išmaišykite su klevų sirupu ir berkite ant bananų duonos viršaus. Pyrago tešlą supilkite į kepimo formą ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 45 minutėms. Skanaus!
Receptą ruošė: ,,Lieknos bitės”
Duona su sėklomis
Jei vaikas mėgsta sumuštinius, patys kepkite skanią, sveikesnę duoną be cukraus, kurios užteks visai savaitei. Gardinkite ją mėgstamu sūriu, salotomis.
Reikės:
290 g pilno grūdo miltų;
40 g saulėgrąžų ir moliūgų sėklų
10 g alyvuogių aliejaus;
190 g šilto vandens;
5 g druskos;
3 g sausų mielių;
pusės didelio svogūno;
gabalėlio sviesto;
Gaminame:
Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto, sudėkite svogūną ir kepkite, kol gražiai apkeps iki gintarinės spalvos. Į dubenį sudėkite miltus, sėklas, druską, mieles ir svogūną. Supilkite aliejų, vandenį ir minkykite tešlą apie 15 min. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, dėkite tešlą ir palikite valandai ar dviems šiltoje vietoje.
Prieš dedant į orkaitę, kepaliuką šiek tiek įpjaukite ir kepkite 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min. Po to sumažinkite kaitrą iki 210 laipsnių ir kepkite 35 – 40min. Kad plutelė būtų minkštesnė, išėmus iš orkaitės, apipurškite vandeniu ir palikite atvėsti.
Receptą ruošė: ,,Oditėlės blogas”
Migdolų pyragas be miltų
Tiek suaugusiesiems, tiek ir mažiesiems, mėgstantiems išbandyti naujus skonius, purus migdolų pyragas tikrai turėtų patikti.
Reikės:
150 g migdolų miltų (sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu);
100 g rudojo cukraus;
4 kiaušinių;
1 a. š. kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.
Gaminame:
Trynius atskirkite nuo baltymų ir gerai išsukite su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.
Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.
Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai paruduos.
Puoškite mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, riešutais).
Skanaus!
Receptą ruošė: ,,Lieknos bitės”
Padėkite vaikui augti sveikam ir laimingam, kartu gaminkite, atraskite naujus skonius, sveikus patiekalus ir su visa šeima ruoškite užkandžių dėžutes visai savaitei.