Tomo Dirgėlos vaikystė Palangoje: kova už poilsiautojus, krepšinis žiemą ir nuvarytas automobilis

Tomo Dirgėlos vaikystė Palangoje: kova už poilsiautojus, krepšinis žiemą ir nuvarytas automobilis

31. Jul 2020, 11:42 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Populiariausias jaunosios kartos Lietuvos vaikų rašytojas Tomas Dirgėla skaitytojams pristato naują knygą apie vaikų jau pamiltus detektyvus Domą, Tomą ir Upę. Jau šeštos šios serijos knygos „Vasaros atostogų byla“ veiksmas vyksta T. Dirgėlos gimtajame mieste – Palangoje. Tad kviečiam geriau pažinti vaikų mylimą autorių ir pateikiame dešimt faktų apie autorių ir jį užauginusį miestą!

T. Dirgėla Palangoje augo su močiute, kuri jį užaugino padedama Tomo tetos. 

Vaikystėje Tomui tekdavo pasistumdyti tarp bobučių autobusų stotyje „gaudant“ poilsiautojus. Nors buvo ir jauniausias, ir greičiausias, bet įveikti senų vilkių konkurenciją pavykdavo gana retai. Be to, dauguma jų ramstydavosi lazdelėmis, kurios tinkamai naudojamos, padėdavo kovoje už būsimus nuomininkus.

Kai T. Dirgėla baigė lankyti darželį, šiam greitai užkalė langus. Kai Tomas baigė pradinę mokyklą, šią taip pat netrukus uždarė. Vienintelė T. Dirgėlos lankyta gimnazija dar veikia iki šiol ir panašu, kad jai ši „tradicija“ negresia.

Nors iš pamokų Tomas bėgdavo retai, bet pabėgęs dažniausiai leisdavo laiką rašydamas meilės eilėraščius kopose arba Palangos botanikos parke.

Pirmasis Tomo darbas buvo laikraščių pardavinėjimas. Pirmomis dienomis sekėsi labai gerai, nes jaunasis pardavėjas laikraščiais prekiaudavo prie spaudos kiosko ir pirkėjai mieliau pirkdavo iš vaiko. Bet kiosko darbuotoja pastebėjo kritusius pardavimus ir Tomui reikėjo ieškotis naujo prekybos taško.

T. Dirgėla Palangoje yra dirbęs ir atrakcionų parke, ir šiukšlių rinkėju kopose, ir padavėju, ir „Velo taksi“ vairuotoju, ir gatvės muzikantu, ir ledų pardavėju, ir statybininku.

Nemėgstamiausias T. Dirgėlos vaikystės vasarų užsiėmimas būdavo eiti prie jūros. Mėgstamiausias – prie jūros neiti.

Vieną rytą Tomas ant šaldytuvo rado pinigų ir visus kiemo draugus apipirko iš netoliese buvusių kioskų. Daugybė kramtomosios gumos su lipdukais, gazuoti limonadai, nauji geriausi draugai ir pokalbis su močiute.

Tomas labai mėgo krepšinį – nukasę su draugais sniegą prie namų esančioje aikštelėje žaisdavo net žiemą, nors žaisti su žieminėmis pirštinėmis ir nebūdavo labai patogu.

Vieną vasarą T. Dirgėla pasiskolino tetos automobilį ir nuvyko į darbo pokalbį už kelių gatvių. Teta iki šiol netiki, kad taip buvo ir kad sudaužytas galinis rūko žibintas – mažojo Tomo darbas.