Naujaisiais metais pasirūpinkite vaikų mitybos įpročiais mokykloje

Naujaisiais metais pasirūpinkite vaikų mitybos įpročiais mokykloje

24. Jan 2017, 12:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dažnai kyla abejonių dėl maisto, kurį valgo vaikai – ar jis sveikas, ar jame pakankamai tinkamų medžiagų augančiam organizmui? Vaikai valgo tokį maistą, kokį valgo visa šeima. Todėl svarbu, kad nuo mažens jiems būtų diegiami sveiki mitybos įpročiai, kurie mokykloje ar parduotuvėje renkantis užkandį jį paskatins pasirinkti vaisių, daržovių ar 100 proc. vaisių ir daržovių sultis ar pakelį glotnučių. Apie Lietuvos moksleivių mitybos įpročius pasakoja Akvilė Sutkaitytė, Vilniaus kolegijos SPF dietistė bei dėstytoja.

Svarbiausia – pusryčiai

„Vienas svarbiausių įpročių, formuojamų nuo mažų dienų, turėtų būti visaverčiai pusryčiai. Tai energingą dienos pradžią suteikiantis maitas. Būtent todėl svarbu kad pusryčiai būtų subalansuoti, juose būtų daug vitaminų ir mikroelementų, būtinų mūsų organizmo funkcionavimui. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad didžioji dauguma (93,3 proc.) ikimokyklinio amžiaus vaikų nelankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, pusryčius valgo kiekvieną dieną. Teoriškai visi tai žinome, bet realybėje daugelis mūsų taip pat kaip ir vaikai pusryčiams renkamės ne itin maistingus maisto produktus. Svarbu vaikams priminti apie vaisius ir daržoves, kuriuos, ypač žiemos metu, vieną kartą dienoje gali pakeisti ir 100 proc. sultys ir glotnučiai. Įpročiai, kuriuos vaikai formuoja ikimokykliniame amžiuje vėliau atkeliauja ir į mokyklas”, – sako Akvilė Sutkaitytė.

Kaip paruošti tinkamą užkandį?

Ryte reikėtų neužmiršti vaikams duoti maistingo užkandžio, kuris papildytų jo mitybą mokykloje. Viena didžiausių problemų yra ta, kad vaikai linkę užkandžiauti netinkamais užkandžiais, kurie gali daryti įtaką virškinimo sistemai ir būti virškinimo sutrikimų priežastimi. Vaikų užkandžiais turėtų tapti produktai, kurių sudėtyje yra daugiau skaidulinių medžiagų. Tai galėtų būti riešutai, sėklos, vaisiai ir daržovės. Vieną iš dienos vaisių ir daržovių porcijų gali pakeisti 200 ml. 100 proc. vaisių sulčių ar pakelis vaisių ir daržovių glotnučių.

„Užkandžiavimai yra būtini vaikų mityboje ir tai geriausia daryti praėjus šiek tiek laiko nuo pagrindinio valgymo. Tai gali būti priešpiečiai (po pusryčių), pavakariai (po pietų) ar naktipiečiai (po vakarienės). Svarbu, kad užkandis būtų visavertis, kitaip neišvengsime neigiamo poveikio sveikatai, bei blogiausios problemos – nutukimo. Užkandžiams geriausia duoti mažas porcijas, nes tokios porcijos vaikams yra labiau patrauklios. Be to, valgydami nedideles porcijas, vaikai labiau išalksta ir didesnė tikimybė, jog daugiau suvalgys pagrindinių valgymų metu“, – pataria dietistė.

Anot A. Sutkaitytės, lyginant su suaugusiaisiais, vaikams reikia 5,5 kartų daugiau geležies, 4 kartus daugiau kalcio, 3 kartus daugiau nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir 7 kartus daugiau vitamino D vienam kilogramui kūno masės. Tos pačios sezoninės daržovės, žaismingai pateiktos (pvz. morkos), vaisiai (obuoliai, kriaušės, bananai), įvairūs riešutai, sėklos gali padidinti reikiamų maistinių medžiagų kiekį vaiko racione. Vaikams drąsiai galima duoti 100 proc. sulčių ir glotnučių, nes pagal ES įstatymą, į juos draudžiama dėti konservantus, pridėtinį cukrų, dažiklius ir kitus dirbtinius priedus.

Daugiau informacijos apie smart vitaminus, taip pat patarimus, kaip vaikų mitybą papildyti vaisiais ir daržovėmis, rasite adresu visit www.sultysirglotnuciai.eu ir Facebook profilyje www.facebook.com/Būk-SMART