Laikas eiti į mokyklą: renkame avalynę

Laikas eiti į mokyklą: renkame avalynę

25. Aug 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar kada susimąstėte, kiek laiko vaikas praleidžia avėdamas avalynę? Maždaug 30 valandų per savaitę, vadinasi, apie 15 000 valandų per visus mokymosi metus, būtent todėl avalynės pasirinkimas yra labai svarbus. 

Kartu su kineziterapeute Viktorija Paltanavičiūte parengėme patarimus, kaip pasirinkti tinkamą avalynę mokyklinukui.

Išrinkti tinkamus ir taisyklingus batus mažiesiems draugams, kurie pradeda keliauti į mokyklą, tikrai sunki ir labai atsakinga užduotis. Netaisyklingas pasirinkimas gali pridaryti problemų vaikų kojoms, laikysenai, taip pat gali atsirasti ne tik pėdų bei kojų, bet ir nugaros skausmai. Renkantis avalynę, labai svarbu atkreipti dėmesį į:

•batų dydį,

•medžiagą (iš ko batukai pagaminti),

•batų padą,

•batukų kietumą.

Kaip pasirinkti tinkamą batų dydį? Ar galima pirkti batus "išaugimui”?

Stengiantis sutaupyti, kad vaiki ilgiau galėtų nešioti tuos pačius batus, dažnai tėvai atžaloms perka per didelę avalynę. Tačiau tai tikrai nėra geras sprendimas. Per dideli batai - tai ne tik didesnė traumų, bet ir nutrynimų galimybė. Kojos bus nestabilios, dažnai klius. Per maži batukai spaus ir neleis kojoms taisyklingai vystytis bei augti. Jeigu batai spaus greitai augančius, bet dar minkštus pėdų kauliukus, pėdutės neaugs taisyklingai, bet kiek įmanoma prisitaikys prie batuko formos. Dėl šios priežasties pėdos gali vystytis netaisyklingai.

Ar galima batus pirkti be vaiko?

Dažnai tėveliai dėl laiko stokos bei patogumo batukų važiuoja vieni be savo vaikų. Be jų batus nupirkti labai sunku, bet įmanoma. Labai svarbu tiksliai išmatuoti abi vaiko pėdutes, kaip ir suaugusiųjų, taip ir vaikų pėdučių dydis gali šiek tiek skirtis. Pėduas matuoti reikėtų nepakeltas, bet padėtas ant pagrindo - taip išmatuosime daug tiksliau.

Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad vakare kojos ir pėdos gali būti šiek tiek patinusios. Išmatavus pėdą ryte ir nupirkus batukus pagal šiuos išmatavimus, jie gali būti per maži ir per siauri. Matuoti reikėtų antroje dienos pusėje. Dar vienas labai svarbus momentas - dažnai net ir labai tiksliai išmatavus pėdutę, nuperkami netinkami batukai. Noriu atkreipti dėmesį, kad išmatavus pėdutę ir renkantis batus pagal pėdos ilgį, reikia matuoti ne bato padą iš išorės, bet vidpadį! Jis turi būti maždaug 1,5 cm ilgesnis už pėdą.

Batus be vaiko nupirkti tikrai galima, tačiau rekomenduočiau važuoti kartu, taip tiksliai matysime, ar batukas tinkamas ir patogus ar ne. Tinkamas batų dydis (nepamirškime pažiūrėti abiejų kojyčių): nuo nykščio iki batų priekio turėtų būti apie 1,5 cm, tokiu atveju, koja bus stabili bei augti ir vystytis jai niekas netrukdys.

Iki kokio amžiaus auga vaiko koja?

Intensyviai vaikų kojytės auga ir vystosi iki 15-16 metų. Iki 2-3 metų kojytės auga labai sparčiai, o iki 15-16 metų pėdos paauga apie 1,5 cm per metus. Todėl nupirkus batus labai svarbu bent 3-4 kartus per metus dar patikrinti batų dydį.

Kokie tinkamiausi batai mokyklinukui?

•tinkamas dydis - nuo nykščio iki batų priekio turėtų būti apie 1,5 cm;

•batai neturėtų būti perdaug minšti (netvirtuose batukuose kojytė nebus stabili);

•padus turėtų būti neslidus, neminkštas, tačiau ne per daug kietas, kad vaikas lengvai galėtų lankstyti pėdutes;

•tvirtesnis užkulnis - kojytė bus stabili ir batukai nenusinešios į vidų;

•kulniukas - mažoms mergaitėms nereikėtų leisti nešioti batukų su kulniuku, tai gali daryti įtaką netaisyklingam pėdos vystymuisi;

•medžiaga - geriausia, kad batukai būtų pagaminti iš odos, bei kojytė galėtų kvėpuoti, neprakaituotų.

Kokybiška avalynė tarnauja ilgiau

Nors avalynės pirkimas - nemažos išlaidos šeimai, atminkite, jog rinkdamiesi kokybišką avalynę, nors ir brangesnė, sutaupysite, nes ji tarnaus ilgiau ir saugos vaiko koją. Rinkdamiesi avalynę vaikui - atidžiai pažiūrėkite siūles, padus, o taip pat batų priekinę dalį.

20170808221526-31805.jpg

Nesirinkite šliurių/šlepečių

Kad ir kiek patogios būtų įsispiriamos basutės-šliurės, pediatrai griežtai pataria nepirkti jų vaikams, o geriau teikti pirmenybę basutėms/batams su tvirtu užsegimu. Jei vaikas mokykloje ar darželyje avi netinkamą avalynę, ateityje tai gali iššaukti laikysenos problemas ir nugaros skausmus užaugus.

Pirkite batus dienos pabaigoje

Geriaus batus matuoti dienos pabaigoje, nes koja tuomet būna šiek tiek patinusi. Nes jei matuositės ryte, vakare batai gali būti šiek tiek ankštoki.

Neignoruokite skausmo kojose

Tuo laikotarpiu, kai vaiko koja sparčai auga (iki 18 metų), jis gali skųstis kojų ar pėdų maudimu ar skausmu. Nors dažniausiai šie skausmai susiję su augimu, verta pasikonsultuoti ir su gydytoju.

Rūpestis vako kojomis nesibaigia tą akimirką, kai įsigijote avalynę. Atkreipkite dėmesį į dar keletą svarbių dalykų, jei:

- vaikas skundžiasi skausmu pėdose, keliuose, kojose;

- dažnai užkliūna už ko nors avėdamas batus

- netolygus abiejų batų nudėvėjimas;

- jaučia kojų odos arba nagų dirglumą ir kt..

Mamyčių klubas pataria:

Nauja rudens kolekcija ECCO berniukams ir mergaitėms

20170808133914-34302.jpg

ECCO GINNIE batai skirti madingoms mergaitėms. Iš aukščiausios kokybės odos pagaminti batai yra patogūs, todėl puikiai tiks augančioms kojytėms. Aulinukai turi raištelius ir paprastą užtrauktuką, kad batus būtų patogu apsiauti ir nusiauti. Unikalūs „ECCO Comfort Fibre System™“ padai sugeria drėgmę, todėl kojos lieka sausos. Aulinukai iš natūralios blizgios odos stilingam įvaizdžiui

 20170808134209-22606.jpg

ECCO GLYDER berniukams skirti batai pagaminti iš odos, kurios sudėtyje yra vandeniui atspari membrana GOR-TEX ir orui pralaidi sistema. Elastingas padas DIP/PU stabilus, o tai leidžia vaiko kojai jaustis komfortiškai visą dieną.

Kuriant šią avalynę ECCO tikslas - suteikti ir komfortą, ir stilių - abu šie aspektai vienodai svarbūs tiek berniukams, tiek mergaitėms.