Kokybiškas laisvalaikis su vaikais: kaip tobulėti kartu šeimoje

Kokybiškas laisvalaikis su vaikais: kaip tobulėti kartu šeimoje

05. Nov 2019, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kalbėdami apie vaikų ugdymą dažniausiai diskutuojame apie darželius ir mokyklas: ieškome geriausių įstaigų, įdomiausių būrelių ar meno mokyklų. Tačiau labai svarbu nepamiršti, kad ugdymo procesas turi tęstis ir grįžus namo: kokybiškas ir prasmingai leidžiamas laikas su tėvais garantuoja vaikui visapusišką lavinimą, leidžia atsiskleisti saugioje aplinkoje bei suteikia labai daug džiaugsmo. Artėjantis šventinis laikotarpis – puiki proga prisiminti senas, o gal pradėti naujas šeimos tradicijas. Trūksta idėjų kaip? 

Jums pataria knygų vaikams autorė Lina Matiukaitė, STEAM centro Rokiškyje įkūrėja Ieva Kilienė ir leidyklos „Šviesa“ smagiosios edukacijos leidinių autorė, pedagogė Laura Bajorūnė, šį sezoną pristatančios edukacinių „Advento kalendorių“ seriją, kuriuose rasite po 24 užduotis, eksperimentus ir veiklos idėjas 3–5 bei 5–9 metų vaikams.

Laisvalaikis namie: kaip užtikrinti kokybišką laiką kartu?

Knygų vaikams autorė Lina Matiukaitė pabrėžia, kad svarbiausi kartu leidžiamo laiko elementai yra pokalbiai ir žaidimai. Kaip ir bendraujant su suaugusiaisiais, taip ir bendraujant su vaiku, svarbiausia sąmoningas ir sukoncentruotas dėmesys bendravimui ir veiklai kartu. Nei tėvų, nei vaikų neturėtų blaškyti telefonai ar televizorius. Paklausus vaiko klausimo, netgi paties paprasčiausio „Kaip tau sekasi?“, būtina iki galo išklausyti atsakymą ir parodyti nuoširdų susidomėjimą. 

Taip pat nuoširdžiai reikėtų sukoncentruoti dėmesį į veiklą ir žaidžiant. Žaidimai skatina kūrybiškumą, padeda atsipalaiduoti, ugdo empatiją, socialinius įgūdžius ir dėmesingumą. Žaisdami su vaikais turime visiškai atsiduoti procesui ir išlaisvinti savo vaizduotę. Taip vaikams parodysime pavyzdį, kaip svarbu nebijoti atsiskleisti ir noriai dalyvauti. Galvodami apie kokybišką laisvalaikį, turime atsižvelgti ir į vaiko amžių: jis turi būti pritaikytas konkretaus amžiaus vaiko poreikiams. Jeigu vaikui bus per sunku, jis greitai nebenorės tęsti užsiėmimo ir jausis, kad nemoka kažko, ką turėtų mokėti. Jeigu užsiėmimai jam bus per lengvi, vaikui greitai atsibos ir jis ims blaškytis, ieškodamas, kur kitur nukreipti savo energiją ir gebėjimus.

Veikla su 3–5 metų amžiaus vaikais

Ieva Kilienė pabrėžia, kad ugdant šio amžiaus tarpsnio vaikus geriausia koncentruotis į smagius nuotykius ir žaidimus bei vaikų norą pažinti ir atrasti. Anot pedagogės Lauros Bajorūnės, inovatyviai ir kūrybiškai ugdant ikimokyklinuką tobulėja jo pažintiniai, meniniai ir kiti gebėjimai. Kūrybiškam ugdymui didelę įtaką daro STEAM (mokslo, technologijų, inžinerijos, meno ir matematinių dalykų derinimas, siekiant suprasti jų sąsajas ir taip pažinti visumą) dalykų integravimas į ugdymą, kai pabrėžiamas ne rezultatas, o procesas, kai ne aklai sekama instrukcijomis, o vertinami kūrybiški sprendimai. Įvairūs eksperimentai, bandymai ir kūrybinės užduotys padeda smalsiam vaikui lengviau suvokti naujai įgytas žinias, jungti jas į visumą ir taip aiškiau suvokti jį supantį pasaulį. 3–5 metų amžiaus vaikams sunku ilgai išlaikyti dėmesį, tad svarbu rasti veiklas, kurios juos sudomintų, patrauktų dėmesį ir padėtų susikoncentruoti. Tam puikiai tiks įvairūs praktiniai bandymai, gamtos ar aplinkos tyrinėjimai, eksperimentai ir kitos STEAM veiklos.

Laisvalaikis su 6–9 metų amžiaus vaikais

Šio amžiaus mokyklinukai jau yra gana savarankiški, tačiau jiems taip pat labai reikia dėmesio ir laiko, praleisto kartu su tėvais. 6–9 metų amžiaus vaikams svarbu viską išbandyti patiems ir suprasti visa ko veikimo principus. Mokykloje vaikai paprastai gauna daugiau teorinių žinių, taigi namie galime jiems padėti viską suprasti praktiškai. STEAM metodika, padeda integruoti įvairius dalykus į ugdymą ir vaikams lengviau suprasti visumą - pažinti, kaip veikia pasaulis, įvairūs reiškiniai ar daiktai. Namie galime auginti druskos ar cukraus kristalus, atlikti eksperimentus su vandens agregatinėmis būsenomis – paversti jį garais arba ledu, atlikti vandens temperatūros bei tūrio ir ledo svorio matavimus. Jeigu prieš sušaldydami vandenį jį nudažysime skirtingomis spalvomis, vaikai galės kurti mažytes ledo skulptūras, kurios padės atsiskleisti jų kūrybiniams gebėjimams. Kadangi tokio amžiaus vaikai jau geba ilgiau išlaikyti dėmesį, jiems bus įdomu susikoncentruoti į tokią užduotį, kurią atliekant reikia daugiau kruopštumo ir atidumo detalėms.

Tyrinėjimai – pramoga visai šeimai 

Kurdami kokybišką laisvalaikį kartu galime rasti veiklų, kurios laikui bėgant taps malonia šeimos tradicija. Pavyzdžiui, laukdami didžiųjų metų švenčių ir advento laikotarpiu vietoj jau įprastų advento kalendorių su šokoladukais kasdien galime pasidžiaugti naujomis žiniomis ir atradimais. 

Knygų vaikams autorė Lina Matiukaitė pastebi, kad gruodis, kai žvarbus oras dažnai priverčia likti namie, yra puikus metas pasinerti į „Advento kalendoriaus“ užduotis, eksperimentus ir taip derinti lavinimąsi bei atradimo džiaugsmą. „Metams baigiantis puikių ir įtraukiančių veiklų visai šeimai pasiūlys leidyklos „Šviesa“ „Advento kalendorius“ – sufleruoja L. Bajorūnė. Jame gausu kūrybiškų ir itin dinamiškų STEAM užduočių: kvapų laboratorijos kūrimas, ieškant kvapniausių prieskonių kalėdiniams sausainiams, kalėdinių kaukių, dovanų maišelių gamyba ir daugybė kitų. Įvairios užduotys gali tapti viena svarbiausių vakaro veiklų arba suteikti idėjų, kaip išradingai ir įdomiai leisti laiką su šeima,“ – pasakoja L. Bajorūnė.

Užduočių įkvėpti tiek tėvai, tiek vaikai gali kūrybiškai pratęsti procesą, kurdami laisvalaikio tradicijas ir plėtodami jas visus metus. Taigi ir nuolat skubančiame pasaulyje gebėsime  prisiminti, kad turime rasti laiko pabūti kartu su vaikais, ugdyti jų gebėjimus ir padėti patirti nuoširdaus bendravimo džiaugsmą.

Iki šiol advento kalendoriai su kūrybinėmis užduotimis buvo skiriami 3–5 metų vaikams. Šiais metais dienos šviesą išvys ir 6–9 metų vaikams skirti edukaciniai Advento kalendoriai.