Nuo rugsėjo mėnesio patvirtinti nauji vaikų maitinimo reikalavimai kelia tėvų diskusijas. Vaikams darželiuose bus rekomenduojama per dieną išgerti stiklinę pieno, motyvuojant tuo, kad taip vaikai gaus kalcio paros normą. Sveikos mitybos specialistė, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė iškelia mitybos dviprasmybę pačiame įstatyme, kurio vienas punktas reikalauja per dieną vaikams tiekti bent po vieną pieno produktą ar jo patiekalą, o kitas – rekomenduoja kalcį gauti tik iš pieno.
Reikalavimas: kiekvienam vaikui po stiklinę pieno per dieną
Nuo rugsėjo 1 d. mokymosi įstaigose įsigalioja aiškiai apibrėžta pieno ir jo produktų rekomendacija: vaikams kasdien rekomenduojama gauti net 200 ml pieno ar jo produktų, kad patenkintų kalcio poreikius organizme. Ir nesvarbu, ar vaikui vos vieneri, ar 18 metų.
Darželiuose, kur yra trys ar penki valgymai, vaikai privalomai gaus 1 pieno produktą ar jo patiekalą per dieną. Mokyklose, kur maitinama 1-2 kartus per dieną, pieno produktų ar patiekalų vaikai turės skanauti ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę. Keisčiausia, kad sūris, pienas, kefyras, įeinantys į patiekalų sudėtį, valgiaraščių vertintojų neužskaitomi kaip pienas ar jo produktai. Todėl ruošdami valgiaraščius susiduriame su dilema: jei numatoma košė su pienu, ji priskiriama grūdų produktams ir reikalaujama tą dieną papildomai vaikams skirti dar vieną pieno produktą.
Sveikatai palankios mitybos specialistė Raminta Bogušienė įsitikinusi: „tokie reikalavimai – pertekliniai. O kur dar pieno programos, kai vaikams papildomai tiekiamas pienas, jogurtas, varškė. Jie net nėra įtraukti į valgiaraščius! Pienas ir jo produktai sveikoje mityboje rekomenduojami, tačiau per didelis jų vartojimas gali padidinti pieno alergijų ar netoleravimo atvejų.“
Daug pieno produktų - per daug riebalų
Nėra abejonių, kad 200 ml pieno yra 240 mg kalcio, o 100 g tepamo sūrio - 557 mg kalcio. Tačiau norint gauti reikiamą kalcio kiekį per dieną (norma priklauso nuo vaikų amžiaus ir svyruoja nuo 600 iki 1000 mg), reikėtų išgerti stiklinę pieno, suvalgyti 75 g kietojo, 50 g puskiečio sūrio ir dar jogurto indelį. “Tai labai didelis pieno produktų kiekis, kurį vartojant pažeistume sveikos mitybos principus ir kitas vaikų maitinimo normas, numatytas įstatyme. Viršijamas sočiųjų riebalų kiekis, kuris gali sudaryti tik iki 10 proc. nuo visų 30 proc. rekomenduojamų riebalų paros kiekio”, - teigia mitybos specialistė.
Kalcio yra ir kituose produktuose
“Jau dabar gauname tėvų skundų, kad mokykloje vaikams siūloma per daug pieno produktų. Nuo rugsėjo reikalavimai dar griežtesni. Kyla pagrįstas klausimas: kodėl mūsų vaikai kalcį turi gauti tik iš pieno ar jo produktų? Mes kalbame tik apie vieną mineralą – kalcį ir tik vieną jo šaltinį. Tarsi jo būtų tik stiklinėje pieno. Ir dar būtinai pasterizuoto ir ne riebesnio nei 2,5 %. Kalcio gausu ankštinėse daržovėse, žaliosiose salotose (špinatuose, garžgarštėse), sėklose (sezamo), riešutuose, prieskoniniuose augaluose (mairūnas, bazilikas). Kalcis puikiai pasisavinamas iš vandens, net iš čiaupo. Vandens kietumas būna įvairus, bet vidutiniškai išgėrę 2 litrus vandens, gauname iki trečdalio reikiamos kalcio dienos normos, “ - dėsto sveikatai palankius valgiaraščius mokymo įstaigoms ruošianti VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.
Kalcis nepasisavinamas be vitamino D
Net jei vaikai kasdien gers pieną ir vartos pieno produktus, kalcio organizmas gali nepasisavinti, jei jam trūksta vitamino D. Nustatyta, kad šio vitamino Lietuvoje nepakanka daugeliui: ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Taip yra todėl, kad šiais laikais labai daug laiko praleidžiame patalpose, mažai būname gryname ore, o vitaminas D gaminasi būnant saulėje ir nedideliais kiekiais gaunamas su maistu. Todėl labai svarbu užtikrinti, kad vaikų mityboje netrūktų šio vitamino. Jei vertiname vaikų maitinime kalcį, neturėtume pamiršti vitamino D, magnio, kalio ir t.t.
Džiugu, kad priimtas naujas reikalavimas bent kartą per savaitę vaikams duoti žuvį pakaitomis liesą keičiant riebia. Žuvis yra puikus vitamino D šaltinis. Vitamino D taip pat galima sutikti šalto spaudimo alyvuogių, sezamo ar linų sėmenų sėklų aliejuje, tik reikalavimai šiems aliejams nėra aiškiai apibrėžti. „Klausimas, kokios kokybės aliejų bus įmanoma nupirkti, pagal žemiausią kainą viešųjų pirkimų metu?“, - atvirauja R. Bogušienė, turinti patirties sudarinėjant žaliavų technines specifikacijas“.
Įvairovė – vienas iš keturių pagrindinių sveikos mitybos principų
Mokslininkai nustatė, kad per didelis pieno produktų vartojimas ne sumažina, bet netgi padidina osteoporozės (kaulų išretėjimo) riziką. O kur dar gleivėtumas, atsirandantis vartojant pieno produktus, taip pat stabdo kalcio įsisavinimą. „Produktų įvairovė – viena iš svarbiausių sąlygų pilnavertei mitybai, - teigia mitybos specialistė Raminta Bogušienė, - Sveikam vaikui pienas ir jo produktai reikalingi ir naudingi, bet negali būti pertekliniai ir sudievinami, nes vienas maisto produktas neišsaugos sveikatos. Svarbu visuma: reguliari, saikinga, įvairi ir subalansuota mityba“.