5 patarimai, kaip teisingai motyvuoti vaiką

5 patarimai, kaip teisingai motyvuoti vaiką

27. Jan 2020, 13:25 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Visi mes norėtume, kad vaiko nereikėtų versti ko nors daryti, kad jis viską atliktų savo noru. Norime, kad pavyktų jį teisingai motyvuoti pačiam atlikti vieną ar kitą užduotį. Vaikas turi pamatyti, kad jo pastangos duoda teigiamą rezultatą, tuomet jis stengsis toliau. Štai keli patarimai, kaip teisingai jį motyvuoti:

1. Neužkraukite vaiko sunkiomis užduotimis
Neduokite vaikui pernelyg didelių ir sunkių užduočių, nors ir matote, kad jis lengvai susidoroja su jomis. Vieną didelį darbą suskaidykite į mažesnes užduotis ar tikslus ir leiskite jam viską padaryti palaipsniui, pavyzdžiui, namų darbų nereikia versti atlikti vienu prisėdimu, tegu, kaip ir mokykloje, padaro pertraukas, kad vėliau su nauja jėga galėtų kibti prie naujos pamokos. Kartu nustatykite patogų tvarkaraštį.

2. Darykite tai kartu
Motyvacija padidėja, kai vaikas mato, jog nėra vienas. Jei kažko jam nepavyksta padaryti, neatlikite to už jį, bet darykite tai kartu, pvz. kartu sutvarkykite kambarį, padėkite gražiai pasikloti lovą ar sudėlioti knygas ir pan. Kartu atlikti mažesnius ar didelius darbus yra smagiau, o vėliau jis išmoks viską daryti savarankiškai. Kai kurie tėvai baiminasi minties, jog padėdami vaikui, jis pripras prie to ir nieko nedarys savarankiškai. Bet tai netiesa! Ateis metas, kai jam nebereiks jūsų pagalbos.

3. Stiprinkite vidinę motyvaciją
Negalima iš karto siekti didelių tikslų (pavyzdžiui, laimėti plaukimo varžybose). Leiskite vaikui džiaugtis mažais pasiekimais (pvz. pagaliau jam pavyko perplaukti baeiną pirmyn ir atgal, išmoko nardyti, sustiprėjo jo fizinis kūnas ir kt.). Nepadarykite plaukymo privalomu dalyku, pagalvokite, kaip galėtumėte pradžiuginti vaiką: gal eikite kartu į baseiną ar pagirkite, kiek jis daug išmoko ir pan. Ir taip elkitės su kiekviena veikla.

4. Išlaikykite teisingumą ir sąžiningumą
Neverskite vaiko nuolat plauti grindų ar indų, tiesiog paaiškinkite, kad jei gyvenate visi kartu, tad turite ir tvarką palaikyti kartu. Pvz. tėtis gamina maistą, mama skalbia ir valo, vaikas plauna indus. Kartais keiskitės vaidmenis. Artėjant prie paauglystės, vaikams tampa itin svarbu, kas yra teisinga ir sąžininga jų atžvilgiu. Todėl nedarykite paauglio savo „vergu“, leiskite jam pamatyti, kad visi esate toje pačioje šeimos valtyje, todėl darbais reikia dalintis ir kad tai yra sąžininga.

5. Stebėkite, kiek giriate vaiką
Psichologai sako, kad nuolat vaiką girti yra taip pat žalinga, kaip ir nuolat būti nepatenkintiems dėl vaiko veiksmų. Kai vaikas paaugs, jam bus sunku atsikratyti poreikio nuolat sulaukti patvirtinimo iš aplinkinių, todėl būkite atsargūs. Atidžiai stebėkite, kaip paskirstote įvertinimus. Kažkur vaikas turėtų būti giriamas už pastangas, o ne už patį rezultatą (juk ir mums, tėvams, ne visada pasiseka iš pirmo karto, tad kodėl mes to norime iš vaikų?). Įsijauskite į tai, kaip vaikas jaučiasi, kai kažkas nepavyksta. Jūs seniai baigėte mokyklą ir puikiai mokate lietuvių gramatiką ar matematiką, o vaikas to tik pradeda mokytis, todėl būkite kantrūs, jei vaikas padaro klaidų.