10 dalykų, kurių verta išmokyti vaiką iki 10 metų, kad užaugtų laimingas

10 dalykų, kurių verta išmokyti vaiką iki 10 metų, kad užaugtų laimingas

15. Feb 2020, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gyvenimas - sudėtingas dalykas, tad verta žinoti pagrindines taisykles, kad vėliau būtų lengviau. Tad mokykime savo vaikus nuo mažens kai kurių dalykų, kad jie augtų laimingi ir saugūs:

1. Mokėk pasakyti „ne“

Vaike, jei kažkas tavęs paprašo tai, ko nenori daryti, išmok atsisakyti. Tai visiškai normalu. Ir kartais paprastas „ne“ gali išsaugoti tavo sveikatą. Žinoma, kalbama ne apie tai, kad nereikia atlikti namų darbų ar eiti laiku miegoti. Tai gebėjimas bendrauti su suaugusiais (ir bendraamžiais) ir mokėjimas nubrėžti ribas.

2. Išmok saugiai naršyti internete

Neatidarinėk nuorodų iš nežinomų adresų, niekam nesakyk savo asmeninės informacijos, nesiuntinėk savo nuotraukų, namų adreso. Išmokykite savo vaiką būtiniausių saugumo priemonių socialiniuose tinkluose: nuo interneto neatitrauksite, tad išmokite vaiką atskirti sukčius nuo sveiko bendravimo. 

3. Nebijok paklausti

Bet kokioje situacijoje. Klausk, jei tau neaišku. Jei nežinai, ką tiksliai turi padaryti - paklausk, pasitikslink. Reikai išmokti bendrauti ir „pagauti esmę" nuo pat vaikystės. O smalsumas - gera savybė, geras mokytojas visuomet padės tai išugdyti.

4. Nebijok suklysti

Ir tai apima viską tavo gyvenime: nuo kasdienių veiksmų iki kontrolinių darbų mokykloje. Mes visi visą gyvenimą mokomės ir (didžioji suaugusiųjų paslaptis) - dažnai patys nežinome, kaip tą ar aną padaryti. Turi elgtis pagal situaciją. Turi sugebėti priimti savo klaidas ir mokytis iš jų. Gyvenimas taps lengvesnis, ateityje tai sudarys normalios vaiko psichikos pagrindą.

5. Išmok neįsižeisti

Žinoti, kaip apginti savo ribas, yra labai sunku, ir ne visi suaugusieji tai gali. Žinok, kad mokytojas ne visada teisus, ir suaugusieji ne visada žino, kaip geriausia. Taigi, galvok savo galva ir niekada neklausyk žmogaus, kuris pats nesielgia tinkamai.

6. Išmok apginti savo požiūrį

Tai pravers visur, bet kuriuo gyvenimo momentu, todėl pradėkime nuo vaikystės. Kiekvienas žmogus turi savo požiūrį, o teisingai pagrįsta nuomonė yra rimtas argumentas bet kuriame ginče. Taigi, papasakokite savo vaikui apie logiką, priežasties ir pasekmės ryšius bei poreikį aiškiai perteikti savo mintis kitiems - ateityje tai jam pravers.

7. Išmok nedaryti ko nors vien tam, kad pritartum kitiems

Taip, kartais „draugai“ gali būti nemalonūs ar net pavojingi asmenys. Iš pradžių sunku tai suprasti, bet, jei jūsų vaikas sugebės aiškiai apginti savo nuomonę ir neapsigaus, tada gyvenime jam bus lengviau. O jūs būsiite ramesni.

8. Išmok  „persijungti"

Kalbama apie mokėjimą perkelti savo dėmesį nuo problemos, prie kurios įstrigote. Daugeliui suaugusiųjų verta taip pat pasimokyti. Patarkite vaikui atsikvėpti ir nepraleisti, pvz. visos valandos prie vienos sunkios užduoties, kurioje jis įstrigo. Tegu eina į priekį, sprendžia likusias užduoties dalis ir vėliau su naujomis jėgomis grįžta prie sunkiosios dalies. Tokiu būdu gims naujų idėjų. Labai svarbus įgūdis, kuris praverčia tiek vaikams, tiek suagusiems.

9. Išmok planuoti savo laiką

Taip, vaikui tai nėra lengva, bet įmanoma. Pamokykite vaiką įsivaizduoti, kiek jam maždaug reikia laiko pasiruošti treniruotei ar išsiruošti rytais į mokyklą, kaip paskirstyti vakaro laiką tarp žaidimų ir namų darbų. Ilgainiui šis įgūdis vis geriau bus įsisavintas.

10. Išmok rūpintis savimi ir kitais

Vaiko nereikia saugoti nuo sunkumų. Tegu žino, kad namuose, kur visi gyvenate, kiekvienas turi savo pareigas ir atsakomybę, o jo kambarys yra tik jo erdvė, kuria jis pats ir turi rūpintis. Išmokykite jį tinkamai savimi rūpintis ir palaikyti tvarką. Nieko nėra geriau už savarankišką suaugusįjį, kuris nepasiklysta tarp paprasčiausių kasdienių užduočių. Šaunu, jei jūsų šeimoje yra augintinis - dalį rūpesčių perduokite vaikui (ar net visiškai) - jam naudinga bus suprasti, kad nuo jo priklauso augintinio gerovė.