VIDEO: Efektyvūs būdai vaiką mokyti užsienio kalbų namuose

22. Oct 2018, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasak pirmo septynmečio edukologės Renatos Lazdin, aktyvus ir efektyviausias vaiko kalbos mokymasis, nesvarbu, užsienio ar gimtosios, vyksta iki 3 metų amžiaus, tad neverta ilgai delsti. Užsienio kalbų galima mokyti vaikus ir namuose. Tereikia išsiaiškinti keletą taisyklių.

20181022113011-85301.jpg

"Pirmiausia reikėtų nutarti, kiek tų kalbų bus - dvi ar trys gimtosios. Nemėgstu vartoti termino "užsienio kalba", nes mažas vaikas gali vienodai išmokti dvi ar tris kalbas. Pasirenkame, kas jas mokins. Pvz., jeigu mama mokins, pasirenkate dieną, tarkim, pirmadienį, ir visą dieną bendraujate su vaiku anglų kalba. Tai gali būti dainelė, pasiglostymai ta kalba, na o vakare, grįžus tėčiui, "persijungiate" atgal į šeimos kalbą", - patarė edukologė.

Kitas būdas susitarti, jeigu yra mišri šeima - kai vienas iš tėvų bendrauja, pvz. tik lietuviškai, kitas - tik angliškai. Jeigu šeima dvikalbė, reikėtų nuspręsti, kuri kalba bus šeimos kalba, kuria visi šeimos nariai kalbės vakarais ar savaitgaliais. Dar vienas būdas mokyti vaiką kitų kalbų nuo mažų dienų - įtraukti kitus asmenis.

Jei, pavyzdžiui, jūsų močiutė kalba rusiškai, paprašykite jos, kad bendrautų su vaiku tik rusų klaba. Jeigu tai auklė, galima ieškoti būtent rusakalbės ar ispanakalbės, tik reikėtų įsitikinti, kad tie žmonės kalba kokybiška kalba. Vaikai ypatingi tuo, kad mokosi greitai iš to, kaip ir ką girdi. Tad, jeigu jie girdi kokybišką kalbą, jie ją ir išmoks.

20181022113024-60215.jpg

Kaip giliai vaikas išmoks kalbos, priklauso nuo jo ir mokytojo emocinio ryšio.

"Kalbant apie mažus, visa ko pagrindas yra meilė. Jeigu geras ryšys su aukle ar auklėtoju, kuris kalba ta kalba, tai daug giliau vaikas gali ją priimti. Yra tyrimai, kurie rodo, kad 7-14 mėnesių amžiaus laikotarpyje vaikui pakanka 10-15 minučių sesijų, kad išsiaiškintų kalbos gramatinę struktūrą ir jos skambesį, ir vėliau grįžti prie jos mokymosi jam bus daug paprasčiau", - pasakojo R.Lazdin.

Tad, anot edukologės, girdėti kelias skirtingas kalbas aplinkoje mažyliui - tik į naudą.

Plačiau - video siužete.

Laidą remia:

20180911094559-39777.jpg