Vėl šlapia lovytė? Tai galima paveldėti ir iš tėvų

Vėl šlapia lovytė? Tai galima paveldėti ir iš tėvų

28. Mar 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jeigu auginate mažylį, kuriam treji, ir jis pabunda šlapioje lovelėje, įtarti jam enurezę būtų per anksti. Manoma, kad vaikų šlapinimosi įgūdžiai formuojasi maždaug iki penkerių metų. Tik tada galima ir reikia ieškoti pagalbos besišlapinančiam vaikui.

Konsultuoja profesorė Augustina Jankauskienė, vaikų nefrologė, Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėja

Ar vaikų enurezė yra dažna vaikų problema?

Taip, tikrai, problema yra dažna. Jeigu mes kalbame apie vaikų inkstų ligas, šlapinimosi sutrikimus, tai yra vienas iš dažniausių galimų nusiskundimų. Neseniai mes atlikome apklausą, joje dalyvavo maždaug 800 vaikų iš visos Lietuvos nuo 5 iki 18 metų. Paaiškėjo, kad apie 9 procentai vaikų turi ar turėjo šią Ji dažna ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

Vienur  nurodoma, kad ji aktuali 5 procentams vaikų, kitose šalyse - iki keliolikos procentų. Enurezės paplitimas skiriasi kai kalbame apie skirtingą vaikų amžių. Vaikui augant, jos paplitimas mažėja.

Nuo kelerių metų galima vaikams diagnozuoti naktinę enurezę?

Mamos šiais laikais būna perfekcionistės, nori iš vaikų daug, ir būna, kad kreipiasi ieškodamos pagalbos labai anksti, kartais nuo trejų metų. Tai tikrai labai anksti, reikia leisti vaikui natūraliai augti ir vystytis, įgyti šlapinimosi įgūdžius. Naktinė enurezė dažnai  nėra liga, o tik vėluojantis įgūdžių formavimasis.

Aišku, ne visada, kartais priežastys yra medicininės, ir reikia gydymo. Įvairiose šalyse atskaitos taškas, kada jau kalbama apie vaikų enurezę, yra skirtingas. Vieni įvardina esant problemą nuo 4 metų, kiti – nuo šešerių . Mes Lietuvoje laikomės aukso vidurio, ir sakome, kad nuo 5 metų vaikas turi būti susiformavęs įgūdžius ir nesišlapinti į lovą.

Tai jeigu mano vaikui penkeri metai, ir jis kartais pribunda šlapioje lovoje, reikia ieškoti pagalbos?

Mes sakome, kad nuo penkerių metų reikia atkreipti dėmesį, tačiau labai svarbus klausimas, kaip dažnai tai nutinka vaikui?  Ar tai kiekviena šlapia naktis, ar viena naktis per savaitę, o gal viena per mėnesį? Jeigu tai labai atkakli problema, pasišlapinama kiekvieną naktį, nematote gerėjimo tendencijos, tada delsti nereikia.

Iš savo patirties turiu patarimą tėvams atvesti besišlapinantį naktį vaiką konsultacijai iki mokyklos. Neišleisti jo į mokyklą neišsiaiškinus problemos ir nepradėjus gydymo. Ne dėl to, kad neišgydžius atsitiks kažkas labai blogo. Labai blogo gal ir neatsitiks, bet šeimos gyvenimo kokybė stipriai nukentėtų, o svarbiausia, vaiko psichologinė būsena, jo savivertė.

Vaikas, kurio problemos negydomos,  taptų labiau kompleksuotas, naktinis šlapinimasis apribotų jo socialinį aktyvumą – jis nenorėtų eiti pas draugą nakvoti, važiuoti į stovyklą ir pan.

Be to, dažnai po kreipimosi į gydytoją, paaiškėja, kad ši problema yra sudėtingesnė, negu atrodo. Paaiškėja, kad problemų yra daugiau, ir gydyti reikia ne tik naktinę enurezę.

Neretai tėvai, kurių vaikai šlapinasi naktį, prisimena ir patys turėję panašių problemų

Taip, paveldimumas turi didelės įtakos. Jei vienas iš tėvų turėjo tokią problemą, tikimybė, kad ją turės ir  vaikas, išauga 50 proc., o jei naktimis ilgai šlapinosi abu tėvai, tikimybė išauga iki 75 proc. Po apžiūros ir apklausos pirmiausia išsiaiškiname, kokia tai enurezė – pirminė ar antrinė.

Pirminė, jei vaikas šlapinasi į lovą nuo mažų dienų, nėra turėjęs didelės sausos pertraukos, o  antrinė enurezė yra tada, kai vaikas buvo pusė metų nesišlapinęs, ir tada vėl pradėjo. Antrinės enurezės atveju neretai būna psichologinių priežasčių. Kiekvienu atveju gydymas yra individualizuotas.

20160324142018-96697.jpg

DryNites naktinės kelnaitės - gelbsti sunkiu laikotarpiu!

 20130804201647-99202.jpg

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!