Vaikas pabunda šlapioje lovoje? Sužinok, kaip gali jam padėti!

Vaikas pabunda šlapioje lovoje? Sužinok, kaip gali jam padėti!

28. Jul 2019, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikas jau seniai nesėdi ant puoduko ir jau ruošiasi mokyklai, tačiau... vis dar pabunda šlapioje lovytėje? Jeigu tai reguliariai kartojasi, galima kalbėti apie naktinę enurezę, kuria serga apie 10 proc. vaikų nuo 4 iki 15 metų amžiaus, beje, tarp berniukų tai pasitaiko 3-4 kartus dažniau.

Kur ieškoti priežasties?

Šlapimo kiekis, išskiriamas inkstų per naktį, viršija šlapimo pūslės dydį, bet dėl kieto miego vaikas nejaučia kūno siunčiamų signalų, todėl laiku nepabunda ir šlapinimasis įvyksta lovoje. Pasak Vaikų klinikinės universitetinės ligoninės urologės Natalijos Bozotovos, pernelyg didelio šlapimo kiekio priežastys gali būti skirtingos. Pirma, tai gali įvykti dėl gausus skysčių suvartojimo prieš miegą, arba dėl hormonų trūkumo, stimuliuojančių šlapimo sugrąžinimą atgal į šlapimtakius.

Specialistai išskiria du enurezės tipus:

  • pirminė, labiau susijusi su urologinėmis problemomis;
  • antrinė, susijusi su vaiko neurologija ir paprastai prasidedanti po sauskelnių naudojimo etapo. Dažnai tai siejama su stresu, emocijomis ir kartais su šlapimo takų infekcijomis.

Naktinę enurezę galima diagnozuoti, kruopščiai įvertinus kiekvieną atvejį. Svarbu pasižymėti tokius momentus: kada tai prasidėjo, kas pasikeitė vaiko gyvenime tomis dienomis, kai pradėjo šlapintis į lovą, ir kaip dažnai tai nutinka. Jei reikia, gydytojas gali paskirti papildomus tyrimus, kad atmestų galimas sveikatos problemas, kurios iššaukia enurezę, pavyzdžiui, šlapimo pūslės uždegimas ir kt.

Netikėkite mitais

Enurezę lydi daug mitų ir išankstinių nusistatymų. Norėdami išsklaidyti nežinojimą ir su tuo susijusias baimes, dalinamės TOP 5 atsakymais į dažniausiai pasitaikančius klausimus:

Enurezė visada atsiranda dėl streso

Dažnai pasitaikančios enurezės priežastys - maža šlapimo pūslė, paveldimumas ir itin gilus miegas. Jei vaikas negali pabusti, kad nueitų į tualetą, tai jokiu būdu nėra susijęs su stresu.

Naktinės enurezės priežastys gali būti ir psichologinės, pavyzdžiui, šeimoje gimė kūdikis, tėvų skyrybos, artimojo žmogaus praradimas; arba naujas gyvenimo etapas, pavyzdžiui, mokslo metų pradžia.

Jei vaikas šlapinasi lovoje, jis tingi nueiti iki tualeto

Ne visi gali sutikti, kad ikimokykliniame amžiuje vaikas kartais pasišlapina į lovą ir tai yra normalu. Tai nereiškia, kad jis tingi nueiti iki tualeto! Ikimokyklinukas tiesiog dar gerai nepažįsta savo kūno ir neišmoko kontroliuoti. Fiziologiškai naktinė enurezė yra sąlyginai susilpninti smegenų signalai, kurie yra atsakingi už savisaugą.

Šlapia lova - nesėkmingo mokymosi ant puoduko pasekmė

Viena dažniausių klaidų, kurias paveldėjome iš vyresnės kartos - mažylių pratinimas ant puoduko itin ankstyvame amžiuje, juos budinant naktį, kad laiku pasišlapintų. Taigi, vaikui išsivysto refleksas šlapintis vidury nakties ir būti pažadintam prieš jo valią. Vietoj to, reikėjo įjungti šviesą, visiškai pažadinti vaiką ir tik įsitikinus, kad jis supranta, kas vyksta - sodinti ant puoduko.

Tačiau tai tik nedidelis nukrypimas: apskritai vyresnių vaikų naktinė enurezė NĖRA SUSIJUSI su tuo, kaip ir kada jie buvo sodinami ant puoduko.

Naktinės "avarijos" susijusios su medicininėmis problemomis

Dažnai ir nėra konkrečios priežasties, kodėl vaikai iki 6-7 metų amžiaus šlapinasi į lovą. Tačiau, jei vaikas daugiau nei pusę metų nesišlapino lovoje ir staiga pradėjo tai daryti, verta aptarti su gydytoju. Gali būti infekcija, uždegimas, diabetas, šlapimo pūslės patologija ar kitos priežastys.

Jei vaikas šlapinasi - būtina gydyti vaistais

Geriausia taktika esant enurezei - laukimas. Vaistai - vienas iš paskutiniųjų žingsnių. Todėl būkite kantrūs, išmintingi bei palaikykite savo vaiką!

Kaip padėti vaikui, užklupus enurezei?

Enurezė - problema, kuri laikui bėgant praeina. Tai įrodo statistika: 90 proc. vaikų, kenčiančių nuo enurezės 6–16 metų amžiuje, atsisveikino su šia problema be vaistų ar specialios terapijos.

Kad tai įvyktų, reikia tėvų visapusės paramos. Tačiau kartais tėvai elgiasi netinkamai - gėdina vaiką, pasišaipo ar žemina; liepia miegoti šlapioje lovoje arba verčia vilkėti šlapius apatinius. Šie metodai ne tik kad neveikia, bet tik pagilina problemą!

Efektyviausias metodas - tinkamas psichologinis požiūris: gerbti vaiką, palaikyti jį ir pasitikėti. Vaikų klinikinės universitetinės ligoninės urologė Baiba Norite rekomenduoja pildyti specialų kalendorių, kuriame saulute vaikas žymi sausas naktis, lietumi - šlapias. Dėl papildomos motyvacijos galite susitarti su vaiku, jog už kiekvieną sausą naktį, pažymėtą saulute, jam kažką pasiūlysite, pavyzdžiui, bendrų pramogų, filmą, skanumyną ar žaislą.

Nors daugeliu atvejų enurezė išnyksta savaime, reikia prisiminti, kad tai daro įtaką vaiko savigarbai, jo socialinio gyvenimo kokybei. Galų gale, žinodamas savo problemą, jis nedrįs vykti į vasaros stovyklą, nenorės nakvoti pas draugus ar leistis į ilgas ekskursijas. Tokiu atveju vyresnio amžiaus vaikams padės ypatingos sauskelnės-kelnaitės, kurios atrodo beveik taip pat kaip įprastos kelnaitės. Jos gali būti dėvimos po pižama ar dienos drabužiais - taip vaikas gali laisvai keliauti su bendraamžiais, nesijausdamas ypatingu, ir nesigėdys dėl šlapios lovos.

 Žingsnis po žingsnio - link sausos lovos

Naktinės "avarijos" kelia nerimą, todėl labai svarbu būti vaiko pusėje, palaikyti jį, žingsnis po žingsnio padėti įveikti šią problemą. Kaip tai pasiekti? Štai šeši paprasti žingsniai, kuriuos rekomenduoja klinikos "Dzintari“ psichologė ir hipnoterapeutė Elina Jelena Zarina:

  • Nustatykite kasdienį skysčių vartojimo dažnumą: pirmąją dienos pusę leiskite vaikui gerti tiek, kiek nori, tačiau po 18 val. ribokite, duodami tik po kelis gurkšnius;
  • Įsitikinkite, kad vaikas nebijo naktį eiti į tualetą. Jei kažko bijo, palikite įjungtą naktinę lempą;
  • Nedėkite po paklode neperšlampamo audinio, tai tik primins vaikui apie jo problemą ir jis iš anksto nerimaus, kad vėl naktį pasišlapins;
  • Jokiu būdu nebarkite vaiko dėl to, kas nutiko, juk jis ne specialiai pasišlapino. Užuot priekaištavus, geriau kartu nuvilkite šlapias paklodes ir įdėkite į skalbyklę;
  • Skatinkite vaiką kasdien stiprinti šlapimo pūslės raumenis. Pavyzdžiui, kai jis užsinori į tualetą, paprašykite palaukti dar kelias minutes; taip palaipsniui ilginkite trukmę. Kitas pratimas: tegu šlapinimo metu kelis kartus sulaiko srovelę. Kad vaikas geriau suprastų esmę, parodykite su balionu: pripūskite jį, o po to išleiskite orą pamažu.
  • Nevenkite įvairių terapinių metodų: paskaitykite kartu pasakas prieš miegą, kur pagrindinis veikėjas, charakteriu panašus į jūsų vaiką, įveikia problemas ir kliūtis. Taip suteiksite jam daugiau pasitikėjimo savimi, kad anksčiau ar vėliau liga bus nugalėta.

Jei išbandėte daug būdų, bet jokio rezultato, įsitikinkite, kad už viso to nėra sveikatos problemų, pvz., endokrininės ligos, diabetas. Prisiminkite, kad egzistuoja ir paveldimumas: jei kas nors giminėje susidūrė su panašiomis problemomis, enurezė gali pasitaikyti ir jūsų vaikui.

Huggies® DryNites® naktinės kelnaitės - patikima pagalba, kai jūsų vaikas šlapinasi į lovą

DryNites® primena kelnaites, kurios gerai sugeria ir jas papasta dėvėti po pižama ar kasdieniais drabužiais. Vaikui svarbu jaustis saugiam, kad niekas nepastebėtų, jog jis vilki sugeriančias kelnaites. Todėl šių kelnaičių dizainas itin panašus į įprastas apatines kelnaites.

DryNites® skirtos vaikams nuo 4 iki 15 metų amžiaus. Jos efektyviau absorbuoja skystį nei įprastinės sauskelnės, o tai reiškia, kad DryNites - puikus pagalbininkas naktį, kai vaikas kietai miega.

 

DryNites® - sugeriančios naktinės kelnaitės, kurios ne tik apsaugo lovą nuo sušlapimo, bet ir padeda vaikui išvengti gėdos ir baimės:

  • DryNites® pagamintos iš minkštos ir švelnios medžiagos, panašios į įprastą medvilninį audinį;
  • Jos yra plonesnės už įprastas sauskelnes ir nešiugžda po drabužiais. Tai svarbu, nes vaikas šiame amžiuje (vyresnis nei ketveri) stengiasi, kad niekas nepastebėtų, jos jis dėvi sauskelnes "kaip kūdikis";
  • Elastingi kelnaičių kraštai suteikia patogumo jausmą, kaip ir dėvint įprastą apatinį trikotažą;
  • Skirtingas DryNites® kelnaičių dizainas mergaitėms ir berniukams!