Užkandžiai vaikams: 4 patarimai, ką valgyti ir ko vengti

Užkandžiai vaikams: 4 patarimai, ką valgyti ir ko vengti

28. May 2018, 07:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne paslaptis, kad vis daugiau vaikų serga. Viešai skelbiama, kad tik 15% pirmaklasių vaikų – sveiki. Mityba turi didžiulę reikšmę sveikatai. Sveikos mitybos pagrindines taisykles žinome visi, tačiau žinoti ir jų laikytis – ne tas pats. Daug kam atrodo, kad sveika mityba – tai tik salotų valgymas, bet taip tikrai nėra. Be to, kiekvienas gali pasirinkti, kas jam priimtina ir kas ne. Net dalies taisyklių laikymasis duoda teigiamą įtaką sveikatai.

Apie sveikesnę vaikų mitybą kalbamės su sveikos mitybos specialiste ir www.sulieknek.lt įkūrėja Vaida Kurpiene.

Kaip reikėtų keisti vaikų mitybą? 

Šio klausimo sulaukiu ypač dažnai. Tik mano pirmas patarimas daugeliui nepatinka. Pirmiausia tėveliams rekomenduoju pažvelgti į savo mitybos racioną ir pradėti keistis nuo savęs, o vaikai paseks iš paskos šiek tiek vėliau. Žinoma, tai nepaprastas kelias, ypatingai tuomet, kai tėvai gerai jaučiasi, neturi viršvorio ar sveikatos problemų.

Jei norite maitintis sveikai ar bent jau sveikiau nei iki šiol būtina domėtis ką valgote. Pirmas dalykas nuo ko reikėtų pradėti – skaitykite maisto produktų etiketes. Tikriausiai dauguma jūsų taip ir daro, tik dažniausiai tai apsiriboja skaičiavimu „E priedų“ kiekio.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį maisto produktų etiketėse, renkantis užkandžius vaikams?

Reikėtų žinoti, kad etiketėje visuomet sudėtinės dalys vardinamos nuo didžiausios iki mažiausios. Keletas dalykų į ką reikėtų atkreipti dėmesį bei vengti išdėstyti žemiau.  Šie paprasti patarimai lengvai įsimenami ir tikrai jums pagelbės perkant užkandžius ir maistą vaikams Pirma, būtina įprasti skaityti etiketes, tai yra žiūrėti ne tai, kas parašyta pakuotės pirekinėje dalyje, o versti kitą pusę ir skaityti sudėtį parašytą mažomis raidelėmis.  Dažnai pamatysite, kad tai kas skelbiama neatitinka tikrosios situacijos. Tiksliau sakant reklama nemeluoja, bet sudaro įspūdį kitokios sudėties.

Pavyzdžiui, pusrytainiai „Belvita“ daugelio laikomi sveikais sausainiais ir puikiu užkandžiu vaikams. Perskaičius pavadinimą “Belvita” pusrytainiai su 5 grūdais ir pienu“ susidaro įspūdis, kad tai sveikas, sudėtingų angliavandenių kupinas produktas, praturtintas pienu. 

Sveikos mitybos specialistė skaito viešai skelbiamą sudėtį ir atkreipia dėmesį, jog šiuose pusrytainiuose yra tik 20,3% sveikų javų grūdų, tačiau net ir šis skaičius netikslus, nes dalis jų- dribsniai, kas nėra sveiki grūdai.

Tuo tarpu paprastų (šlifuotų grūdų) miltų yra net 51.3%. Skelbiama, kad šie sausainiai su pienu, tačiau pieno juose nėra. Sudėtyje yra pieno milteliai, kurių sudėtis: 0,9% pripildytas ir 0,9% pašalinti riebalai (16% šviežio pieno ekvivalentas). Žinoma, šie sausainiai sveikesni, nei pagaminti vien iš įprastų miltų, bet tai tikrai nėra sveikas maisto produktas, skirtas kasdieniui užkandžiui.

Antra, daugiausia vaikai užkandžiauja greitai pasisavinamais angliavandeniais. Tai ir  cukrus ir šlifuotų grūdų miltai, pavyzdžiui mums įprasti aukščiausios rūšies miltai, krakmolas. Šie produktai kelia išbalansuoja sotumo ir alkio jausmus bei kenkia sveikatai.

Skaitant maisto produktų etiketes verta žinoti, kad cukrus – tai visos produkto sudedamosios dalys, kurios baigiasi raidėmis –ozė. Kai kuriuose produktuose suskaičiuosite net 3-4 skirtingas cukraus rūšis.

Trečia, Vaida Kurpienė primena, kad pieno produktuose taip pat yra cukraus. Dalis jo natūralus – laktozė. Tokiu atveju viskas gerai, tačiau dažniausiai vaikams perkami įvairūs „skanūs“ pieno produktai. Susimąstykite ką darote, juk vaikiška varškytė, jogurtas su priedais ir panašūs produktai „praturtinti“ ne tik cukrumi, krakmolu, bet ir kitais nevertingais, o kartais ir kenksmingais vaikų sveikatai priedais. Jei manote, kad varškės sūrelyje yra tik varškė – labai apsigaunate. Juose gali būti 90%, o gali būti tik 20%. Glaistytų varškės sūrelių glaistas – tikrai ne šokoladas. Ar vis dar patraukliai skamba?

Visuomet geresnis pasirinkimas yra pirkti kuo natūralesnį produktą, pavyzdžiui varškę, ir paskaninti jį patiems vaisiais ar uogomis.

Ketvirta, sveikos mitybos specialistė įspėja – venkite užrašo „augaliniai riebalai“. Šis užrašas neturi nieko bendro su šalto spaudimo aliejais, kurie yra vertingi sveikatai ir yra būtina sveikos mitybos dalis. Šiuose riebaluose yra trans-riebalinių rūgščių. Šie pakitę, tiksliau pramoninkų pakeisti, sukietinti riebalai yra kenksmingi sveikatai. Suaugusiam žmogui paros dozė kenkianti sveikatai yra 2 gramai.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė rekomenduoja nedelsti ir atsikelti nuo kompiuterio, iš karto nueiti į virtuvę ir paskaityti kuo jūsų vaikai užkandžiauja.