Šeimininkaujame kartu – septynios idėjos, kaip įtraukti vaikus

Šeimininkaujame kartu – septynios idėjos, kaip įtraukti vaikus

05. Jun 2020, 11:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaiko mitybos įpročiai pradeda formuotis dar pačioje vaikystėje, todėl labai svarbu, kad tėvai formuotų supratimą apie subalansuotą mitybą nuo pat mažens. Vis dėlto tėvams pasiekti, kad vaikai įvertintų mitybos svarbą, ne visada lengva užduotis. „Nestlé for Healthier Kids“ iniciatyvos kūrėjai teigia – jei atžalas sudominsite maisto ruošimu ir ypač jei paversite šį procesą nuotaikingu žaidimu, galite pasiekti ilgalaikį rezultatą. Juolab, kad vaikystėje įgyti įgūdžiai turės įtakos ne tik subalansuoto maisto pasirinkimui, bet ir sveikatai.

Taigi kaip suformuoti sveikus savo vaikų įpročius? Pateikiame septynias smagias idėjas:

  • Sudarykite valgiaraštį kartu

Valgiaraščio planavimas visai savaitei ne tik palengvina kasdienę maisto ruošą, bet taip pat padeda pagalvoti apie subalansuotą racioną. Įtraukite ir vaikus į šeimos valgiaraščio planavimą – kartu turėsite progą aptarti sveikesnius maisto produktus. Skatinkite vaikus išsakyti savo pasiūlymus dėl mėgstamų patiekalų, o prireikus – pasiūlykite jiems idėjų.  Atkeipkite dėmesį, kad racioną turėtų sudaryti didesnė dalis daržovių, dalis baltyminio maisto (mėsos, kiaušinių, žuvies, lęšių ar pupelių) ir dalis visagrūdžių makaronų, rudųjų ryžių ar bulvių. Jeigu jų nenulupsite, o tik kruopščiai nuplausite, su maistu gausite daugiau skaidulų. 

  • Sudarykite pirkinių sąrašą

Kai savaitės valgiaraštis sudarytas, reikia suplanuoti, kokių produktų jau turite, o kokių – dar reikia įsigyti. Prieš keliaudami apsipirkti, kartu su vaikais sudarykite pirkinių sąrašą – tai puiki proga ne tik išvengti nereikalingų pirkinių, bet ir leidžia aptarti įvairius maisto produktus ir pasirinkti labiausiai tinkančius subalansuotam racionui. Kad sąrašo sudarymas būtų linksmesnė veikla, pasitelkite žaidimus – pavyzdžiui, nupieškite reikalingus produktus ir leiskite vaikams atspėti, kas tai. 

  • Sudėliokite produktus

Tinkamas produktų laikymas užtikrina, kad jie nesuges anksčiau laiko. Taip pat tai prisideda ir prie tvarkos virtuvėje palaikymo. Geriausiai įgūdžius formuosite, jei grįžę iš parduotuvės paprašykite vaikų, kad padėtų sudėti maisto produktus į tinkamas vietas. Paverskite tai žaidimu: skatinkite vaikus atspėti, kurie produktai keliauja į šaldytuvą, spintelę ar šaldiklį.

  • Laikas gaminti

Labai svarbu vaikus įtraukti į maisto ruošimo procesą. Juk gaminimas kartu, kai vaikas gali išreikšti savo idėjas, o kartu išgristi jūsų nuomonę, taip pat yra labai reikšmingas formuojant sveikus mitybos įpročius.  Tyrimai rodo, kad vaikai, kurie ruošia valgį, yra labiau linkę eksperimentuoti su naujais maisto produktais ir sveikai maitintis.

Išmokykite vaikus lupti daržoves, atitirpinti mėsą ar valyti žuvį – tai taip pat yra galimybė jiems išsiugdyti ir įtvirtinti teigiamus įpročius, pavyzdžiui, išlaikyti virtuvę švarią, plauti rankas prieš ir po gaminimo, taip pat rūšiuoti atliekas.

  • Pasaulio virtuvės

Pažinti skirtingas šalis galima ne tik keliaujant, net ir ragaujant jose populiarus patiekalus. Kalbėdami ir gamindami su vaikais skirtingų pasaulio virtuvių patiekalus, leisite jiems pajusti kultūrų skirtumus. Taip pat parodysite, kiek daug naujų kvapų, tekstūrų ir skonių galima atrasti. O kartu tai dar vienas kelias į sveiką mitybą. Jei trūksta įkvėpimo, internete rasite skirtingų šalių kulinarinių knygų ar receptų.

  • Jutiminė patirtis

Maistas yra visus jutimus įtraukianti patirtis. Tegul vaikai uždengia akis ir naudojasi kitais pojūčiais – kvapu, skoniu, klausa ar lytėjimu, kad atspėtų, koks tai maisto produktas ar patiekalas. Galite šį žaidimą paversti visų šeimos narių rungtynėmis, kas greičiau atspės, ką uodžia ar liečia.

  • Mažieji padavėjai

Tai smagus būdas supažindinti vaikus su maisto pateikimo svarba. Juk itin svarbu, kaip maistas atrodo lėkštėje ir kaip jis patiekiamas ant stalo. Vaikams smagu žaisti padavėjus, nors, be abejo, jiems nebus lengva – niekas nesakė, kad paprasta patiekti maistą ar nurinkti lėkštes nuo stalo nieko nenumetant ir neišpilant!