Nemaloni staigmena ryte - šlapia vaiko lova svečiuose

Nemaloni staigmena ryte - šlapia vaiko lova svečiuose

03. Jul 2018, 06:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vasarą mes keliaujame dažniau nei įprastai. Kelionės savaitgaliais, šeimos ekskursijos, išvykos pas draugus, į gamtą, nakvojimas palapinėse ir pan. Tai vis džiaugsmingos vasaros akimirkos, tačiau kartais jas aptemdo nemalonūs, pasikartojantys įvykiai.

Ką daryti, jei pasilikote nakvoti svečiuose, o iš ryto randate vaiko lovą šlapią? Kaip geriau pasielgti šioje ar panašioje situacijoje, konsultuoja psichologė Alika Sorokina.

- Pirmiausia, ką turime daryti - pašalinti pasekmes: nuvilkti šlapią patalynę ir įdėti į skalbyklę.

- Antra - apie situaciją pranešti buto šeimininkams, atsiprašyti ir pagal galimybes pasiūlyti alternatyvą: galbūt reikės apmokėti čiužinio valymo paslaugas ir pan.

Žinoma, iškart pasirūpinkite vaiku - išmaudykite po dušu, pervilkite sausais rūbais. Ar aptarti su juo, kas ką tik įvyko? Ką ir kaip kalbėti, priklauso nuo jo amžiaus. Jei mažyliui daugiau nei dveji, pokalbis neturės prasmės. O jei jam daugiau nei treji ar ketveri, o gal dar daugiau - jau galima pakalbėti, kas atsitiko, gal jis norėjo naktį į tualetą ir nespėjo nueiti? Tokia patirtis sukelia daug emocijų ir išgyvenimų, ypač vyresniam vaikui. Gal jis per daug gėrė sulčių ar vandens prieš miegą, o gal susapnavo košmarą...? Priežastys gali būti įvairios, tačiau bet kuriuo atveju svarbu rasti tą priežastį ir dėti pastangas, kad tai nepasikartotų. 

Jei vaikui jau 5 - 7 metai, į šlapios lovos "signalą" verta atkreipti didesnį dėmesį. Rekomenduojama konsultuotis su šeimos gydytoju arba gydytoju neurologu, nefrologu, siekiant išvengti ateityje galimų šlapinimosi problemų.

Ko tikrai niekuomet nereikia daryti - barti ir gėdinti vaiko už tai, kas įvyko. Kad ir koks jo būtų amžius - jis to nepadarė specialiai. Juk ir jam labai nepatogu ir, be abejo, jis tai išgyvena savo viduje. Nes jei jį gėdinsite ar dar blogiau - šauksite ant jo, tik pabloginsite emocinę būseną.

Tai mūsų, tėvų, atsakomybė - panaikinti pasekmes, atrasti priežastis ir imtis veiksmų, kad panaši situacija nepasikartotų. Žinoma, jei tai kartojasi, būtina kreiptis į specialistus, kad jie nustatytų tinkamiausią enurezės gydymo būdą.

Mamyčių klubas - už šaunią vasarą, kurios nedrumsčia nemalonūs įvykiai! DryNites - už ramias naktis po ilgos, linksmos dienos, kupinos emocijų!

20180629004207-19226.jpg