Mamos nerimas: "2,3 m. dvynukai perkeliami į vyresniųjų grupę. Ar nebus skriaudžiami?"

Mamos nerimas: "2,3 m. dvynukai perkeliami į vyresniųjų grupę. Ar nebus skriaudžiami?"

30. Jun 2014, 08:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Viktorijos laiško redakcijai:

Auginu 2,3 metų mažiaus dvynukus berniukus. Darželį pradėjo lankyti nuo 1,7 m. Pripratom gana greitai ir lengvai. Nuo rudens turėtume lankyti lopšelio grupę dar vienus metus, bet auklėtoja siūlo mums keliauti su ja ir 3-mečiais vaikais nebe į lopšelį.

Jaučiu nerimą, nes jie patys mažiausi grupėje, dar nekalba. Yra tų vaikučių metais vyresnių, būna, ir užgauna. Auklėtoja sakė, kad maniškiai nėra linkę konfliktuoti, tai jei kas atima kokį žaislą, tai jie linke pasiduoti, atiduoti. Asš norėčiau, kad jie pakovotų už save ir už žaisliuką, kurį turi. Gal taip ir bus skriaudžiami, nes yra mažesni? Mergaitės grupėje juos vadina leliukais - broliukais

Kitas klausimas - ką reikės veikti po trejų metų, kai sueis 5,5 metukų? Gal reiktų leisti į lopšelį dar vienerius metus su pusmečiu ar metais jaunesniais vaikais?

Dėkoju už jūsų atsakymą!

Konsultuoja darželio „Šilagėlė“ pedagogė Ieva Žiūraitė

20140627134018-32686.jpg

Kiekvienas tėvelis savo vaikučiui nori ir siekia suteikti viską, kas geriausia ir naudingiausia jų vaikui. Tačiau, kaip teisingai pasielgti, jei darželio pedagogė – auklėtoja siūlo vaikutį(-čius) vesti į vyresniųjų grupę, o tėvai baiminasi, kad jų vaikučiai dar per maži tokiam žingsniui.

Vienareikšmiško atsakymo, kaip teisingai pasielgti nėra. Galime tik numatyti ir aptarti galimus kiekvieno pasirinkto sprendimo niuansus.

Jei darželio pedagogė – auklėtoja tėveliams siūlo vaikučius vesti į vyresniųjų vaikų grupę, gali būti, kad ji vaikučiuose mato didelį potencialą greitesniam vaikų ugdymuisi, pasaulio pažinimui. Pasaulinėje praktikoje toks vaikų ugdymo modelis yra puikiai taikomas ir pasiteisinęs. Mažieji vaikučiai, lankantys vyresniųjų grupę greičiau socializuojasi, tobulėja ir lavėja jų smulkioji motorika, judesių koordinacija, kalba ir kalbėjimas.

Kasdieniniu pavyzdžiu jaunesnieji vaikučiai yra nuolat skatinami pasitempti, aktyviau įsitraukti į vykdomas veiklas. O tuo tarpu vyresnieji vaikai yra skatinami rūpintis mažesniaisiais – jaunesniaisiais grupės vaikais, ugdomos tokios jų dorybės, kaip supratimas, tolerancija, pagalbos suteikimas.

Svarbu akcentuoti ir tai, kad pedagogė, kuri pasiūlė ir pasisiūlė ugdyti mažesnius vaikus kartu su vyresniais, su tokiu sprendimu prisiima atsakomybę už jaunesniųjų vaikučių saugumą, psichologinę jų savijautą, nenumenkinant grupėje vykdomų užsiėmimų ir veiklų kokybės.

Tačiau, jei tėveliams visgi yra neramu dėl vaikučių amžiaus ar galimo jų nepasiruošimo, tikai nėra nieko blogo dar metus ar pusantrų vesti vaikučius į lopšelio grupę. Svarbiausia, kad vaikai jaustųsi patogiai, jaustųsi saugūs, būtų nuolat ugdomi ir grįžę iš ugdymo įstaigos galėtų su tėveliais pasidalinti ką naujo sužinojo, pamatė, pajuto.

Pabaigai tegalime pasiūlyti rimtai ir išsamiai pasikalbėti su pedagoge, jos manymu, kas būtų naudingiau vaikučiams ir aptarti galimybę esant reikalui vaikučius arba iš lopšelinukų grupės pervesti į vyresniųjų grupę, arba atvirkščiai: iš vyresniųjų grupės į lopšelinukų. Ir reikia nuolat kalbėtis su vaiku(-ais), stebėti vaikų savijautą ugdymo įstaigoje ar grįžus iš jos, sekti vaikų susidomėjimą ir įgytas jų kompetencijas.

Sėkmės.

30. Jun 2014, 09:43

iš savo patirties, mano sūnus taip pat lopšelį pradėjo lankyti 1,7, kai suėjo 2,8 perkėlė į vyresniukus, nesigailiu nei kiek, vaikas buvo visų mylimas, puikios auklėtojos, vyresni draugai net batukus padėdavo užsiauti ir ttt, taip pat ėmė sparčiau tobulėti deklamuoti, dainuoti, tapo savarankiškesnis. manau tikrai nieko blogo, čia geriau nei 3- 3,5 metų vaikui sedėti su 1,5-2 m. vaikais😉

Gintarep Gintarep 30. Jun 2014, 09:38

mano dukrele ejo su vyresniais ir dar labai dominavo berniukai. kadangi vaikas labai norejo/nori i darzeli nesukau galvos,kad mano vaikas jauniausias berniukiskoje grupeje (20 berniuku, 4 mergaites buvo)