Ką daryti, jei vaikas nenori pietų miego?

Ką daryti, jei vaikas nenori pietų miego?

26. Jan 2022, 13:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaikams, ypač mažesniesiems (23 metų), miegas, nepriklausomai nuo to, ar tai pietų miegas, ar nakties, asocijuojasi su namais. Vaikams ne tiek svarbu užmigti, kiek nubusti namuose, sako „Šilagėlės“ darželio pedagogė Kornelija Kačinskienė.

Tokio amžiaus vaikams dažnai kyla pasipriešinimas miegui vien dėl to, kad vaikas nenori darželio iškeisti į namus. Tačiau darželyje vaikučiai labiau pavargsta nei namuose, kadangi daug bendrauja su bendraamžiais, o per bendravimą vaikas mokosi būti kartu su kitais, dalytis, žaisti, atsiriboti nuo triukšmo. Visa tai vargina ir nervų sistemai reikia poilsio.

Jei vaikas nenori miegoti:

  • jam visada galima leisti pagulėti atsimerkus;
  • svarbiausia, kad auklėtojos miegu neišgąsdintų vaikų, o juos kaip nors sudomintų
  • miegojimas ar gulėjimas su mylimiausiu žaisliuku, pasakos ar lopšinės klausymas padeda vaikui pasijusti saugiam, ramiam ir vaikas galės ramiai mėgautis poilsiu, nebūtinai miegu.

Auklėtojos dažnai pastebi, kad pamiegoję pietų miego vaikai būna linksmesni, geresnės nuotaikos, nors pasitaiko, kad vaikai sako, jog nenori miegoti pietų miego. Taip pat miegojimas su kompanija (su kitais grupės draugais) dažnai padeda vaikams užmigti greičiau ir nors jie teigia, kad pietų miegelio nemiegos, o tik pagulės, dažnai užmiega vieni pirmųjų.

Tačiau jeigu vaikas neužmiega ir moka pabūti tyliai, t.y. nepažadinti draugų, tuomet galima duoti pavartyti knygeles ar užsiimti kita ramia veikla.