Darželiui STOP

Darželiui STOP

18. Sep 2020, 17:08 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Lukui pradėjus lankyti darželį labiausiai bijojau, kad nesusirgtų. Nes liga ir iškritimas iš ritmo dažniausiai sugriauna visą adaptacijos darbą ir po to grįžus viskas prasideda iš pradžių.

Ir ką gi, užteko savaitės lankymo ( o tiksliau 4 dienų) ir turim... turim slogą iki kelių. O po Luko susirgo ir brolis, ir aš prisijungiau prie kompanijos. 

Dar praeitą savaitę neišleidau Luko penktadienį į darželį su mintim, kad geriau ilgesnės išeiginės, nei ilga liga, bet, dėja, nepadėjo. Per išeigines sloga tik išsivažiavo. Sulaukėm ir temperatūros.

Ta pati istorija buvo ir su vyresniuoju broliu. Pradėjus lankyti irgi netrukus apsirgo. Pirmais metais taip ir lankė. Savaitė darželyje, dvi namie. Ir įtariu, taip bus ir su Luku. Stresas imuniteto tikrai neprideda, o tokie mažiukai labai imlūs visokiems virusams.

Kita vertus, tikėjausi, kad Luko imunitetas geresnis nei brolio, nes Lukas jau ne sykį buvo apdovanotas brolio įvairiomis ligomis, parneštomis iš darželio.

Ir dabar galvoju: aš nenoriu, kad mano vaikai sirgtų kas savaitė, ir lyg darau viską, kad taip nenutiktų. Skaitau straipsnius ir patarimus, kaip stiprinti imunitetą, stengiuosi laikytis tų patarimų, perku ir vitaminus. Ir jie vis tiek serga. 

Aš suprantu, kai tai roto virusas ar vėjaraupiai. Lukas ir tai praėjo. Bet kad kas sykį vis kabintųsi eilinė slogelė?

Taip, suprantu ir tai, kad eilinė slogelė - tai kaip toje reklamoje:"tai tik slogytė.." - nėra viskas taip paprasta ir į slogą reikia žiūrėti labai rimtai. 

Svarbiausia nepraleisti pačios pradžios, kad sveikimas būtų lengvesnis ir spartesnis.

Taigi, darau ką galiu ir kaip galiu. Svarbiausia, kad stengiamės laikytis darželio dienotvarkės. Brolis dabar irgi neina, bet keliamės visi vis tiek anksti. 

Kitą savaitę  tikiuosi sugrąžinti vyrukus į darželį. Bet nežinau, ar darželis priims. Dėl kosulio. Po ligos kosulys gali išlikti dar net kelias savaites. Apie tai irgi skaičiau. Ir turint omeny tą covid problemą, darosi baisu, kad mano vaikų ten neizoliuotų ir neimtų tirti. 

P.S. kad ir kaip būtų liūdna, bet dažnai vaikai suserga dėl netinkamos priežiūros. Net jei aš darysiu viską teisingai: sloksniuosiu rūbus, kad vaikas neperkaistų, laiku pakeisiu šlapius nuo prakaito drabužius, prižiūrėsiu ir rūpinsiuos, darželyje to niekas nedarys.

Kai grupėje nuolat būna apie 10 vaikų mažiausiai, auklėtojos tikrai nespėja visų sužiūrėti ir sutikrinti. Kartais iki absurdo... ( nutikimas iš draugės patirties, beje darželis Vokietijoje: ryte dukra atvesta su suknele ir pėdkelnėmis, ant viršaus užmautos lauko kelnės, nes ruduo, lauke vėsu. Po darbo mama pasiima vaiką iš lauko, nes grupė jau žaidė lauke. Vis dar šalta. Vaikas straksi su suknele ir pėdkelnėm, be kelnių. Paklausus kodėl taip, auklėtojos labai nustemba, maždaug mes galvojom, kad čia visa apranga. Ir šiaip, skundėsi, kad jos nespėja. Nors tai buvo spec grupė, kur 6 vaikai ir 3 auklėtojos)

Pas mus darželyje irgi būna visaip.Praeitą savaitę rytai buvo vėsūs, o po pietų gan šilta, ir vyresnėlį pasiėmiau iš darželio žaidimo aikštelės su visa rytine "šilumos amunicija"- užsekta iki kaklo striukė, megztukas po apačia ir šalikas. Grįžom namo šlapi kiaurai. Arba būna atvirkščiai, kai vėsu, "pametam" kažkur megztinį... 

Iš vienos pusės, Luko broliui beveik penki, jis pats galėtų kažkiek reguliuotis savo drabužius. O gal ir per mažas ir per daug išsiblaškęs? Bet mažyliai, tokie kaip Lukas, kurie dar nemoka patys visko apsirengti, yra priklausomi nuo auklėtojų. Ir aš žinau, kad neįmanoma kiekvieno vaiko sužiūrėti individualiai pagal kiekvieno tėvelio instrukciją.

Norisi tikėtis, kad mums pavyks svarbiausi dalykai - sustiprinti imunitetą ir pamilti darželį, kad jis Lukui nebeatrodytų lyg baubas...

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 21. Sep 2020, 13:02

Floryte, pas mus darželyje irgi eina du kartus, prieš pietus ir po vakarienės. Tai va mažuosius iš ryto veda ne visada, na o jei blogas oras tai ir išvis nieko neveda. Na, aišku, jei jau vėjas ir lyja kaip iš kibiro tai suprantama. Bet jei truputį lynoja, bent jau vyresnieji vis tiek išeina. Turbūt visuose darželiuose savo tvarka.

floryte floryte 21. Sep 2020, 12:35

Stebulė - tikrai pritariu, kad buvimas lauke išvaiko vaikams ligas. Mūsų darželyje vesdavo vaikus 2 kartus per dieną į lauką. Bet, matyt, reikėtų dar daugiau būti lauke. Šešiamečiams juk jau yra rimtesnė programa, turi išmokti skaityti, rašyti, tad aišku, kad nemažai laiko leidžia ir klasėje.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 21. Sep 2020, 10:10

Ačiū!
O žinot, dėl lauko, pilnai sutinku. Reikia gryno oro. Mūsų grupėje šiuo metu likusi tik viena auklėtoja, tai žinau, kad jai visus suruošti į lauką sudėtinga. Apskritai, kalbėjausi su buvusia auklėtoja... atskira tai tema aišku, bet pasidarė jet gaila auklėtojų, kiek krūvio jos gauna. Iš žmogiškos pusės suprantu, kad kartais patingi išeit į lauką, kartais realiai negali, nes tuo metu koks nirs susirinkimas... bet galvojant apie savo vaiką šiek tiek pikta. Nes tikrai, visč dieną prasėdėti susikimšus nėra gerai. Namie net sirgdami einame į lauką, jei nėra temperatūros, na ir be abejo, atokiau nuo kitų vaikų.

Stebulė Stebulė 21. Sep 2020, 09:23

Žinokit, pasakysiu taip - kuo vaikai darželyje bus daugiau lauke, tuo mažiau sirgs. Kai bandžiau leisti Rikantę į valstybinį darželį, susidūriau su tuo, kad auklėtojos net esant geram orui nenorėjo vaikų vesti į lauką, nes "dar per maži" (per mai kam? laukui? kukū...), o esant prastesniam orui jau nė nekalbu... Manot, sveika būti gana mažoje patalpije su 15 vaikų susigrūdus? o kaip išvėdinti, jei vaikai miega toje pačioje patalpoje ir į lauką neina? tai patalpa dar ir nevėdinama. reikalaukite, kad tokiu oru vaikai būtų lauke kiek įmanoma daugiau, geriausia, kad išvis nė nebūtų grupėje - ten lai tik pavalgo ir pamiega. Abi dukros atlankė lauko darželį. Kai pradinukai neidavo į mokyklą, nes per šalta, mūsų vaikai visą dieną žaisdavo lauke ir beveik nesirgo. Dabar vyresnėlė išėjo į valstybinę mokyklą, priešmokyklinę grupę. Tai jau nusiteikiau, kad sirgs. Nes nors ir leidžiu tik pusdieniui, tą laiką jie prasėdi klasėje. na ir tikrai. antra savaitė ir vaiaks serga. 😀

floryte floryte 20. Sep 2020, 23:30

Ko gero, visi mažyliai, pradėję lankyti darželį serga, kol "užsiaugina" imunitetą. Maniškė pradėjo mažiau sirgti tomis "peršalimo" ligomis 5-erių.

RenataŪselienė RenataŪselienė 20. Sep 2020, 22:09

Sveikatos Jums ir kantrybės einant šiuo pilnų išbandymų keliu?