5 patikimi būdai, padedantys lavinti vaikų vaizduotę

5 patikimi būdai, padedantys lavinti vaikų vaizduotę

04. Dec 2018, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nereta tėvai ima nerimauti dėl to, kad jų vaikas nuolat svajoja, „skrajoja padebesiais“ ir tarsi gyvena savo fantazijų pasaulyje. Tačiau dėl to nėra jokio pagrindo nerimauti! Atvirkščiai, vaikų vaizduotės lavinimą būtina skatinti. Vaizduotė – tai vaiko durys į vidinį ir išorinį pasaulį, ji padeda geriau suprasti save ir aplinką, rasti sprendimus, net sudėtingiausiose gyvenimo situacijose.

Dauguma suaugusiųjų, remdamiesi savo gyvenimo patirtimi, yra įsitikinę, kad sėkmės  pasiekia tik rimti, racionalūs ir tvirtą pagrindą po kojomis jaučiantys žmonės ir norėtų, kad tokie būtų ir jų vaikai.  Šios savybės, be abejo, yra svarbios,  tačiau ne mažiau svarbi ir vaizduotė. Vaikų mąstymas skiriasi nuo suaugusiųjų, ir vienas šių skirtumų – vaizduotė, kuri sukuria pagrindą visoms kitoms mąstymo formoms. Vaizduotė padeda vaikams sukurti ir išlaikyti mintyse vaizdą to, apie ką mąsto. Spontaniškai žaisdami vaikai  persikelia į menamą erdvę ir tarsi kuria save, įsisavina pasaulio suvokimą, turtina savo vaizduotę, lavina abstraktaus mąstymo, improvizacijos ir daug kitų įgūdžių.

Atliktų tyrimų ir stebėjimų duomenimis, vaizduotė ima reikštis baigiantis antriesiems gyvenimo metams. Tai nepaprastai svarbus vaiko raidos etapas. 

20181129104916-22237.jpg

Kaip tėvai gali padėti vaikui lavinti vaizduotę?

Pirmiausia, … netrukdykime! Daugelis tėvų norėtų, kad jų vaikas būtų išmintingas, racionalus, nepriklausomas ir tinkamai pasiruošęs įvairiausiems gyvenimo iššūkiams. Todėl linkėdami savo vaikams gero, mėginame „nuleisti juos ant žemės“, o į jų fantazijas reaguojame kritiškomis pastabomis: „juk karvės neskraido!“ arba „taip tikrame pasaulyje nebūna!“  Leiskime vaikams nevaržomai fantazuoti ir kurti istorijas. Tai yra natūralus pasaulio pažinimo etapas. Vaizduotė reikalinga ne tik kūrybiškumui, ji padeda numatyti įvykių ir elgesio pasekmes. Todėl, kai vaikai pasakoja apie skraidančius drakonus, arba karves ir kitokius paslaptingus padarus, gyvenančius po lova ar  spintoje, geriau įsiklausykime į mažylių pasakojimus ir kartu pasinerkime į jų fantazijos pasaulį!

Kalbėkime su vaikais. Kalba – tai vienas iš vaizduotės lavinimo instrumentų, tad kalbėti su vaiku naudinga kuo daugiau pačiomis įvairiosiomis temomis. Nuolat pasiteiraukime, ką vaikas galvoja vienu ar kitu klausimu, apie ką jis svajoja, ko trokšta.

20181129105207-72623.jpg

Klausykimės muzikos. Psichologai ir edukologai pripažįsta, kad muzika teigiamai veikia vaikų raidą,  skatina smegenų veiklą, stimuliuoja vaizduotę, lavina estetinį skonį, leidžia patirti ir geriau pažinti jausmus. Kartu su vaiku klausydami klasikinės muzikos galite pasikalbėti, kokius jausmus ir vaizdus ji sukelia. Kurkite su vaiku istorijas ir leiskite muzikos garsams nunešti jus į vaizduotės ir jausmų pasaulį.

Skaitykime pasakas. Skaitydami vaikams padedame ne tik praturtinti jų žodyną, bet ir laviname jų gebėjimą sukoncentruoti dėmesį. Pasakos, istorijos veikia panašiai kaip ir muzika  - jos sužadina vaikų vaizduotę. Mažesniems vaikams labiau patinka patiems įsitraukti į pasakų knygos su spalvotais piešinėliais skaitymą, vyresni vaikai jau mažiau domisi piešiniais, jie labiau linkę koncentruoti dėmesį į pasakos siužetą, kurį vaizdžiai „nupiešia“ jų pačių vaizduotė. Skaitydami kartu su vaiku pasikalbėkite, kaip jis įsivaizduoja vieną ar kitą personažą, ar vietą, kurioje vyksta veiksmas.

20181129104948-38258.jpg 

Žaiskite ir kurkite. Žaidimai ir kūrybingi užsiėmimai lavina vaikų vaizduotę, todėl juos turėtų supti kuo daugiau įvairių žaislų ir kūrybos priemonių. Leiskime vaikams kuo daugiau laisvai kurti naudojant spalvotą popierių, pieštukus, plastiliną, molį ar kaladėles.  Mažiems vaikams, kurie dar tik mokosi naudotis įvairiomis priemonėmis ir įrankiais, gali prireikti suaugusiųjų pagalbos kerpant, klijuojant ar konstruojant pirmuosius kaladėlių statinius.  

Skatinkime vaikų veiklą ir žaidimą „be taisyklių“ ir griežtų instrukcijų, panaudojant „daiktus ne pagal paskirtį“. Pavyzdžiui, galite su savo mažyliu smagiai praleisti laiką žaisdami stalo futbolą. Iš LEGO DUPLO kaladėlių sukonstruokite bokštus – kojas, kuriomis reikės įmušti įvartį. Iš skirtingų spalvų kaladėlių sukonstruokite vartus, reprezentuojančius skirtingas šalis (pavyzdžiui, geltona-žalia-raudona Lietuvos komandai), pasirūpinkite kamuoliu, kurį gali pakeisti karoliukas ar paprasčiausia pupelė ir pasiruoškite apginti nuo įvarčio savo vartus. Galbūt po smagių varžybų nutarsite surengti apdovanojimų ceremoniją. Iš ko pasigaminsite čempionų medalius? Pasitikrinkite, kokius sprendimus ir idėjas pasiūlys jūsų ir jūsų vaiko vaizduotė. 

 20181129104959-88640.jpg