12 pasižaidimų su vaiku, mokant pažinti kūno dalis

12 pasižaidimų su vaiku, mokant pažinti kūno dalis

19. Apr 2020, 18:56 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mama Vaiva dalinasi žaidimais, kuriuos su dukra žaidžia nuo kūdikystės. Neišskiria žaidimų pagal amžiaus grupes, nes žaisti su vaiku jai visada smagu ir įdomu.

Pakalbėkime

Nuolat komentuokite tai, kas susiję su kūno dalimis: „Kiškim termometrą į pažastį“, „Oi, nusibrozdinai kelį“, „Minkštos tavo šlaunys“, „Kokia lanksti nugara“...Vartydami žurnalus taip pat kalbėkite apie tai, ką matote paveikslėliuose: kokios mėlynos vaiko akys, kokios moters grakščios rankos, kokie ilgi pirštai, kokie ilgi dėdės ūsai...

Pučiu pučiu

Išrengę savo kūdikį oro vonioms, švelniai pūskite jam į skirtingas kūno vietas, įvardydami kūno dalį: „Pučiu, pučiu į veiduką, delniuką, pilvuką...“ Nepamirškite daug šypsotis. Mano beveik dvimetei panelytei patinka, kai pučiu į ją plaukų džiovintuvu. Ji pati pasako, į kokias kūno dalis nukreipti vėją.

Bučiniai bučinukai

Viskas, kaip ir prieš tai žaidime, tik čia savo brangenybę bučiuojate ir dainuojate: „Pakšt, pakšt į žanduką“ arba „Bučkis bučkis tau į nosį...“ ir t.t.

Kutuliukai

Šiuo atveju kūno dalis švelniai kutenate pirštais, plunksna ar teptuku ir dainuojate: „Kuti kuti tau pilvuką, kuti kuti kakliuką...“

Apsirengimo dainelė

Rengdamiesi būtinai įvardykite kūno dalį. Galite sugalvoti savo apsirengimo dainelę.

Šmurkšt galvytę į garažą

Į megztinį mažą, mažą

Šmurkšt dešinė, kairė rankytė

Į geltonas rankovytes.

Įvažiuoja ir kojytės

Į šiltas, gražias kelnytes.

Kepurėlė bravo, bravo

Ant galvytės užvažiavo.

Pirštinukės jaukios, jaukios

Jau mažų pirštukų laukia...

Žnybu žnybu žnybinai

Paaugusiems vaikučiams sunku išlaukti, kol mama pakeis sauskelnes, taigi sugalvojau sauskelnių dainelę, kuri padeda ne tik nukreipti dėmesį, bet ir išmokyti mažąją judruolę kūno dalių pavadinimų. Dainuojame tokius žodžius, atitinkamai atlikdami įvardijamus dainoje veiksmus: 

Žnybu, žnybu, žnybinai

Šlaunis žnaibo žąsinai (žinoma, nežnybkit stipriai)

Pastuksena keliukus

Pabarbena kulniukus

Pakutena padukus

Pakedena pirštukus

Žnybu, žnybu, žnybinai

Blauzdas skabo žąsinai.

Labanaktuko dainelė

Jūs, tėveliai, šia dainele nušausite du zuikius – paruošite savo mažylį kelionei į sapnų karalystę ir pakartosite kūno dalių pavadinimus, o mažylis puikiai leis laiką, mėgaudamasis jūsų artumu. Dainuokite apie visas kūno dalis (nuo viršaus žemyn), paliesdami ar pakutendami tą kūno dalį, apie kurią dainuojate. Nei melodija, nei ritmas nėra svarbu. Taip pat nesvarbu įmantrios frazės ar eilėdara – svarbu viską daryti iš širdies. 

Labanaktis, plaukučiai, labanaktis, labanakt,

Labanaktis, kaktyte, labanakt tau ir šiąnakt.

Akytės ir nosyte, labanaktis, labanakt.

Skruostukai ir lūpytės, ir jums tariu labanakt.

Barzdutei ir kakliukui, labanaktis, labanakt,

Petukai jūs mažiukai, ir jums tariu labanakt...

Pažaiskime pirštukais

Jie supažindina su pirštukų pavadinimais. Be visų interneto platybėse rastų eiliuotų žaidimų, su mažąja žaidžiame ir savo sugalvotus, pvz., aš sakau: „Nykščiais susidaužkim švelniai, smiliais susidaužkim švelniai...“, ir atitinkamai susidaužiame pirštų pagalvėlėmis. O pirštų pagalvėlėmis galima ir sveikintis, ir myluotis, ir bučiuotis – pabandykite.

Drabužiai drabužėliai

Ištraukite vaiko išaugtų drabužėlių dėžę – tegul vaikas įvardija ir parodo, ant kurios kūno dalies vilktis atitinkamą rūbą. Galite rūšiuoti, kurie tinka ant kojyčių, kurie ant galvos...

Pamiršau, pamiršau

Šiam žaidimui prireiks pliušinio žaislo ar lėlės. Vaidinkite, kad esat pvz. meškutis:

Labas, Meda, labas, labas

Aš esu meškutis Vladas.

Pamiršau, kur mano pilvas –

Tu parodyk man...

Tešku tešku

Taip, supratote teisingai – jei jūsų vaikui patinka vanduo, mokydamiesi kūno dalių pavadinimų būtinai išnaudokite maudynes. Kol vaikas mažas, patys įvardykite, ką prausiate: „Meda prausia delniukus, delniukus, delniukus“, „Meda prausia petukus, petukus, petukus“ ir t.t. Didesniam vaikui duokite prausti lėlę ir tegul jis įvardija lėlės kūno dalis.

Skauduliukai

Jums reikės vaikui mielo žaislo. Sakykite: „Lėlytei labai skauda pilvuką. Pabučiuosim – neskaudės“ ir pabučiuokit lėlės pilvuką. Tada vaidinkite, kaip džiaugiasi lėlė, kad jai nebeskauda. Ūgtelėję vaikučiai patys bučiniais „gydo“ mylimo žaislo skaudamas vietas. 

Smagaus laiko su vaikais!