Laba diena, mielosios mamytes. Noreciau pasiteirauti, gal kuri Jusu kelete vestuves Zemaitijoje? Reikia man sioki toki darbuka parengti ir reikia informacijos, manau ir paciom prisiminti savo vestuves, ir tuo paciu man padesite, tad pasidalinkit vestuviu paprociais, ar buvo pirslio korimas, tevu palaiminimas ir panasiai... Bet tik Zemaitijoje.
ir pas mus visą paradą rikiavo piršliai😀
reikejo per zirnius su kelenais eiti,paskui dar prie kelniu sagties pritvirtino piestuka ir ji reikejo pataikyti i buteli. kazkaip pirma pora dominuoja kai nebuna prisliu,o jeigu yra pirsliai,tai viska jie daro
O va lauraei del tu pavogtu batu, kokios uzduotys buvo gal pameni juos atsiimant? o jolantux pas jus pirmoji pora taip pat nedominavo? reali26 sakei dalyvavai pries keleta metu, ar pasikeite kas? va sake pirslio nekore, nebuvai del vagysciu girdejusi, o tuomet ispirkas pirsliai ar pirmoji pora mokedavo?
mes pirslio nekorem,kazkaip pats prislys prase,kad sitos tradicijos nedarytume😀 matyt pabijojo😃 del stalo,tai viska ispirko pirsliai,pas mus piram pora nedominavo,viskas dare pirsleliai😀 del vagysciu,tai pas mus tik batus kai kuriu paeme,kurie sunkiai kelesi,tai paskui buvi juoko,kol jie atgavo juos 😃 dabar kazkaip bent jau musu aplinkoj yra savaime aiksu,kad reikia nesti vokeliais,niekas jokiu patalyniu ar puodu netempe.😀 mano giminaitis padovanojo auksine zuvele su graziu apvaliu akvariumu,o akvariume buvo skrynute,o joje pinigeliai,buvom suzaveti,ir iki siol auginame ta zuvele 😀 pirmaji vakara buvo stalas nu toks tradicinis,buvo visko ir misrainiu ir zuvies,ir vistienos ir t.t o antros dienos ryta buvo kopustyne ir kastinis su bulvem,nieko skaniau nebuvo galima isivaizduoti 😀 taip taip,teveliai pasitiko su duona ir druska 😀 ne keli musu svetimi niekas nestabde,bet labai daug is svetimu masinu mums pypino,tai kzkaip buvo malonu,kad daug kas atkreipia demesi i papuostas masinas ir lyg mus taip kaip pasveikina😀😀 dar atsiminiau,kad pirmaji vakara,prisliai parenka is sveciu tokius kaip stalo komendantus,jiems duoda kazkoki tai atributa,kad stebetu savo stalo gala,kad visu stikliukai ir taures butu pilni😀 o pas mus dar antra diena prislai istrauke dvi vaikiskas pdkelnes,ruzava ir melyna,ir siule paspelioti koki prima leliuka susilauks jaunieji,ir i tas kojines mesti pinigelius😀 kas po lita,kas po 10,ir taip susirenka dar siek teik 😀
dar pamiršau paminėti, kad ryte piršliai medaliais apdovanoja svečius, o apdovanojimai būna visokiausi, kaip didžiausiam miegaliui, geriausiam šokėjui, meiliausiai porai ir pan😀 ir dar kitą dieną būna taip vadinamas pageidavimų koncertas, kai svečiai kažko linki jauniesiems, paprašo muzikėlės kokios nori ir įdeda pinigėlių už tai😀, jei atvirai man tas koncertas nepatinka, nes užtrunka labai ilgai ir tiesiog vargina😀
na pas mus vagysčių nebuvo, pasitinka tėvai jaunuosius su duona ir druska ir vandeniu, stalą išpirkinėjo piršliai, piršlio korimas taip[ pat buvo, ir kelią tvėrė tiesiog paprasti kaimo žmonės, dar būna kad ateina iš kaimo žmonės persirengę ir atneša jauniesiems kokių nors dovanų😃 Dovanų sarašo neturėjom, ir daugiausiai dovanų buvo vokeliuose, o kas norėjo pasiklausė ko reikėtų😀 Na pas mus ryte buvo raugintų kopūstų sriuba ir kastinys buvo😀 Jaunosios ašaros tai padarytas toks saldžiarūgštis gėrimėlis, kurį duoda iš kokio šaukštelio, ir būna labai pageidaujamas tų kuriems būna sunkus rytas😃
as apie rytines vagystes nieko negirdejus, papasakokit 😀
taip pat idomu del dovanu, ar buvo sarasa, ar kiekvienas nese ka sugalvojo, ar vokeliai? be to koksmaistas tiekiamas buvo? zemaitiskas? turiu minty kaip daznai Zemaitijoje ryte patiekiamas kastinys su karstom bulvem ir raugintu kopustu sriubyte? ar kazkas kitaip? raset, kad buvo sutikimas jaunos seimos, jis buvo su druska ir duona, taip? ar kelyje pasitaike, kad kas jus stabdytu? turiu minty raset kad kelia uztvere, bet ten buvo savi draugai ar artimi, ar tiesiog pravaziuojant kazkas nepazistamo?
Labai sauniai cia viena kta papildet ir apraset, bet mane taip pat sudomino, kas tos jaunosios asaros. o tokiu tradiciniu pirslio kartuviu nebuvo? o stala kai issipirkti reikejo, viska ispirkinejo pirsliai ar pirmoji pora? kaip su rytinem vagystem ir ispirkom, nes yra toks paprotys, kad ryte pirsliai vagia sveciu daigtus, kurie ilgai miega ir po to reikia juos issipirkti. 😀
jolantux- viska papildei,ir toks jausmas,kad musu vestuvese buvai 😃😃 pas mus taip pat buvo tas lelytes plovimas,malku skaldymas,lekstes duzenas skaciavom 😀 o kas buvo tos jaunosios asaros? pirma karta girdziu 😀 teisingai,pas mus taip pat prisliai vare toki greita greita valsa 😀o dovanas pirsliams bei teveliams mes teikem pirmaji vakara 😀 taip,ir dar skara ir prijuoste man uzdejo,o jau manajam vyrui skrybeliuse 😀😀
na aš pati iš žemaitijos, tai praktiškai viskas tas pats , ką ir pasakojo lauraei, mums dar buvo užduotys grįžus iš kelionės, pirmiausiai tai sugulti ant suolo, taip, kad abiejų galvos būtų ant pagalvės, po to lėlės maudymas ir vystymas, malkų pjovimas, jaunikis turėjo perskelt malką, ir per lentą nešė, kur padeda lėkštę ir skaičiuojamos jos duženos, sakoma tokia šeimyna bus pas jaunuosius, kiek šukių😃 pasak muzikanto pas mus turėtų būti visa futbolo komanda😃 dar pas mus buvo ne tik suspaustas sūris, bet ir jaunosios ašaros, taip pat piršlio cebulynė😃 turėjom profesionalų filmuotoją ir fotografą😀, puokštės nemečiau, keliaraiščio neturėjau, be jaunųjų valso pa mus dar buvo piršlių polka. Antrą dieną jaunieji teikia dovanas tėvams, piršliams😀 nuimamas nuometas ir uždedama skara, jaunikiui kepurė😀
mes tokiu norejom,kokias ir turejom😀 paskutine nakti su jaunikiu miegojom atskirai,as pas savo tevus,jis pas savo.pas jauniki suvaziavo vaikinai,pas mane merginos. paskui pas mus atvaziavo jaunikis su vaikinais,muzikantas juos pasitiko,atlikom zaidima,kad jaunikis surastu jaunaja,tad pirslaii parinko visas poras,pasake kalba,tevai labai nuosirdu palaiminima padare ir tada isvaziavom i kelione. padarem fotosesija,nuvaziavom i zaksa,baznycia ir tada atvaziavom i sodyba,pakleiui i sodyba pernese per tilta, kelias sodyboje buvo uztvertas,reikejo duoti kysi,kad ji atvertu,paskui pasitiko tevai,atlikom zaidimus,tada tevai pasveikino sugryzus jau jaunaja seima ir t.t
tada buvo stalo uzemimas,ji irgi riekejo issiprikti,paskui pirsliai pradejo vesti visa vakara,buvo zidinio perdavimas is tevu,paskui vel visokie ziadimukai,torto pajsuymas,paskui jaunavedziu valsas, keliaraišcio nuemimas,apie kokia 2-3val sveteliai mus palydejo spausti suri, ryte atsikelem,svetelius zadino muzikantas,tada sveteliai visi ejo ragauti musu isspausto surio. manau mes padarem klaida,kad neturejom filmuotos medziagos, tikrai dabar atrodo gaila, o fotografas manau tikrai turi buti prefesionalas,kad padarytu nuostabius nuostabios sventes kadrus😀
va jau matau reali26 reiskia savo nuomone, labai saunu, taip man taip pat atrodo, kad ne nuo regiono priklauso visos tradicijos paprociai ir panasiai. Lauraei o jus patys tokiu norejote vestuviu, kokios butent buvo tradicijos, kokius zaidimus zaidet? manau turi vizualios medziagos, ji manau primena viska, ar taip nemanai, kaip manot ar video medziaga yra butina, ar uztenka tik fotografiju? taip pat idomu ar fotografus samdetes ar tiesiog fotografavo draugai, artimieji?
manau cia nuo zmoniu priklauso, ne nuo regiono 😀 man grazu tradicijos, kitiem nepatinka 😀
Pries kokius 4-5 metus, kiek dalyvavau visose budavo ir tevu palaiminimas, atsisveikinimas su tevais, ir pirslio korimas, stalo uzemimas ispirkimas, nuotakos pagrobimas, pasitikimas su duona, druska, o va siais metais isvis pirsliu nebuvo, nebuvo ka karti, tevu palaiminimas toks minimalus, liko tik pasitikimas su duona ir druska. Daugiau taip staigiai neprisimenu 😀
mes preita liepa kelem savo vestuves zemaitijoje 😀 buvo grazios tradicines vestuves,su prisliais,muzikantais. buvo virs 40 zmoniu 😀 kas dar domina?😀
Tai, kad mano rasomam darbe turi buti tik Zemaitijos regiono, nes darbe atskleisti turesiu vestuviniu paprociu kaita Zemaitijoje, todel ir reikiataip, nes anksciau Zemaitijoje labai daug paprociu vestuviniu buvo. tai ir reikia informacijos, kaip Zemaitijoje vyksta vestuves dabar 😀
Tinka, svarbu, kad Zemaitijoje. Ar buvo tradicines vestuves su paprociais ar tiesiog maza svente savu rate?
pati nekeliau, bet dalyvavau ne vienose vestuvese zemaitijoje 😀ar cia jau netinka?
Laba diena, mielosios mamytes. Noreciau pasiteirauti, gal kuri Jusu kelete vestuves Zemaitijoje? Reikia man sioki toki darbuka parengti ir reikia informacijos, manau ir paciom prisiminti savo vestuves, ir tuo paciu man padesite, tad pasidalinkit vestuviu paprociais, ar buvo pirslio korimas, tevu palaiminimas ir panasiai... Bet tik Zemaitijoje.