Ventrikulomegalija, kas tai?

02. Nov, 05:00

Sveiki, mano dukryte gime pries savaite ir tik vakar parsivezeme is ligonines. Pastebejome, kad diagnozeje parasyta: "galima įtarti 2 laipsnio HIV, ventrikulomegija. Gal zinot kas tai yra??? ant kiek cia blogai ir kaip pasireiskia??? Mums gydytojai apie tai nieko net neuzsimine :(((

03. Nov 2010, 13:47

na ir saunu, as sakau, kad enr ko nerimaut anksciau laiko 😉

03. Nov 2010, 13:41

klauseme seimos gydytojos, sake nekreipti demesio 😃 sako jei butu rimta butu is karto pasake gydytojai ir is ligonines nepaleide 😀 aciu tiems kurie stengesi,ieskojo informacijos 😀

02. Nov 2010, 18:30

Hidrocefalija

Hidrocefalija, kuriai reikalingas chirurginis gydymas, išsivysto 80-90% vaikų, turinčių MMC.

Daugelio studijų duomenimis hidrocefalijos išsivystymo rizika nuo MMC pažeidimo lygio nepriklauso. Kai kurie autoriai nurodo didesnį hidrocefalijos dažnį, esant krūtininės srities MMC. Tulipan (2003) studijos duomenimis, chirurginio hidrocefalijos gydymo prireikė visiems pacientams, kuriems buvo nustatyta krūtininės srities MMC. Juosmens ir kryžmens srities MMC atveju hidrocefalijos dažnis buvo mažesnis ir atitinkamai siekė 87% ir 67%.

Hidrocefalijos išsivystymą sąlygoja Chiari II malformacija, kuri būna visais MMC atvejais, skiriasi tik jos pažeidimų išreikštumas.

Apie 85-95% naujagimių, gimusių su MMC, jau pirmomis paromis po gimimo neurosonografinio tyrimo metu diagnozuojama ventrikulomegalija. Daugelio šių vaikų galvos apimtis normali, nestebima jokios intrakranijinės hipertenzijos klinikos. Apie 15-25% naujagimių, turinčių MMC, hidrocefalijos klinika stebima tik gimus. Jiems būdingi specifiniai kaukolės pakitimai: kaktikaulio displazija, prasiplėtusios kaukolės siūlės. Galimi klasikiniai intrakranijinės hipertenzijos simptomai (įtemptas didysis momenėlis, „nusileidžiančios saulės“ simptomas, atpylinėjimas, dirglumas). Tačiau daugelis naujagimių jaučiasi visiškai gerai. Jiems hidrocefalija pasireiškia tik padidėjusiu galvos augimo tempu, progresuojančia ventrikulomegalija, kuri nustatoma kartojant neurosonografinį ištyrimą.

Dažniausiai hidrocefalija vystosi po MMC plastikos, paprastai per pirmus 5 gyvenimo mėnesius. Ji gali pasireikšti likvoro kaupimusi po oda arba likvorėja pooperacinės žaizdos vietoje ir/arba intrakranijinės hipertenzijos klinika: didelis, išsipūtęs priekinis momenėlis, prasiplėtusios kaukolės siūlės, paryškėjęs galvos poodžio venų tinklas, „nusileidžiančios saulės" simptomas. Kūdikiams hidrocefalija pasireiškia didesniu galvos augimo tempu, pakitusia jos konfigūracija, progresuojančia ventrikulomegalija.

Dažniausiai stebimi simptomai vyresniems nei dviejų metų vaikams: galvos skausmas, dažnai atsirandantis/sustiprėjantis ryte, lydimas pykinimo, vėmimo, pakitimai akių dugne (regos nervo diskų edema), konverguojantis žvairumas, dvejinimasis akyse, „nusileidžiančios saulės" simptomas, nistagmas, pažintinių funkcijų regresas, elgesio, emocijų sutrikimas, piramidinė simptomatika, ataksija, koordinacijos sutrikimai, sunkiais atvejais vystosi letargija, pereinanti į komą.

Retais atvejais hidrocefalija išsivysto vėlesniame amžiuje, paprastai po Chiari II malformacijos ar “fiksuotų” nugaros smegenų chirurginio gydymo. Taip pat intrakranijinės hipertenzijos klinika gali atsirasti/paryškėti asmenims, kuriems kūdikystėje nebuvo taikytas chirurginis hidrocefalijos gydymas dėl nepakankamo simptomų išreikštumo. Vaikams, kurie buvo operuoti dėl hidrocefalijos, visą gyvenimą išlieka jungties disfunkcijos ir jos sąlygotos intrakranijinės hipertenzijos išsivystymo rizika.

Hidrocefalijos diagnostikai naudojami:

* Neurosonografija. Santykinai nesudėtingas ir galimas atlikti be narkozės tyrimas, todėl rekomenduojamas kaip pirmo pasirinkimo tyrimas visais atvejais, kai įtariama hidrocefalija ir yra neužaugęs didysis momenėlis.
* Kompiuterinė tomografija (KT). Suteikia daugiau informacijos apie smegenų anatominius pakitimus, vizualizuoja smegenų skilvelius. KT yra pagrindinis hidrocefalijos diagnostikos metodas vyresniems vaikams, kai dėl užaugusio didžiojo momenėlio nebegalimas neurosonografinis ištyrimas.
* Magnetinio rezonanso tyrimas (MRT). Juo tiksliausiai galima diagnozuoti ne tik hidrocefaliją, bet ir Chiari malformaciją, jos anatominius komponentus, kitas smegenų displazijas. Naujagimystėje ir kūdikystėje atliekamas retai, nes reikalinga narkozė ir yra kvėpavimo sutrikimo rizika dėl smegenų kamieno disfunkcijos. Atliekamas nebent tada, kai planuojama endoskopinė hidrocefalijos operacija. MRT rekomenduojamas atlikti visiems vyresniems vaikams (paprastai 2 metų, kai pasibaigusi smegenų mielinizacija) tam, kad patikimai diagnozuoti MMC lydinčias smegenų displazijas, numatyti vaiko raidos prognozę.

Efektyvaus medikamentinio hidrocefalijos gydymo nėra. Anksčiau buvo rekomenduojami diuretikai (acetazolamidas, furosemidas), dažniausiai posthemoraginės neišnešiotų naujagimių hidrocefalijos gydymui. Manyta, kad gydymas diuretikais daliai vaikų padeda išvengti chirurginio gydymo. Kennedy (2001) studija parodė, kad kūdikių hidrocefalijos gydymas acetazolamidu ir furosemidu yra ne tik kad neefektyvūs, bet ir nesaugūs. Diuretikais gydomų vaikų grupėje ventrikulostomijos operacijos prireikė tokiam pat pacientų skaičiui kaip ir kontrolinėje grupėje, 24% vaikų echoskopinio tyrimo metu buvo nustatyta nefrokalcinozė. Kontrolinės grupės kūdikiai geriau vystėsi, jiems nustatyta mažiau neurologinių sutrikimų. Kodėl diuretikai neigiamai paveikė vaikų raidą lieka neaišku.

Dažniausiai taikomas chirurginis gydymas: atliekama ventrikuloperitoneostomijos operacija.

Kai hidrocefalijos klinika ryški ir stebimi jos progresavimo simptomai, ventrikuloperitoneostomija atliekama kartu su MMC uždarymo operacija.

Jei nustatoma nedidelio ar vidutinio laipsnio ventrikulomegalija, galvos apimtis neviršija/nedaug viršija normą, nėra intrakranijinės hipertenzijos ar smegenų kamieno disfunkcijos klinikos, operacinis hidrocefalijos gydymas netaikomas.

Jei hidrocefalija progresuoja, blogėja bendra būklė, ryškėja intrakranijinės hipetenzijos klinika taikomas operacinis gydymas. Jis taikomas ir tais atvejais, kai galvos apimtis ženkliau viršija 95 procentilės ribą, net ir nesant intrakranijinės hipertenzijos klinikos.



02. Nov 2010, 18:00

o tai nejau gydytoja nieko neisaiskino?

02. Nov 2010, 17:59

man paspaudus nuoroda ismeta visur hodrocefalija tai as taip pat manau kad tai susijusios ligos

02. Nov 2010, 17:33

as manau, kad jei kol kas raso, jog galima itarti, tai labai nerimauti nera ko, aplankys pediatre, su ja pasikalbesit, jei ka, pasirodysit neurologams ir viskas susitvarkys. Mano dukrai yra 2 laipsnio smegenu vandene, arba kitaip tariant hidrocefalija, tai l. panasu.

02. Nov 2010, 17:24

Ivesk i google.lt ventrikulomegalija, ismeta straipsnius kas tai per liga☹

02. Nov 2010, 17:12

cia gal kazkas panasaus i hidrocefalija?

02. Nov 2010, 17:00

Sveiki,
mano dukryte gime pries savaite ir tik vakar parsivezeme is ligonines. Pastebejome, kad diagnozeje parasyta: "galima įtarti 2 laipsnio HIV, ventrikulomegija. Gal zinot kas tai yra??? ant kiek cia blogai ir kaip pasireiskia??? Mums gydytojai apie tai nieko net neuzsimine ☹((