"Indigo"

08. Sep, 12:52

Sveikos, mamos. Nezinau, ar gerai pasirinkau kategorija, taciau labai noriu suzinoti ir specialistes nuomone. Taigi, vakar apsilankem pas pediatre, nebuvo jokios rimtos priezasties, paprasciausiai norejosi konsultacijos. Mano dukrytei spali sueis du metukai,ji labai jau skiriasi nuo kitu man zinomu vaiku, kalba nedaug, paprasciausiai nenori to daryti. Paprasyta pakartoti koki zodi, nusisuka ir sako "ne".Taciau kartas nuo karto nustebina netiketai pasakydama koki zodi, bet jo niekada nekartoja..Matau, kad ji viska supranta, is zvilgsnio matosi, paprasyta kazka paimti uzduoti ivykdo. I viska reaguoja labai emocingai, ypac i jai nepatinkanti garsa - Tele2 reklamos negalime ziureti visai, susiima uz galvos ir spiegia. Panasiai, tik gal kiek ramiau reaguoja i bulviu trintuves, dulkiu siurblio garsa. Lygiai taip pat reaguoja ir i tam tikrus zmones.. zodziu man visa tai kelia nerima. Bandziau ta susieti su tuom, kad nuo 10men ja buvau palikusi auginti vyrui, o pati buvau gryzusi darban.. taciau dabar jau antra savaite, kaip esu namie ir kai kurie "simptomai" tik paastrejo (ar bent jau taip atrodo man). Jos keistumus galeciau vardinti ir vardinti.. zinau, kad vienodu vaiku nebuna, bet norejau isgirsti pediatres nuomone apie tai, ar tai normalu, ar yra kokiu budu kaip padeti pataisyti...ir isgirdau siek tiek keistoka patarima "jums vertetu pasidometi apie Indigo" vaikus". Gryzus namo siek tiek aprimau, pasirodo siais laikais kas astuntas vaikas laikomas "Indigo"..taciau internete labai daug informacijos, ja sunku atrinkti, todel prasau jusu pagalbos : ka apie tai zinote, ar esat kas susudure.. is anksto dekoju. :)

03. Feb 2011, 21:35

Redvelvet mane labai sudomino tapo si temele,pati laukiuosi jau 38savaitele ir pradejau dometis tais indigo vaikais,tavo tiesa kad info internete yra daug,labai dziaugiuosi kad tu jau nebesijaudini del to ir priemi savo mazylia tokia kokia ji yra.

30. Sep 2010, 15:02

redvelvet > šituos tavo paskutinius žodžius kiekvienai mamai į širdį ir kaip gražu būtų jei visi suprastų jų esmę 😀

p.s. Tik atsipalaidavus, savimi pasitikinti mama gali suvokti tokius dalykus, su kuo Tave ir sveikinu. O kiekvienam vaikui nėra geresnės dovanos kaip tokia mama 😀

30. Sep 2010, 09:35

Sveika, Vika. Kadangi si tema nera labai populiari, nusprendziau parasyti butent tau 😉 Su Tatjana siek tiek bendravome, taciau nedaug. Zodziu, apibendrinant, tokiame amziuje kaip mano dukryte yra ganetinai sunku nustatyti ar vakas Indigo. Vaiko talentai ir sugebejimai atsiskleidzia jam augant. Ji pasiule, kai ji bus LT (jei butinai noriu atsakymo, ar mano dukryte Indigo) pas ja apsilankyti. Taciau nemanau, kad vaziuosiu. Is gautos medziagos puikiai supratau, kokie tai vaikai. Ir kuo toliau, tuo labiau man tai tapo nesvarbu. Svarbesniu atradimu man tapo Valdorfo pedagogika. Tai nuostabus dalykas! Kiekviena mama turi savita auklejimo stiliu, intuityviai zino, kaip butent aukleti savo vaika. Valdorfo pedagogika beveik 100% atitinka musu poreikius 😀 Taigi, kuo daugiau i ja gilinausi, kuo daugiau ieskojau informacijos, tuo labiau man tapo aisku, kad nenoriu savo vaikui klijuoti kazkokios etiketes. Niekas nepasikeis jei ja uzklijuosiu. Ar jis Indigo, vunderkindas ar paprasciausia vidutinybe man nesvarbu. Mums, mamoms augant vaikui kyla begale klausimu, begale baimiu ir dvejoniu. Problemos ir dingstys del ko nors sunerimti vis keicia viena kita.Mes nuolat su visais aptarinejame mus jaudinancias problemas. Nepamirskim, kad kiekviena mama su savo mazyliu bendrauja savaip. Kiekvienas vaikas savaip atsako motinai. Visu pirma mums patiems reikia nustoti elgtis vaikiskai. Nelyginkim savo vaiku su kitais noredami iteigti sau kokie jie ypatingi,gabus irprotingi, nerealizuokim savu noru per juos. Tarp mamos ir vaiko turi uzsimegzti ypatingas rysys – objektyvus, ismintingas ir izvalgus. Mamos uzduotis – suprasti, koks zmogus yra jos vaikas. Matyti krypti, kuria jis juda ir ismokyti gyventi savarankiskai 😀

P.S. itariu, kad musu pediatrei, taip pat reiketu "pasidomet" apie Indigo vaikus. Ir isgirdus (kuom neabejoju) nauja termina negasdinti mamu 😉

09. Sep 2010, 08:59

Prasom. jei kartais skambinsi- papasakok kaip sekes 😀

08. Sep 2010, 18:31

mano panelytei atitinka net 14 klausimu,kazkada perskaiciau straipsni irgi pagalvojau apie tai,kad gal bus viena is tokiu...

08. Sep 2010, 18:17

Oi, Vika, labai tau aciu uz numeriuka 😀

08. Sep 2010, 17:36

Žinot, redvelvet galbūt Jūsų situacijoj visai neprošalį būtų pasikalbėt su pačia Tatjana? Jos tel. nr Tatjana Rožukienė +370 5 2454124 galima gi ne būtinai susitikt ir prašyt konsultacijos tiesiog pasikalbėt, tikiu, kad ji tikrai suteiktų Jums daugiau informacijos,o galbūt ir susidomėtų Jūsų vaikučiu. O apie išsakytas mintis apie aklėjimą tai pritariu šimtu proc. ir labai džiugu, kad tos mintys pasiekia širdis 😀

08. Sep 2010, 16:53

Pediatre liepe ieskoti info internete, tik va kad ten viena nuomone priestarauja kitai. Labai sunku atrinkti informacija. Siek tiek atitikimu radau "Gydomosios pedagogikos specialistės" Tatjanos Rožukienės straipsniuose. Pvz : ", ... daugiau info - http://www.tindirindi.lt/vaikuciai/darzelinukas/indigo-vaikai . O labiausiai man patiko jos pasisakymas : "Auginant „indigo vaiką“ tikriausiai vienas svarbiausių dalykų yra pagarba jam, jo vidiniam pasauliui. Kas pasakė, kad visi vaikai turi elgtis pagal kažkokias normas? Visi vienu metu pradėti kalbėti? Vienodai mylėti? Tempimas ant bendro kurpalio yra prievarta. O prievarta, kad ir kokia ji būtų – fizinė ar psichinė - žaloja žmogų, palikdama pėdsakus visų gyvenimą.
Galbūt tai laimė, kad į jūsų šeimą atskrido ne įprastas kopūstinis drugelis, o nematytas ir spalvingas drugys?"
Manau, kad si mintis labai taikli, ir taikintina kiekvienam, retai aukledami vaika susimastome, kad jis -asmenybe, kuria mes patys to net neitardami galime suzaloti.

08. Sep 2010, 14:33

Laba diena,
Labai įdomi ir tuo pačiu diskutuotina tema ar indigo vaikai išviso egzistuoja.Kviečiu visas padiskutuoti šia tema. Moksliškai patvirtintų duomenų nėra kas yra ir koks yra indigo vaikas.Savoka apie indigo vaikus atsirado dar 1970 metais. Dažniausiai tai būdavo mokymosi sunkumų turintys vaikai, kurių tėvai teigė jog jie yra ypatingi, turintys antgamtinių galių ar telepatinių savybių. Kaip ir visur taip ir čia atsirado skeptikų teigiančių, jog su sąvoka "indigo vaikas" tėvai tiesiog vengia įrašo vaiko med. kortelėje apie psichikos ligą. Na, ir kas be ko, visa literatūra ir kursai atnešė nemenką sumą autoriams , kurie sumanė rašyt apie indigo vaikus.
Pats pavadinimas "indigo vaikas" kilęs nuo to, jog jų aura skiriasi ir yra violetinės spalvos. Kiek tame tiesos negaliu pasakyti, nes aurų dar nematau.
kiti indigo požymiai: labai dvasingi, ir domisi dvasiniu pasauliu nuo ankstyvos vaikystės, įdomūs ir keisti, aktyvūs, stipriu teisingumo jausmu, nepriklausomi, puiki intuicija, aukštas intelekto koeficientas, šiems vaikams dažnai diagnozuojamas dėmesio deficitas ar hiperaktyvumo sindromas, talentingi ir nekantrūs.
Yra išskirtos 17 savybių apibūdinti indigo vaikams, tačiau reikia pripažinti, jog jo tokios abstrakčios, kad tiktų turbūt daugumai vaikų.
Vienam tiklapy radau :
Ar Jūsų vaikas Indigo?

* Ar Jūsų vaikas atėjo į šį pasaulį, atsinešdamas karališkumo jausmą (ir taip besielgdamas)?
* Ar Jūsų vaikui būdingas jausmas, kad jis nusipelnė būti čia?
* Ar Jūsų vaikas pasižymi aukšta saviverte?
* Ar Jūsų vaikui kyla sunkumų, susidūrus su disciplina ar valdžia?
* Ar Jūsų vaikas atsisako padaryti tam tikrus nurodytus dalykus?
* Ar laukimas eilėje yra per sunkus Jūsų vaikui?
* Ar rituališkos sistemos, nepasižyminčios kūrybiškumu, Jūsų vaikui sukelia frustracijos jausmą?
* Ar Jūsų vaikas atranda geresnių būdų, kaip ką nors atlikti namuose ar mokykloje?
* Ar Jūsų vaikas nekonformistiškas?
* Ar Jūsų vaikas nereaguoja į "kaltės" discipliną (pvz. "Palauk, kol namo grįš tavo tėvas ir pamatys, ką tu padarei")?
* Ar Jūsų vaikui greitai pabosta paskirtos užduotys?
* Ar Jūsų vaikui būdingi dėmesio sutrikimo simptomai?
* Ar Jūsų vaikas ypatingai kūrybingas?
* Ar Jūsų vaikas pasižymi gera intuicija?
* Ar Jūsų vaikas jaučia stiprią empatiją kitiems?
* Ar Jūsų vaikas anksti išvystė abstraktų mąstymą?
* Ar Jūsų vaikas labai protingas?
* Ar Jūsų vaikas labai talentingas (arba gabus)?
* Ar Jūsų vaikas svajotojas?
* Ar Jūsų vaiko akys atrodo senos, išmintingos ir gilios?
* Ar Jūsų vaikas dvasingas?

Jei bent į 10 klausimų atsakėte taip, Jūsų vaikas tikriausiai Indigo. Jei atsakėte taip į daugiau nei 15 klausimų, Jūsų vaikas iš tiesų gali būti Indigo.

Mano asmenine nuomone tai kaip ir hiperaktyvūs taip ir indigo vaikai yra paprasčiausiai auganti mūsų nauja karta, kuriai visai nereikia etikečių tokių kaip hiperaktyvus ar indigo vaikas, juos reikia mylėti, žavėtis ir gėrėtis jais ir visai nesistengti jų suprasti nes mes esame ne jų laikmečio žmonės, mes sena kartą ir mūsų protą padaugink ir begalybės begalybių vis tiek mes jų niekada tinkamai nesuprasim 😀
ta proga lb tam tinkančios eilės (bijau pameluot bet lyg iš švento rašto)
Jūsų vaikai nėra jūsų.
Jie sūnūs ir dukros Gyvenimo,paties savęs besiilginančio.
Jie ateina per jus,bet ne iš jūsų.
Ir nors jie su jumis,bet jie jums nepriklauso.
Jūs galit duoti jiems savo meilę,bet ne savo mintis.
Nes jie turi savąsias.
Jūs galit priglausti jų kūnus,bet ne jų sielas,
Nes jų sielos gyvena rytdienos rūme,kuriame jūs negalit apsilankyti netgi savo svajonėse.
Jūs galit stengtis būti tokie kaip jie,bet nesistenkit jų padaryti panašių į save.
Nes gyvenimas negrįžta atgalios ir negaišta su vakarykščia diena.
Jūs esat lankai,iš kurių kaip gyvos strėlės paleisti jūsų vaikai

pagarbiai

Psichologė Vika Aniulienė

p.s.redvelvet jei Jūsų pediatrė patarė pasidomėti indigo vaikasi, paklauskit kur galima apie juos daugiau suzinot?

08. Sep 2010, 13:07

mano ir du mazai kalba,bet pas mus 2 kalbos seimoje todel..Idomu ir man apie indigo dar nebuvau girdejus

08. Sep 2010, 12:52

Sveikos, mamos. Nezinau, ar gerai pasirinkau kategorija, taciau labai noriu suzinoti ir specialistes nuomone. Taigi, vakar apsilankem pas pediatre, nebuvo jokios rimtos priezasties, paprasciausiai norejosi konsultacijos. Mano dukrytei spali sueis du metukai,ji labai jau skiriasi nuo kitu man zinomu vaiku, kalba nedaug, paprasciausiai nenori to daryti. Paprasyta pakartoti koki zodi, nusisuka ir sako "ne".Taciau kartas nuo karto nustebina netiketai pasakydama koki zodi, bet jo niekada nekartoja..Matau, kad ji viska supranta, is zvilgsnio matosi, paprasyta kazka paimti uzduoti ivykdo. I viska reaguoja labai emocingai, ypac i jai nepatinkanti garsa - Tele2 reklamos negalime ziureti visai, susiima uz galvos ir spiegia. Panasiai, tik gal kiek ramiau reaguoja i bulviu trintuves, dulkiu siurblio garsa. Lygiai taip pat reaguoja ir i tam tikrus zmones.. zodziu man visa tai kelia nerima. Bandziau ta susieti su tuom, kad nuo 10men ja buvau palikusi auginti vyrui, o pati buvau gryzusi darban.. taciau dabar jau antra savaite, kaip esu namie ir kai kurie "simptomai" tik paastrejo (ar bent jau taip atrodo man). Jos keistumus galeciau vardinti ir vardinti.. zinau, kad vienodu vaiku nebuna, bet norejau isgirsti pediatres nuomone apie tai, ar tai normalu, ar yra kokiu budu kaip padeti pataisyti...ir isgirdau siek tiek keistoka patarima "jums vertetu pasidometi apie Indigo" vaikus". Gryzus namo siek tiek aprimau, pasirodo siais laikais kas astuntas vaikas laikomas "Indigo"..taciau internete labai daug informacijos, ja sunku atrinkti, todel prasau jusu pagalbos : ka apie tai zinote, ar esat kas susudure.. is anksto dekoju. 😀